Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanskan parlamentti aloitti väittelyn ulkomaalaislaista – sallimassa pakolaisten rahan ja esineiden takavarikoinnin

Uuden ulkomaalaislain kiistellyin osuus liittyy turvapaikanhakijoiden tarkastuksiin ja omaisuuden takavarikointiin

Ulkomaat
 
Jens Norgaard Larsen / Scanpix
Tanskalaiset poliisit ohjasivat pakolaisia Rødbyssa viime syyskuussa.
Tanskalaiset poliisit ohjasivat pakolaisia Rødbyssa viime syyskuussa. Kuva: Jens Norgaard Larsen / Scanpix

Tanskan parlamentti alkoi keskiviikkona käsitellä uutta ulkomaalaislakia, jonka kiistellyin osuus liittyy turvapaikanhakijoiden tarkastuksiin ja omaisuuden takavarikointiin.

Hallituksen esityksen mukaan viranomaiset voisivat takavarikoida turvapaikanhakijoilta yli 10 000 kruunun eli 1 340 euron käteisvarat sekä esineet, joiden arvo on yli 10 000 kruunua. Laki ei koskisi vihkisormuksia tai muita esineitä, joilla on vahva tunnearvo.

Lain vastustajat ovat verranneet sitä natsi-Saksan viranomaisten käytäntöön takavarikoida juutalaisten omaisuutta. Hallitus taas on jo kutsunut lakia ”Tanskan historian väärinymmärretyimmäksi”. Se on puolustanut esitystään sanomalla, että myös sosiaalietuja hakevat tanskalaiset joutuvat selvittämään omaisuutensa.

Esitys on jakanut myös hallituspuolue Venstreä, jonka kriittistä siipeä edustava ryhmä arvosteli omaisuuden takavarikointia symboliseksi toimeksi mielipidekirjoituksessa Berlinske-lehdessä. Heidän mukaansa hallitus saattaa myös Tanskan kansainvälisen maineen vaaraan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi viime kuussa Tanskan lakihankkeen lisäävän pelkoa, muukalaisvihamielisyyttä ja vastaavia lakeja muissakin maissa.

Kritiikistä huolimatta hallituksen esitys todennäköisesti hyväksytään laiksi vajaan kahden viikon kuluttua. Keskusta-oikeistolainen vähemmistöhallitus sai nimittäin tiistaina esityksen taakse parlamentin enemmistön, kun oppositiossa olevat sosialidemokraatit kääntyivät tukemaan esitystä.

Sosialidemokraatit alkoivat kannattaa lakia sen jälkeen, kun esityksen kohtaa laukkujen tarkastuksesta ja omaisuuden takavarikoinnista oli muutettu ja henkilökohtaiset, tunnearvoltaan korkeat esineet oli poistettu takavarikoitavien tavaroiden listalta.

Lain muut kohdat liittyvät esimerkiksi pakolaisten perheenyhdistämisten siirtämiseen vuosilla eteenpäin, vakituisen oleskeluluvan saannin kiristämiseen ja väliaikaisen oleskelulupien kestoaikojen lyhentämiseen.

Uusi laki liittyy Tanskan hallituksen pyrkimyksiin vähentää turvapaikanhakijoiden määrää.

Siihen liittyen Tanskan hallitus ilmoitti keskiviikkona jatkavansa rajatarkastuksia Saksan-vastaisella rajalla 3. helmikuuta asti. Tanska aloitti rajatarkastukset Ruotsin perässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat