Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karjaklaanin sekava erämaakapina – miksi poliisi ei tee mitään Oregonin asejoukkiolle?

Maita karjankasvattajien käyttöön vaativat kapinalliset ovat miehittäneet valtion rakennusta lähes kaksi viikkoa.

Ulkomaat
 
JIM URQUHART / REUTERS
Asemiesten johtohahmo Ammon Bundy (vas.) taputti Duane Ehmerin ohjastamaa Hellboy-nimistä hevosta Malheurin luonnonsuojelualueella Oregonissa viime perjantaina.
Asemiesten johtohahmo Ammon Bundy (vas.) taputti Duane Ehmerin ohjastamaa Hellboy-nimistä hevosta Malheurin luonnonsuojelualueella Oregonissa viime perjantaina. Kuva: JIM URQUHART / REUTERS

Kun aseistetut kapinalliset linnoittautuvat liittovaltion rakennukseen Yhdysvalloissa, poliisin vastatoimien luulisi olevan nopeita ja ronskeja.

Mutta siellä runsaan kymmenen miehen porukka notkuu edelleen, toissa viikon lauantaina valtaamassaan Malheurin luonnonsuojelualueen päärakennuksessa Oregonin osavaltiossa. Media vaikuttaa virkavaltaa kiinnostuneemmalta heidän toimistaan.

Tienvarsikahvilaa muistuttava talo on todella syrjäisessä paikassa. Lähimpään varsinaiseen asutuskeskukseen, alle 3 000 asukkaan Burnsiin on 50 kilometriä.

”Aiomme jäädä tänne vuosiksi, todellakin”, aseryhmän johtohahmo Ammon Bundy sanoi paikalliselle KOIN-kanavalle.

Eri puolilta maata saapunut lierihattuisten valkoisten miesten joukkio vastustaa ”valtiovallan sortotoimia” ja on esittänyt sekalaisia vaatimuksia. Viranomaiset eivät ole tehneet mitään ottaakseen heidät kiinni ja lopettaakseen tilanteen. Poliisi ei piiritä rakennusta. Uutiskanava CNN:n mukaan virkavaltaa ei näy lähimaillakaan.

Pehmeää suhtautumista selittää halu välttää verinen loppuratkaisu, jollaiseen poliisin rynnäköt ovat johtaneet eräissä paljon julkisuutta saaneissa piiritystapauksissa takavuosina.

Arvostelijoiden mukaan valittu linja rohkaisee vastaavia aseryhmiä kapinoimaan ympäri Yhdysvaltoja. Moni on myös kysynyt, toimisiko poliisi yhtä säyseästi, jos aseistautuneet valtaajat olisivat mustia, latinoja tai muslimeja.

”Väkivaltaa voi seurata vain siitä, että hallitus haluaa rakennuksensa takaisin”, valtaaja Ammon Bundy, 40, sanoi uutiskanava NBC:lle.

Mukana on myös hänen veljensä Ryan Bundy, 43.

Veljesten ja yhteensä neljäntoista lapsen isä Cliven Bundy, 69, on nevadalainen karjatilallinen mormoni, josta tuli valtakunnanjulkkis vuonna 2014. Yhdessä aseistautuneen joukkionsa kanssa Bundy vastusti onnistuneesti viranomaisten yritystä takavarikoida noin 500 lehmää, koska hänen karjansa laiduntamisesta valtion mailla oli kertynyt rästiin noin miljoonan euron maksut yli 20 vuoden aikana.

Cliven Bundy oli hetken aikaa oikeistopiirien juhlittu sankari, kunnes hän tuhosi uskottavuutensa arvelemalla, että tummaihoisten olisi parempi olla orjina kuin valtion maksamien tukiaisten varassa.

Oregonissa valtaajien puheista on erottunut CNN:n mukaan kaksi vaatimusta.

Ensinnäkin he haluavat, että valtio luovuttaa luonnonsuojelualueen ”kansan käyttöön”. Suomen pääkaupunkiseudun kokoinen puisto on jo entuudestaan avoinna kaikille, mutta Bundyt päästäisivät karjan laiduntamaan sinne. Asiantuntijoiden mukaan se vaarantaisi alueen nykyisen eläinkannan kuten vesilinnut, jotka viihtyvät seudun laajoilla marskimailla.

Takana on karjankasvattajien ja valtion välinen laajempikin maankäyttökiista, joka korostuu juuri läntisissä osavaltioissa. Se johtuu Yhdysvaltojen nopeasta laajenemisesta 1800-luvulla, minkä jäljiltä valtio omistaa lännessä selvästi suuremman osuuden maista kuin muualla.

Toisekseen kapinalliset haluavat, että valtio lyhentää oregonilaisten karjatilallisten Dwight Hammondin, 73, ja tämän pojan Steven Hammondin, 46, saamia viiden vuoden tuomioita tuhopoltosta.

Valtion maita polttaneet Hammondit väittivät liekkien karanneen käsistä, kun he tuhosivat rikkakasveja ja kulottivat pusikkoa ehkäistäkseen maastopalojen leviämisedellytyksiä. Syyttäjän mukaan he todellisuudessa peittelivät peurojen salametsästyksen jälkiä.

Hammondit eivät tosin pyytäneet asemiehiä avukseen ja ovat sanoutuneet irti näiden vaatimuksista. Viestiään korostaakseen Hammondit ilmoittautuivat viime viikon maanantaina vankilassa aloittaakseen tuomioidensa kärsimisen.

Valtaajilla on ruokatarpeita tiettävästi jopa kuukausiksi. Aika voi kuitenkin käydä pitkäksi keskellä erämaata vastustamassa viranomaisia, kun vastapuoli ei edes vaivaudu paikalle.

Ammon Bundy aikoo perjantaina ajaa Burnsiin kertomaan joukkionsa suunnitellusta poistumisaikataulusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat