Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Medvedev: Pakotteet ovat pian historiaa

EU:n bulgarialaiskomissaari uskoi neuvotteluiden pakotteiden purkamisesta etenevän ”lähikuukausina”

Ulkomaat
 
Nikolai Gontar
Venäjän vastapakotteet tyhjensivät ruokakaupan hyllyt elokuussa 2014 Pietarissa.
Venäjän vastapakotteet tyhjensivät ruokakaupan hyllyt elokuussa 2014 Pietarissa. Kuva: Nikolai Gontar
Tästä on kyse

Kohta kaksi vuotta pakotteita

 Yhdysvallat, Kanada ja Euroopan unioni asettivat 17.3.2014 venäläisille päättäjille joukon matkustuskieltoja Krimin miehityksen vuoksi.

 Huhtikuussa 2014 pakotteet laajennettiin koskemaan joukkoa yrityksiä sekä niiden ja nimettyjen henkilöiden rahansiirtoja.     

 Heinäkuusta 2014 lähtien pakotteita on laajennettu Itä-Ukrainan sodan vuoksi. Lukuisat länsimaat ovat liittyneet niihin.

 Venäjä asetti vastatoimena 20.4.2014 joukon Yhdysvaltain kansalaisia viisumikieltoon.

 Huhtikuussa Venäjä asetti vastapakotteena tuontikieltoja eurooppalaisille elintarvikkeille. Tuontikieltoja on myöhemmin laajennettu.

 EU:n pakotteet ovat määräaikaisia. Viimeksi niiden voimassaoloa jatkettiin puolella vuodella viime joulukuussa.

Moskova

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev vetosi voimakkaasti Euroopan unioniin talouspakotteiden purkamiseksi. Pääministeri otti asian esille puhuessaan Gaidar Forum -taloustapahtumassa Moskovassa keskiviikkona.

”Olemme valmiit palaamaan normaaliin yhteistyöhön EU:n jäsenvaltioiden kanssa”, Medvedev sanoi.

”Eurooppa on meidän lähin naapurimme ja tärkein taloudellinen kumppanimme. Tavaravaihtomme lasketaan edelleen sadoissa miljardeissa euroissa, huolimatta sääliä herättävistä pakotevaikutuksista.”

Pääministeri Medvedev sanoi olevansa vakuuttunut siitä, että loppujen lopuksi ”terve järki voittaa”, pakotteet jäävät menneisyyteen ja Venäjän ja EU:n suhteet palaavat normaalille tolalle.

”Tämän saavuttamiseksi on tehtävä välttämätön talouden logiikan sekä eurooppalaisen ja venäläisen liike-elämän etujen pohjalta.”

Venäjän nykyisen taloustilanteen Medvedev määritteli karmeaksi. Tässä kokonaisuudessa pakotteiden vaikutus on vähäinen, joten niiden nimittäminen ”säälittäviksi” on sinänsä perusteltavissa.

Medvedev ei maininnut pakotteista puhuessaan sanallakaan poliittisia syitä, kuten Krimin miehitystä. Hän ei myöskään vedonnut Euroopan ulkopuolisiin, pakotteita asettaneisiin valtioihin.

EU:n budjetista ja henkilöstöstä vastaava varapuheenjohtaja, bulgarialaiskomissaari Kristalina Georgijeva korosti vastauspuheenvuorossaan vuoropuhelun tärkeyttä.

”Me tiedämme, että meillä on asioita, joiden sopimisesta emme ole pystyneet sopimaan”, Georgijeva muotoili ja toivoi poliittisen keskustelun jatkuvan Itä-Ukrainan tulitaukosopimuksen eli niin sanotun Minskin sopimuksen mallilla.

”Tärkeintä on, että keskusteluyhteyttä ei katkaista”, Georgijeva sanoi.

”Olemme nähneet tässä asiassa [pakotteiden purkamisessa] jo kehitystä ja näemme sitä lähikuukausina lisää.”

Medvedevin mukaan viime vuosi oli Venäjän kaamein vuosikausiin. Hänen mukaansa romahdus on seurausta koko kansainvälisen talousjärjestyksen romahtamisesta. Pääministerin sananvalinnoista paistoi ajatus pahoista voimista tapahtumien takana.

”Taloutemme ei ole aikoihin törmännyt tällaisiin valtaviin – ja mikä pahinta – samanaikaisiin haasteisiin: öljyn hinnan romahtamiseen, pakotepainostukseen ja kansainvälisen talouden perusteiden suunnitelmalliseen muuttamiseen.”

Talouskriisi ja pakotteet tekivät Venäjästä vaikean ympäristön yrityksille. Talous A 26–27

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat