Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ja Venäjä vahvistavat tiedustelutiedon vaihtoa

Ulkomaat
 

Suomen terrorisminvastaisia toimia leimaa kaksi kysymystä: turvapaikanhakijatilanteen mahdollisesti nostama terroriuhka ja huoli siitä, ettei Suomen turvallisuusviranomaisilla ole riittäviä tiedustelutyökaluja.

Suomi käy parhaillaan myös Venäjän kanssa keskusteluja siitä, miten maat voisivat tiivistää terrorisminvastaista yhteistyötä.

Kyse olisi esimerkiksi tiedustelutiedon vaihtamisesta ja toimintamallien hakemisesta, mikäli kävisi ilmi, että jokin verkosto toimisi molemmissa maissa.

Venäjän sisäministeri Vladimir Kolokoltsev vierailee tammikuun lopussa Suomessa ja heti sen jälkeen pääministeri Juha Sipilä (kesk) Moskovassa.

Tapaamisissa on esillä kysymys, mitä tiedustelu- ja terrorismiyhteistyön vahvistaminen voisi tarkoittaa. Lisäksi tärkeä aihe on Venäjän kautta Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden tilanne. Valmistelussa on pöytäkirja turvapaikanhakijoiden palauttamisesta Venäjälle.

Terrorisminvastainen toiminta on Venäjälle myös monista sisäpoliittisista syistä tärkeää ja maata kiinnostaa yhteistyön lisääminen. EU-maat ja Venäjä ovat tehneet tietojenvaihtoyhteistyötä Europolin ja Interpolin kautta, mutta Ukrainan sota ja EU:n pakotepolitiikka viilensivät tiedustelusuhteet.

Suojelupoliisin mukaan Suomeen kohdistuva terroriuhka on lisääntynyt ja monimuotoistunut, mutta uhka on edelleen pieni. Viime syksynä kävi ilmi, että turvapaikanhakijoiden joukossa on henkilöitä, joilla on kytkös esimerkiksi Isis-terroristijärjestöön. Lisäksi käynnissä on tutkinta sotarikosepäilystä.

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu on vauhdittanut keskustelua tiedustelulaeista. Työ sekä siviili- että sotilastiedustelulakien laatimiseksi käynnistyi syksyllä, ja lait on tarkoitus saada voimaan tällä vaalikaudella.

Poliisin valtuuksia koskevaa siviilitiedustelulakia valmistelee sisäministeriön ja sotilastiedustelua puolustusministeriön työryhmä. Rivakimmin työssään etenee kolmas, oikeusministeriön työryhmä, joka arvioi tiedusteluun liittyviä perusoikeuskysymyksiä ja tarvetta muuttaa perustuslakia.

Lakivalmistelua seuraa kansanedustaja Tapani Töllin (kesk) johtama parlamentaarinen seurantaryhmä. Se kokoontui ensimmäisen kerran joulun alla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat