Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moldovan hallituskriisi jatkuu – presidentti kieltäytyi nimittämästä pääministeriehdokasta, johon 92 prosenttia kansasta ei luota

Euroopan köyhimpänä maana pidetty Moldova on ollut käytännössä vailla hallitusta lokakuulta, kun edellinen hallitus kaatui. Hallituskriisin taustalla oli noin miljardin euron katoaminen maan pankkisektorilta, mikä heikensi maan valuuttaa ja laski monien elintasoa. Moni piti sitä symbolina eliitin korruptiosta.

Ulkomaat
 
Reuters
Moldovassa on osoitettu mieltä syksystä, jolloin hallitus kaatui miljardin euron kadottua pankkisektorilta.
Moldovassa on osoitettu mieltä syksystä, jolloin hallitus kaatui miljardin euron kadottua pankkisektorilta. Kuva: Reuters

Moldovan poliittinen kriisi on pahentunut tällä viikolla, kun presidentti Nicolae Timofti kieltäytyi tukemasta miljardööri Vladimir Plahotniucia pääministeriksi epäillen tämän moraalia.

Euroopan köyhimpänä maana pidetty Moldova on ollut käytännössä vailla hallitusta lokakuulta, kun edellinen Valeriu Streletin hallitus kaatui. Hallituskriisin taustalla oli noin miljardin euron katoaminen maan pankkisektorilta, mikä heikensi maan valuuttaa ja laski monien elintasoa. Moni piti sitä symbolina eliitin korruptiosta.

Tämäkin hallitus ehti olla vallassa vain muutaman kuukauden. Sitä edeltävä hallitus kaatui, kun sen pääministeri Chiril Gaburici erosi väärennettyyn lukiotodistukseen liittyvässä skandaalissa.

Takalukko näytti jo ratkenneen joulukuussa, kun 14 kommunistien kansanedustajaa ilmoitti yllättäen loikkaavansa EU-myönteiselle puolelle.

Näin parlamenttiin muodostui enemmistö, joka mahdollisti uuden hallituksen muodostamisen.

Moldova on entisenä neuvostotasavaltana ollut pitkään jakaantunut EU-integraatiota ja lähempää yhteistyötä Venäjän kanssa vaativiin. Se on näkynyt myös parlamentissa, jossa nämä ryhmät ovat olleet niin erimielisiä ja tasavahvoja, että päätöksenteko on usein jumiutunut. Tilannetta ovat vaikeuttaneet myös erilaiset määräenemmistövaatimukset. Parlamentti ei pitkään esimerkiksi saanut valittua maalle presidenttiä.

Kommunistit ovat perinteisesti olleet Venäjän-mielisiä. Moldova on ollut taloudellisesti riippuvainen Venäjästä, minkä lisäksi Venäjällä on joukkoja Transnistrian kapinallisalueella, joka ei ole keskushallinnon alaisuudessa.

Loikanneiden kommunistien tukema EU-myönteinen Demokraattinen puolue ehdotti pääministeriksi Plahotniucia, joka on yksi maan rikkaimmista miehistä. Hänellä on merkittäviä omistuksia maan pankki-, media-, ja öljysektorilla.

Uutistoimisto Reuters kertoi joulukuussa, että silloisessa mielipidemittauksessa 92 prosenttia moldovalaisista ei luottanut Plahotniuciin.

Keskiviikkona presidentti siis kuitenkin ilmoitti vastustavansa Plahotniucin valitsemista pääministeriksi, uutistoimisto AP kertoo.

Demokraattinen puolue ilmoitti esittävänsä uudelleen Plahotniucin nimittämistä, mutta torstaina seitsemän Plahotniucia tukevan koalition kansanedustajaa ilmoitti vaihtavansa puolta. Näin koalition takaa katosi taas enemmistö.

Mikäli parlamentti ei saa valittua uutta hallitusta 29. tammikuuta mennessä, Moldovassa järjestetään uudet parlamenttivaalit.

Mielipidemittausten mukaan Venäjän-mieliset puolueet menestyisivät niissä. Ne haluavat lähempää yhteistyötä Venäjän kanssa ja neuvotella EU:n kanssa tehdyt sopimukset uusiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat