Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki: Venäjä suojelee sunniradikaaleja Syyriassa

Lehtitiedon mukaan Istanbulin tuhoisan itsemurhaiskun tekijä oli tullut Syyriasta pakolaisena Turkkiin

Ulkomaat
 
OSMAN ORSAL / Reuters
Istanbulissa asuvat syyrialaismiehet asettivat keskiviikkona kynttilöitä tiistain itsemurhaiskun tapahtumapaikalle.
Istanbulissa asuvat syyrialaismiehet asettivat keskiviikkona kynttilöitä tiistain itsemurhaiskun tapahtumapaikalle. Kuva: OSMAN ORSAL / Reuters

Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu sanoi keskiviikkoiltana uutistoimisto Reutersin mukaan, että Venäjän aloitettua operaationsa Syyriassa Turkki ei ole voinut pommittaa Isisiä Syyriassa. Hän sanoi Venäjän suojelevan radikaaleja sunneja Syyriassa.

Arvostelijoiden mukaan Turkki iski enemmän kurdijoukkojen kuin Isisin asemiin Syyriassa.

Syyrian ilmatila on ollut käytännössä suljettu Turkilta sen jälkeen, kun turkkilaishävittäjä ampui venäläisen rynnäkkökoneen alas Syyrian rajalla marraskuussa. Turkin mukaan kone oli loukannut sen ilmatilaa.

Turkin tiedustelupalvelu MIT varoitti kahteen otteeseen joulu- ja tammikuussa, että maahan on tullut itsemurhapommittajia, jotka saattavat iskeä Istanbulissa tai Ankarassa. Asiasta kertoi turkkilainen Hürriyet-lehti.

MIT epäili, että terroristit saattavat iskeä esimerkiksi kohteisiin, joissa on ulkomaisia turisteja. Tiistaina Istanbulin Sultanahmetin aukiolla tehdyssä itsemurhaiskussa kuoli kymmenen ja haavoittui 15 ihmistä.

Keskiviikon tietojen mukaan kaikki kuolonuhrit olivat saksalaisia. Myös haavoittuneista iso osa oli saksalaisia turisteja. Turkin sisäministeriö kertoi keskiviikkona loukkaantuneiden joukossa olleen myös yhden norjalaisen ja yhden perulaisen.

Tiistaina Peru oli ehtinyt kertoa, että yksi perulainen olisi kuollut iskussa.

Sabah-lehden mukaan iskun tekijä oli Syyriasta pakolaisena Turkkiin tullut, vuonna 1988 syntynyt mies. Viranomaisten mukaan tekijä kuului Syyriassa ja Turkissa alueita vallanneeseen Isis-terroristijärjestöön. Miehen henkilöllisyys selvisi nopeasti, koska Turkin viranomaiset olivat ottaneet hänestä sormenjäljet Turkkiin tulon jälkeen.

Keskiviikkona Turkki kertoi pidättäneensä neljä epäilty osallisuudesta Istanbulin iskuun. Lisäksi viranomaiset pidättivät tiistaina kymmeniä muita eri puolilla Turkkia yhteyksistä Isisiin. Pidätettyjen joukossa on muun muassa kolme venäläistä, jotka saatiin kiinni Antalyassa.

Venäjän ulkoministeriö vahvisti kolmen Venäjän kansalaisen pidättämisen. Uutistoimisto Ria Novostin lähteiden mukaan heistä yksi olisi opiskellut Egyptissä ja yksi Turkissa.

Kaikkiaan Turkki on pidättänyt yli 3 300 ihmistä, joilla on arvioitu olevan yhteyksiä Isisiin tai muihin radikaalijärjestöihin. Lisäksi Turkki on listannut lähes 36 000 ihmistä 124 maasta, jotka eivät ole tervetulleita Turkkiin. Aiemmin Turkkia on syytetty lepsuilusta Isisin vastaisissa operaatioissa. Ulkomaisia jihadisteja on päässyt maan rajan ylitse Syyriaan.

Illalla Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu sanoi Reutersin mukaan, että Venäjän aloitettua operaationsa Syyriassa Turkki ei ole voinut pommittaa Isisiä Syyriassa. Hän sanoi Venäjän suojelevan radikaaleja sunneja Syyriassa.

Arvostelijoiden mukaan Turkki iski enemmän kurdijoukkojen kuin Isisin asemiin Syyriassa.

Syyrian ilmatila on ollut käytännössä suljettu Turkilta sen jälkeen, kun turkkilaishävittäjä ampui venäläisen rynnäkkökoneen alas Syyrian rajalla marraskuussa. Turkin mukaan kone oli loukannut sen ilmatilaa.

Istanbulin räjähdyksen jälkeen kuvattu amatöörivideo
Istanbulin räjähdyksen jälkeen kuvattu amatöörivideo
Istanbulissa Sultanahmetin aukiolla aamulla tapahtunut räjähdys on surmannut useita ihmisiä. Uutistoimisto Reuters välitti räjähdyksen jälkeen kuvatun amatöörivideon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat