Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkari perusti passikuviin perustuvan ”hallituksen Facebookin”

Kansalaisjärjestö pelkää, että tietokantaa saatetaan käyttää poliittisen painostuksen välineenä.

Ulkomaat
 
Bernadett Szabo / Reuters
Poliisit estivät hallituksenvastaisia mielenosoittajia menemästä parlamenttitalon portille Budapestissa marraskuussa 2014.
Poliisit estivät hallituksenvastaisia mielenosoittajia menemästä parlamenttitalon portille Budapestissa marraskuussa 2014. Kuva: Bernadett Szabo / Reuters
Fakta

Passikuvat päätyivät kasvorekisteriksi

Unkari otti 1.1.2016 käyttöön tietokannan, johon on kerätty kuvatiedot unkarilaisten henkilökorteista.

Jokainen Unkarissa asuva on mukana rekisterissä.

Kuvista tehtyjä tunnistuskoodeja voidaan käyttää automaattiseen kasvojentunnistukseen ja verrata esimerkiksi valvontakamerakuviin.

Budapest

Valvontakamera seuraa kävelijää Budapestin 8. kaupunginosassa. Kamerassa oleva kasvojentunnistusohjelma yhdistää ohikulkijan kasvot rekisteriin, johon on listattu kaikki unkarilaiset, ja välittää tiedot viranomaisille.

Vuoden alusta lähtien tämä on ollut Unkarissa mahdollista. Kasvojentunnistuskameroita asennettiin Budapestiin pilottiprojektina jo vuonna 2014, mutta tammikuun alusta lähtien tiedot on voitu yhdistää kuvatietokantaan.

Vastustajat kutsuvat passikuviin perustuvaa tietokantaa ”hallituksen Facebookiksi.” Huolena on, että rekisteriä voidaan käyttää poliittisen painostuksen välineenä.

Tietokannan perustana ovat kuvat, jotka on annettu Unkarin viranomaisille passia, henkilökorttia tai muuta virallista dokumenttia varten.

Perusteeksi kuvatietokannan käyttöön riittää esimerkiksi tavallinen rikostutkinta, kadonneen henkilön etsiminen tai terrorismin torjunta. Tietokannan lavea käyttö on yksi uuden rekisterin ongelmista, kansalaisjärjestö Eötvös Károly -insituutin johtaja, lakimies László Majtényi sanoi torstaina lehdistötilaisuudessa Budapestissa.

”Tämä on Isoveli ja Orwellin 1984. Se ei koske vain terroristeja vaan myös tavallisia koiranulkoiluttajia, jotka sattuvat valvontakameran kuvaan.”

Tietokantaan ei kerätä varsinaisia kuvia, vaan jokaiselle kuvalle luodaan tunnistekoodi. Koodi sisältää tietoa kasvonpiirteistä. Yhteyskoodi tallennetaan eri tietokantaan muiden henkilötietojen kanssa.

Kasvorekisterin perustamista on perusteltu turvallisuudella ja rikollisuuden torjunnalla. Unkarilaistietojen mukaan samankaltainen järjestelmä on käytössä vain Israelissa.

Majtényin mukaan pääkysymys on se, kuinka paljon ihmisten yksityisyyden suojaa voidaan rikkoa perustelemalla sitä turvallisuudella.

Princetonin yliopiston professori Kim Lane Scheppele pitää ”hallituksen Facebookia” vasta alkuna tietojen keräämiselle.

”Tietokanta on vain osa uhkaavaa kehitystä, jossa hallitus yrittää rakentaa valvontayhteiskuntaa”, Unkarin oikeusvaltiokehitystä seuraava Scheppele sanoo.

Unkari sai tiistaina huomautuksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta, että sen terrorismin vastainen laki vuodelta 2011 rikkoo yksityisyyttä. Laki oikeuttaa muun muassa salaisen kotietsinnän, kirjeiden ja pakettien avaamisen sekä sähköisen yhteydenpidon tallentamisen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat