Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin ulkoministeri sai porttikiellon Israeliin

Margot Wallström suututti Israelin puheillaan selvityksestä, joka koskisi palestiinalaisten kuolemantapauksia

Ulkomaat
 
Juhani Niiranen / HS
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström.
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Tukholma

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström on saanut porttikiellon Israeliin. Asiasta ilmoitti varaulkoministeri Tzipi Hotovely keskiviikkona Times of Israel -lehdessä. Hotovelyn mukaan Israel ei ota vastaan virallisia vierailuita Ruotsista.

Israelin ulkoministeriö vahvistaa asian ruotsalaiselle uutistoimisto TT:lle, mutta lisää porttikiellon koskevan vain ulkoministeri Wallströmiä.

”Tämä koskee vain Margot Wallströmia, joka valitettavasti on hyökännyt Israelin kimppuun siitä saakka, kun hän on ollut ulkoministeri Ruotsissa”, sanoo ulkoministeriön viestinnästä vastaava Emmanuel Nahshon.

”Tämä riippuu täysin Wallströmistä. Me olemme demokraattinen valtio, joka puolustaa itseään terrorismia vastaan. Sen sijaan, että hän antaisi tukensa, syyttää hän meitä tavalla, joka on täysin sopimaton”, hän sanoo TT:lle.

Israelin reaktion taustalla on Wallströmin tiistainen puheenvuoro valtiopäivillä. Ulkoministeri vaati perusteellisia ja uskottavia selvityksiä siitä, missä määrin Israel on turvautunut laittomiin teloituksiin viime kuukausina jatkuneiden palestiinalaisten ja israelilaisten välisten väkivaltaisuuksien aikana.

Tiedossa ei ole, kuinka kauan porttikielto kestää.

Wallström kommentoi lehdistösihteerinsä välityksellä HS:lle, että hän haluaa ”hyvät suhteet Israeliin ja käydä aktiivista dialogia, joka sisältää myös arvokeskustelun.”

”EU:n korkea ulkopoliittinen edustaja otti esiin jo lokakuussa, että on tärkeää selvittää tarkasti Israelin turvallisuusjoukkojen puuttumisesta seuranneiden palestiinalaisten kuolemantapausten olosuhteet”, hän kirjoittaa.

Israelin ja Ruotsin välit ovat olleet kireät Wallstömin aikana. Punavihreä hallitus päätti heti kautensa alussa 2014 tunnustaa Palestiinan, mikä suututti Israelin. Wallströmin suunnitelmissa oli matkustaa Israeliin sekä tammikuussa että lokakuussa viime vuonna, mutta molemmat matkat peruuntuivat.

Ruotsissa tieto porttikiellosta herätti heti arvostelua.

”Margot Wallström on ottanut hyvin yksipuolisen kannan, mitä tulee Israelin ja Palestiinan konfliktiin, se eroaa täysin Ruotsin aiemmasta suhtautumistavasta, joten Israelin reaktio on täysin ymmärrettävä”, sanoi oppositiossa istuvan liberaalit-puolueen puheenjohtaja Jan Björklund TT:lle.

Sosiaalidemokraatteja lähellä oleva valtiotieteiden professori Ulf Bjereld Göteborgin yliopistosta puolestaan toteaa, että kyseessä on pikemminkin pitkä perinne.

”Tämä ei ole kovin merkityksellistä, sillä tämä ei ole lainkaan ensimmäinen kerta kun näin tapahtuu. Jos katsoo Ruotsin ja Israelin suhteita 20 vuoden ajalta, on tämä toistuva ilmiö. Edellinen ulkoministerimme Carl Bildtkään ei ajoittain ollut tervetullut Israeliin”, hän sanoo HS:lle.

”Kaikkien maiden intressissä on tietenkin, että suhteet toisiin maihin olisivat hyvät. – – Tämä on varmasti aiheuttanut paljon diplomaattista epäjärjestystä ja rasitteita. Uskon toisaalta myös, että Israelin retoriikkaan ja reaktioihin ollaan Ruotsin hallituksen puolella hyvin kyllästyneitä”, Bjereld sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat