Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman suurimmassa muslimivaltiossa on ollut viime ajat rauhallista

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Indonesiassa tehtiin viime vuosikymmenellä useita tuhoisia terrori-iskuja, joiden tekijät olivat ääri-islamisteja. Viime vuosina on kuitenkin ollut rauhallisempaa. Indonesian viranomaiset ovat pitkään tehneet kovasti töitä väkivaltaisten ääriainesten nujertamiseksi.

Indonesiassa on maailman suurin muslimiväestö, mutta valtaosa heistä edustaa maltillista suuntausta, eikä Indonesia ole erityisen uskonnollinen maa. Se on viime vuosina myös kehittynyt demokraattisempaan suuntaan.

Torstaisen iskun tekijöistä tai heidän motiiveistaan ei ollut heti tietoa. Viranomaiset presidentti Joko Widodoa myöten ovat kuitekin ilmoittaneet pitävänsä tapahtunutta terrori-iskuna, ja alustavat epäilyt suuntautuivat ääri-islamisteihin.

Paikalliset viranomaiset olivat jo ennen iskua varoitelleet, että terrori-isku Indonesiassa on mahdollinen.

Viranomaiset ovat viitanneet siihen, että Indonesiasta tiedetään lähteneen radikaaleja islamisteja Lähi-itään taistelemaan islamilaista valtiota havittelevan terroristijäjrestön Isisin riveissä. Osa heistä on palannut Indonesiaan, ja viranomaiset ovat epäilleet palaajien suunnittelevan iskuja Indonesiassa.

Ennen vuodenvaihdetta Indonesian poliisi ilmoitti estäneensä suunniteltuja terrori-iskuja. Ainakin osalla viime kuussa pidätetyistä on kerrottu olleen yhteyksiä Isis-järjestöön.

Pääkaupunki Jakartassa tehtiin edellinen tuhoisa terrori-isku vuonna 2009. Kahdessa hotellissa räjähtäneet pommit surmasivat seitsemän ihmistä ja haavoittivat yli viittäkymmentä.

Poikkeuksellisen tuhoisa terroriteko oli Indonesian Balilla vuonna 2002. Baarissa ja yökerhossa räjähtäneet kaksi pommia surmasivat yli 200 ihmistä, joista valtaosa oli turisteja. Iskun tekijäksi todettiin islamistinen Jamaah Islamiah -järjestö, jota on sittemmin pidetty nujerrettuna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat