Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toinen avustussaattue pääsi nälkiintyneeseen Madayaan Syyriassa – Ranska, USA ja Britannia vaativat turvaneuvostoa koolle

Ulkomaat
 
OMAR SANADIKI / Reuters
Punaisen puolikuun avustussaattue ajoi torstaina Madayan kaupunkiin Syyriassa.
Punaisen puolikuun avustussaattue ajoi torstaina Madayan kaupunkiin Syyriassa. Kuva: OMAR SANADIKI / Reuters

Toinen ruokaa ja lääkkeitä kuljettanut avustussaattue pääsi torstaina Syyrian armeijan saartamaan ja kapinallisten hallussa olevaan Madayaan, uutistoimisto AFP kertoo.

Edellinen avustussaattue pääsi kaupunkiin maanantaina. Sitä ennen 40 000 asukkaan kaupunki oli ollut ilman elintarvike- ja lääketoimituksia noin neljä kuukautta. Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan saarron vuoksi yli 20 ihmistä on kuollut kaupungissa nälkään.

Kaupungista on tullut tuorein Syyrian sisällissodan raakuuden symboli. Kaupungista tuli jo ennen avustussaattueiden paikalle pääsyä kuvia nälkiintyneistä ihmisistä. Niiden aitoudesta ei ollut varmuutta, mutta maanantaina kaupunkiin saapuneet avustustyöntekijät kertoivat tilanteen olevan kuitenkin juuri niin paha kuin kuvien perusteella on pelätty.

Saarrettujen alueiden nälkiinnyttämisestä on tullut keskeinen sodankäynnin keino Syyriassa. YK arvioi, että noin 400 000 ihmistä kärsii avun puutteesta 15 saarretussa kohteessa eri puolilla Syyriaa. Piiritettyjen kaupunkien humanitaarinen katastrofi on jäänyt terroristijärjestö Isisiin keskittyvien uutisten varjoon.

Alkuun saartojen takana oli pääasiassa Syyrian hallinto, mutta viime aikoina myös kapinalliset ovat alkaneet toimia samoin.

Madayaan apu pääsi pitkien neuvottelujen jälkeen. Samalla kun apua vietiin armeijan saartamaan Madayaan, vastaavaa apua toimitettiin myös kahteen armeijan hallitsemaan pikkukaupunkiin, joita kapinalliset puolestaan piirittävät Pohjois-Syyriassa.

Punaisen Ristin tiedottajan mukaan torstaina Madayaan saapui 44 kuorma-autoa.

”Paino on vehnäjauhossa ja peseytymisvälineissä”, tiedottaja Pawel Krzysiek sanoi AFP:lle.

Mukana oli myös lääkäreitä ja ravintoasiantuntija.

Torstaina Ranska, Yhdysvallat ja Britannia vaativat YK:n turvaneuvostoa koolle, jotta saarrot saataisiin Syyriassa purettua.

Asiasta kertoi Ranskan YK-lähettiläs François Delattre AFP:lle.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra’ad Al Hussein puolestaan sanoi torstaina, että Syyriassa kaikki nälkiinnyttämistä tarkoituksellisena aseena käyttävät osapuolet syyllistyvät sotarikoksiin.

”Tuomitsemme kaikki tällaiset teot”, hän sanoi AFP:n mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat