Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU selvittää Puolan hallituksen toimet

Syynä selvitykseen ovat hallituksen säädättämät lait, joiden katsotaan vaarantaneen tiedotusvälineiden ja oikeuslaitoksen riippumattomuuden

Ulkomaat
 
FABRIZIO BENSCH
Martin Schulz
Martin Schulz Kuva: FABRIZIO BENSCH

Bryssel

Euroopan unionin komissio aikoo selvittää, onko Puolan uusi hallitus rikkonut unionin oikeusvaltioperiaatteita, kertoi komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun EU selvittää jäsenvaltionsa toimia vuonna 2014 päätetyn oikeusvaltiomekanismin avulla. Sen perusteella EU-maata voidaan rangaista jopa äänestysoikeuden menettämisellä, jos se ei muuta toimintaansa.

Puola on joutunut törmäyskurssille EU:n kanssa, kun pari kuukautta vallassa istunut Laki ja oikeus -puolueen (PiS) hallitus säädätti lakeja, joiden katsotaan vaarantaneen tiedotusvälineiden ja oikeuslaitoksen riippumattomuuden.

Keskiviikkona ilmoitettu mekanismin käyttö ei Timmermansin mukaan ole kannanotto Puolan sisäpolitiikkaan.

”EU:ta kiinnostaa vain laillisuusperiaatteen toteutuminen.”

Hänen mukaansa nyt on päätetty ”alustavasta arvioinnista” mekanismissa, joka on tekninen ja monivaiheinen. Puolan hallituksella on prosessissa tilaisuus selittää toimiaan, mutta tähän mennessä maan selitykset eivät ole miellyttäneet EU-komissiota.

Puolan ulkoministeri Witold Waszczykowski kertoi uutistoimisto Reutersille pitävänsä EU:n ilmoitusta ”hämmentävänä” ja ”ristiriitaisina”. Hän toivoi komissiolta kirjallista selvitystä syytöksistään ja uskoi prosessin vievän kuukausia.

EU-johtajien ja jäsenmaiden arviot Puolan tilanteen vakavuudesta ovat vaihdelleet. Esimerkiksi Saksa on arvostellut Puolaa ankarasti, kun taas Unkari tukee Puolaa.

Euroopan parlamentin puheenjohtajan Martin Schulzin mukaan Puolan toimet tuovat mieleen vallankaappauksen. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker taas totesi viime viikolla, ettei asiaa pidä ylidramatisoida.

Schulz on syyttänyt Puolaa myös ”Putin-tyylisestä” politiikasta. Puola on vaatinut anteeksipyyntöä ja arvostellut saksalaista Schulzia ”saksalaisesta ylimielisyydestä”.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on vaikeassa välikädessä. Hän on Puolan entinen pääministeri ja nyt istuvan PiS-puolueen poliittinen kilpailija.

Tusk totesi tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että hän pitää kotimaansa kehitystä huolestuttavana, mutta EU:n tulisi välttää tavallisten puolalaisten rankaisemista.

KACPER PEMPEL
Witold Waszczykowski
Witold Waszczykowski
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat