Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläinen tietoturva­yritys HS:lle: Venäjään liitetty verkko­vakoilu­ryhmä metsästää sotilaallista ja poliittista tietoa

Ulkomaat
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Yle kertoi keskiviikkona, että vuonna 2013 paljastunut Suomen ulkoministeriöön kohdistunut verkkovakoilu oli venäläisen verkkovaikoiluryhmän työtä.
Yle kertoi keskiviikkona, että vuonna 2013 paljastunut Suomen ulkoministeriöön kohdistunut verkkovakoilu oli venäläisen verkkovaikoiluryhmän työtä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Pietari

Venäläisen tietoturvayhtiö Kaspersky Labin mukaan verkkovakoiluryhmä Turlan toiminta on vuosien aikana kohdistunut satoihin käyttäjiin yli 45 maassa.

”Meidän tietojemme mukaan ryhmä on edelleen aktiivinen. Sen toiminta on jatkunut noin vuosista 2007–2008 alkaen”, Kaspersky Labin johtava virusasiantuntija Igor Sumenkov sanoi HS:lle sähköpostihaastattelussa.

Vakoilun kohteina ovat olleet valtiolliset tahot ja diplomaattiset edustustot, sotilaalliset organisaatiot, koulutus- ja tiedelaitokset ja lääkeyritykset. Suurin osa hyökkäyksistä on viime aikoina havaittu Kazakstanissa, Venäjällä, Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Vietnamissa.

Yleisradio uutisoi keskiviikkona, että vuonna 2013 paljastuneen Suomen ulkoministeriöön kohdistunut verkkovakoilu oli osa laajaa kampanjaa.

Venäjään liitetty verkkovakoiluryhmä Turla iski lukuisiin valtiollisiin kohteisiin tietoliikennesatelliitteja käyttäen.

Kaspersky Lab ei vahvista HS:lle, että sen tietojen mukaan juuri Turla olisi ollut Suomen ulkoministeriön verkkovakoilun takana. HS uutisoi toissa vuonna, että hyökkäyksessä käytettiin Uroburos-haittaohjelmaa, joka tunnetaan myös Turlana.

Kaspersky Labin mukaan Venäjään Turlan yhdistää se, että osa tekijöistä käyttää venäjän kieltä. Myös muut tietoturvayhtiöt yhdistävät Turlan Venäjään.

Kaspersky Labilla on todisteita venäjän kielen käytöstä vakoiluohjelman rakenteissa.

”Me voimme sanoa varmasti, että ainakin jotkut ryhmän jäsenistä luultavasti osaavat venäjän kieltä”, Sumenkov totesi.

”Mitä tulee ryhmän jäsenten maantieteelliseen sijaintiin, meillä ei ole sellaista tietoa, jonka pohjalta voisimme tehdä olettamuksia”, Sumenkov jatkoi.

Kysymykseen, rahoittaako Venäjän valtio Turlaa, Kaspersky Lab vastasi varovaisesti. Sen mukaan suoria todisteita kytköksistä juuri Venäjän valtioon ei ole, mutta Turla kuitenkin saanee valtiollista rahoitusta jostakin.

”Turla on erittäin monimutkainen ja moniosainen alusta verkkovakoilulle. Sen kehitys ja tuki vaativat kokeneiden asiantuntijoiden ryhmän ja isoja investointeja”, Sumenkov selvittää.

”Meidän havaintojemme mukaan Turlan koko toiminta on suunnattu luottamuksellisen tiedon saantiin. Turlaa ei ole havaittu hyökkäyksissä, jotka olisi suunnattu rahan varastamiseen”, Sumenkov jatkaa.

”Se tarkoittaa, että he saavat rahoitusta jostain muualta. Me oletamme, että Turlan verkkovakoilun rahoituslähteenä –kuten myös monien muiden verkkovakoilua harjoittavien ryhmien –voi olla valtio.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat