Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaaleista voi jäädä pahoja arpia

Ulkomaat
 

Yhdysvaltain republikaanit ovat siirtyneet 2000-luvulla oikealle, demokraatit taas vasemmalle. Yhä harvemmista asioista pystytään sopimaan.

Tämä tekee presidentinvaalikamppailusta sisäisesti raastavan: valitako puolueen ehdokkaaksi se, joka vetoaa omiin – vai se, joka voisi vedota myös toisin ajatteleviin?

Alla keskeiset ehdokkaat molemmista puolueista.

Demokraatit: järki vai tunne?

Demokraatit valitsevat ehdokkaansa entisen ulkoministerin Hillary Clintonin ja senaattori Bernie Sandersin välillä.

Clinton on ennakkosuosikki, mutta hänen uusintakampanjaansa vaivaa The Washington Post -lehden sanoin ”intohimovaje”: monet puhdasoppiset demokraatit haluaisivat mieluummin ehdokkaakseen vasemmistolaisen Bernie Sandersin, joka on pienituloisten asialla isokenkäisiä ja pankkeja vastaan. Demokraateille talous on ulkopolitiikkaa tärkeämpi asia.

Clinton olisi järkivalinta ja rikkoisi Valkoisen talon lasikaton. Hänen johtoasemansa mielipidemittauksissa on kuitenkin rapissut viime päivinä.

Voi vielä käydä niin, että Clinton häviää ensimmäiset esivaalit Iowassa ja New Hampshiressa, mikä olisi demokraattien perintöprinsessalle nöyryytys ja pitkittäisi kamppailua.

Koko maassa Clinton on edelleen Sandersin edellä.

Republikaanit: radikaali, radikaalimpi vai radikaalein?

Republikaanipuolue on niin pahasti jakautunut, ettei hajoaminen ole mahdotonta.

Ennen radikaalina pidetty senaattori Marco Rubio näyttää nyt puoluejohdon silmissä maltilliselta, jos häntä vertaa radikaalimpaan Ted Cruziin ja radikaaleimpaan Donald Trumpiin. Puolue-eliitin perintöprinssillä Jeb Bushilla on yhä rahaa muttei kannatusta.

Rubio ja Bush edustavat aktiivista linjaa ulkopolitiikassa, joka on republikaaneille tärkeä asia. Cruzin ja Trumpin mielestä Yhdysvaltain on huolehdittava ennen kaikkea omista asioistaan.

Republikaanien arka paikka ovat vähemmistöt. Latinot ovat kasvava äänestäjäryhmä, ja heitä pitäisi saada riveihin. Cruzin ja Trumpin siirtolaisvastaiset puheet ovat toimineet toiseen suuntaan.

Keskeinen kysymys on, kaappaako puoluejohtoon ja elämäänsä katkeroitunut oikea siipi vallan valitsemalla Cruzin tai Trumpin. Jos näin käy, republikaaneista saattaa siirtyä maltillisia Clintonin taakse.

Toisaalta Trumpin populismi voisi houkutella demokraattien pienituloisia republikaaneihin.

Pahimmassa tapauksessa ehdokas ratkeaa vasta kesän puoluekokouksessa. Näin raju sisäinen valtataistelu jättäisi arpia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat