Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Guantánamon vankiluku laski alle sadan – 10 jemeniläisvankia lähetettiin Omaniin

Kuubassa sijaitsevassa Yhdysvaltain tukikohdan vankilassa on nyt 93 vankia.

Ulkomaat
 
JONATHAN ERNST / Reuters
Guantánamon vankileirillä käytettäviin oransseihin vankihaalareihin pukeutuneet mielenosoittajat vaativat maanantaina vankilan sulkemista Washingtonissa.
Guantánamon vankileirillä käytettäviin oransseihin vankihaalareihin pukeutuneet mielenosoittajat vaativat maanantaina vankilan sulkemista Washingtonissa. Kuva: JONATHAN ERNST / Reuters

Yhdysvaltain ylläpitämän Guantánamon vankilan vankimäärä on laskenut alle sadan, kun kymmenen entistä jemeniläisvankia siirrettiin torstaina Omaniin.

Yhdysvaltain Kuubassa sijaitsevan ukikohdan vankilassa on nyt 93 vankia.

Vuonna 2002 avatussa Guantanámon vankilassa on ollut yhteensä 780 vankia. Yhdysvallat perusti vankilan niin sanotun terrorisminvastaisen sodan yhdeksi välineeksi. Siellä on säilytetty pääasiassa ulkomailla kiinniotettuja vankeja, joita Yhdysvallat pitää vaarallisina mutta joiden syyttäminen on vaikeaa.

Vankilaa on arvosteltu, koska vangeilla ei ole ollut tavanomaisia laillisia oikeuksia. Monet vangit ovat olleet Guantánamossa vuosia ilman syytettä tai oikeudenkäyntiä, osa syyttöminä. Myös vankien kohtelu on herättänyt huomiota, sillä osaa on kidutettu.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vannoi sulkevansa vankilan, kun hänestä tuli presidentti 2009. Vankila on silti yhä toiminnassa, ja Obama vaati taas tällä viikolla valtakunnan tila -puheessaan kongressia sulkemaan sen.

Yhdysvalloissa ei kuitenkaan ole päästy yksimielisyyteen siitä, minne vangit siirretään. Republikaanit pelkäävät, että jos heidät tuodaan Yhdysvaltoihin oikeuteen, osa voisi päästä siellä vapaaksi vedottuaan esimerkiksi epäinhimilliseen kohteluun tai kidutukseen vankilassa.

Vankimäärä on vähentynyt tasaisesti viime viikkoina, kun Yhdysvallat on yrittänyt löytää vastaanottajia vangeille, joita ei pidetä suurena turvallisuusriskinä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat