Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”En tiedä miehestäni mitään”

Kotoa viedyn juristin Li Hepingin vaimo Wang Qiaoling ei ole kuullut miehestään puoleen vuoteen.

Ulkomaat
 
Li Hepingin ja Wang Qiaolingin kotialbumi
Wang Qiaoling miehensä Li Hepingin kanssa ennen pidätystä. Poliisit veivät Lin heinäkuussa.
Wang Qiaoling miehensä Li Hepingin kanssa ennen pidätystä. Poliisit veivät Lin heinäkuussa. Kuva: Li Hepingin ja Wang Qiaolingin kotialbumi
Tästä on kyse

Monia aktivisteja uhkaa elinkautinen vankeustuomio

 Kiina aloitti suuroperaation kansalaisten ihmisoikeusasioita ajaneita juristeja vastaan 9. heinäkuuta 2015.

 Juristeja ja muita aktivisteja otettiin kiinni ainakin 130. Yli 20 on yhä telkien takana.

 Tällä viikolla ilmeni, että osaa kiinni otetuista ihmisistä uhkaa elinkautinen vankeusrangaistus. Kiina katsoo heidän syyllistyneen valtionvastaiseen toimintaan.

Peking

Poliisit tulivat kolkuttelemaan lakimies Li Hepingin kotiovea Pekingissä perjantaina 10. heinäkuuta puolilta päivin.

”Meille tuli paljon siviilipukuisia poliiseja”, kertoo Lin vaimo Wang Qiaoling.

Poliisit veivät mukanaan papereita ja kirjoja – sekä Lin.

”Sen jälkeen soittelin poliiseille Pekingissä ja Tianjinissa. Kukaan ei sanonut tietävänsä, missä mieheni on”, Wang, 44, kertoo puhelinhaastattelussa. Hän kuulostaa vaikeasta tilanteesta huolimatta rauhalliselta.

Li on 45-vuotias juristi, joka on erikoistunut kansalaisoikeuksiin. Hän on puolustanut oikeudessa esimerkiksi sokeaa aktivistia Chen Guangchengia sekä ympäristöaktivisteja ja kiellettyjen hengellisten liikkeiden jäseniä.

Li on yksi niistä ainakin 130 juristista ja lakitoimistojen työntekijästä, jotka Kiinan viranomaiset ottivat kiinni viime heinäkuussa. Wang on yrittänyt etsiä häntä pidätyskeskuksista, mutta ei ole löytänyt.

”En tiedä miehestäni mitään.”

Juristien vastaisella operaatiolla Kiina ilmeisesti pyrkii vaientamaan aktivisteja, jotka ovat viime vuosina yrittäneet ajaa ihmisten asioita oikeusteitse silloinkin, kun vastassa ovat olleet Kiinan viranomaiset.

Kesällä pidätetyistä yli 20 on yhä pidätettyinä tai kateissa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tiistaina päivitetyssä raportissaan.

Tiistaina ilmeni, että ainakin osaa heistä uhkaa erittäin kova rangaistus. Kolmen pidätetyn lähipiiri kertoi, että heidän omaisensa on hiljattain virallisesti vangittu epäiltynä valtionvastaisesta toiminnasta.

Tiettävästi neljää muuta epäillään yllytyksestä valtionvastaiseen toimintaan. Lin rikosepäilyistä ei ole tietoa.

Valtionvastaisesta toiminnasta voi saada elinkautisen vankeustuomion. Kiina uhkaa siis rangaista ainakin osaa juristeista kovemmin kuin tunnetuinta toisinajattelijaansa, rauhannobelisti Liu Xiaobota. Hän sai 11 vuotta vankeutta vuonna 2009.

Lakiaktivistien vaientaminen ei koske vain Kiinan kansalaisia. Ruohonjuuritason laintuntijoita Kiinassa kouluttaneen kansalaisjärjestön 35-vuotias ruotsalainen aktivisti otettiin kiinni 4. tammikuuta, järjestö kertoi. Järjestön mukaan häntä epäillään valtion turvallisuuden vaarantamisesta.

Ruotsalaisen uutistoimiston TT:n mukaan Ruotsin Pekingin-suurlähetystön edustajan ei ole annettu tavata miestä.

Juristien vastainen operaatio on herättänyt ihmetystä, kun samaan aikaan Kiinan johto vakuuttaa haluavansa edistää lain noudattamista hallinnossa.

Kiinaa hallitsevan kommunistisen puolueen keskuskomitea lupasi kokouksessaan yli vuosi sitten, että Kiinaa pyritään hallitsemaan lakiin perustuen. Monet katsovat, että lain noudattamisen takaamisessa auttavat esimerkiksi juristit, jotka puolustavat ihmisiä oikeudessa.

”Li Heping ja useat muut [pidätetyt] juristit ovat ihmisoikeusjuristeja. He ovat tehneet paljon töitä edistääkseen oikeusvaltiokehitystä”, sanoo Litä puolustava pekingiläinen juristi Yu Wensheng puhelinhaastattelussa.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestöt ovat tulkinneet, että puolueen puhe hallitsemisesta lakiin perustuen tarkoittaa Kiinassa lähinnä sitä, että lakia pyritään entistä enemmän hyödyntämään vallan työkaluna.

Lin vaimo Wang arvelee, että hänen miehensä vietiin, koska tämä ei suostunut yhteistyöhön tuomarien ja syyttäjien kanssa. Juristien vastaisen operaation on tarkoitus antaa varoittava esimerkki muille juristeille, jotta he suostuisivat yhteistyöhön, hän sanoo.

”Mutta en usko, että se toimii. Ihmiset, joilla on omatunto, sanovat kyllä mielipiteensä.”

Wang saattaa olla oikeassa, sillä Yun lisäksi joukko muita vielä vapaalla jalalla olevia juristeja on vakuuttanut edelleen puolustavansa kiinalaisten oikeuksia lain keinoin.

”Savusumu on paksu ja yö pimeä, mutta aurinko paistaa, kun sen aika koittaa”, todetaan vuoden alussa julkaistussa lausunnossa, jonka allekirjoittajiksi on listattu kolmesataa kiinalaista juristia.

Yu Wensheng on yksi heistä. Hän kuitenkin tietää, että lain tarjoamat keinot ovat rajalliset.

”Hallitseminen lakiin perustuen on pelkkä iskulause”, Yu sanoo. ”Kiinaa ei edelleenkään hallitse laki vaan henkilöt.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat