Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama: Muslimeja ei pidä loukata

Sekä demokraattipresidentti että republikaanikuvernööri moittivat Donald Trumpin siirtolaisvastaisia puheita.

Ulkomaat
 
Evan Vucci / Reuters
Presidentti Barack Obama puuttui kansakunnan tila -puheessaan poikkeuksellisesti myös presidentti ehdokkaiden puheisiin.
Presidentti Barack Obama puuttui kansakunnan tila -puheessaan poikkeuksellisesti myös presidentti ehdokkaiden puheisiin. Kuva: Evan Vucci / Reuters
Fakta

Presidentinvaalit pidetään marraskuussa

 Yhdysvalloissa valitaan tänä vuonna uusi presidentti. Nykyinen presidentti Barack Obama ei voi enää asettua ehdolle, koska hän on istunut kaksi peräkkäistä vaalikautta.

 Kumpikin pääpuolue, republikaanit ja demokraatit, valitsevat oman ehdokkaansa esivaaleissa. Jokainen osavaltio järjestää oman esivaalinsa.

 Ensimmäisenä äänestetään Iowassa 1. helmikuuta.

 Varsinainen vaalipäivä on 8. marraskuuta. Uusi presidentti vannoo virkavalansa tammikuussa 2017.

 

Washington

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama yritti tehdä presidenttikautensa viimeisessä kansakunnan tila -puheessa mahdottomasta totta: yhdistää jyrkästi erimielisen kansan ja vakuuttaa amerikkalaiset siitä, että Yhdysvalloilla menee hyvin eikä huonosti.

Hän aloitti rauhoittelemalla niitä pelkoja, joita presidenttiehdokas Donald Trumpin muslimi- ja siirtolaisvastaiset puheet ovat nostattaneet.

”Aina on ollut niitä, jotka ovat väittäneet, että tulevaisuus on pelottava eikä meidän tarvitse muuttua. Että voimme saada menneet suuruuden ajat takaisin, jos vain panemme Yhdysvaltoja uhkaavat ryhmät tai ajatukset kuriin”, Obama sanoi kongressille pitämässään puheessa varhain keskiviikkona Suomen aikaa.

Obama ei lausunut Trumpin nimeä, mutta kuulijoille ei jäänyt epäselväksi, ketä hän tarkoitti. Trump on sanonut, että Yhdysvallat on menossa helvettiin, muslimeja ei saisi päästää maahan ja Meksikon rajalle pitäisi rakentaa muuri.

Trumpin vaalilause on: ”Tehdään Amerikasta taas suuri”.

”Jos poliitikko loukkaa muslimeja, jos moskeija joutuu ilkivallan kohteeksi tai lasta kiusataan, se ei tee tästä turvallisempaa maata”, Obama sanoi. ”Se mustaa maineemme ja pettää sen, millainen maa olemme.”

On poikkeuksellista, että presidentti puuttuu presidenttiehdokkaan puheisiin vuosittaisessa kansakunnan tila -puheessaan.

Obama on kuitenkin kautensa viimeisenä vuonna jakomielisessä tilanteessa: Yhdysvalloilla menee lukujen valossa hyvin, mutta suuri osa äänestäjistä on vihaisia, pelokkaita ja täysin erimielisiä siitä, mihin suuntaan Yhdysvaltain pitäisi seuraavan presidentin alla kääntyä. Siirtolaiset nähdään uhkana sekä taloudelle että turvallisuudelle.

Puheessaan Obama pyrki muistuttamaan saavutuksistaan. Se, että Yhdysvaltain taloudella menee huonosti, on satua, hän sanoi. ”Talous on kasvanut kaksi vuotta kovinta vauhtia sitten 1990-luvun. Työttömyysprosentti on puolittunut.”

Hän myönsi, ettei tämä välttämättä tunnu palkansaajien kukkarossa, koska palkat eivät ole nousseet samaa tahtia elinkustannusten kanssa. Yksi vastaus on lisäkoulutus.

Satua on myös se, että Yhdysvallat heikkenisi, Obama sanoi.

”Yhdysvallat on maailman mahtavin maa. Käytämme armeijaamme enemmän rahaa kuin kahdeksan seuraavaksi suurinta sotilasmahtia yhteensä.”

Pariisin, San Bernardinon ja Istanbulin terrori-iskut ovat pelästyttäneet amerikkalaiset. Gallupin mukaan terrori-iskuja pelkää suurempi osa amerikkalaisista kuin kertaakaan vuoden 2001 jälkeen.

Puheessaan Obama yritti suhteuttaa pelkoja. Äärijärjestö Isisin taistelijat ovat vaaraksi siviileille, mutta he eivät uhkaa Yhdysvaltain olemassaoloa, hän sanoi. Eikä Yhdysvallat voi ratkaista maailman jokaista kriisiä.

”Se on Vietnamin ja Irakin opetus, ja meidän olisi pitänyt tajuta se tähän mennessä.”

Obaman puhetta varjosti kiusallinen välikohtaus. Tiistaina Iran pidätti kymmenen amerikkalaista merimiestä Persianlahdella, kun heidän veneensä ajautuivat Iranin puolelle. Heidät vapautettiin keskiviikkona.

Yksi Obaman saavutuksia on sopimus Iranin ydinohjelmasta, jota republikaanit vastustavat. Välikohtaus antoi pontta republikaanien väitteille, että Obama on ollut Iranin suhteen naiivi.

Lopussa Obama puuttuikin Yhdysvaltain kahtiajakoon pahoittelemalla puolueiden välisen epäluulon kasvusta entisestään.

”Demokratia vaatii, että kansalaisilla on perusluottamus toisiinsa. Se ei toimi, jos me kuvittelemme, että kaikki, jotka ovat eri mieltä, ovat pahoja tai epäisänmaallisia.”

Republikaanien pitämässä vastauspuheessa Etelä-Carolinan kuvernööri Nikki Haley puhui niin ikään Trumpin retoriikkaa vastaan. Republikaanit pelkäävät, että Trump vie puolueelta vähemmistöjen äänet.

”Ahdistavina aikoina on houkutus seurata vihaisimpien äänien kutsua. Meidän täytyy vastustaa sitä”, Haley sanoi.

Intialaistaustainen Haley on ollut esillä republikaanien varapresidenttiehdokkaaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat