Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkari loi kansalaisten kasvorekisterin

Kansalaisjärjestö pelkää, että tietokantaa saatetaan käyttää poliittisen painostuksen välineenä.

Ulkomaat
 
Bernadett Szabo / Reuters
Poliisit estivät hallitusta vastustavia mielenosoittajia menemästä parlamenttitalon portille Budapestissa marraskuussa 2014.
Poliisit estivät hallitusta vastustavia mielenosoittajia menemästä parlamenttitalon portille Budapestissa marraskuussa 2014. Kuva: Bernadett Szabo / Reuters
Fakta

Passikuvat päätyivät tietokannaksi

 Unkari otti 1.1.2016 käyttöön tietokannan, johon on kerätty kuvatiedot unkarilaisten henkilökorteista.

 Jokainen Unkarissa rekisteröity on mukana rekisterissä.

 Kuvista tehtyjä tunnistuskoodeja voidaan käyttää automaattiseen kasvojentunnistukseen ja verrata esimerkiksi valvontakamerakuviin.

Budapest

Valvontakamera seuraa kävelijää Budapestin 8. kaupunginosassa. Kamerassa oleva kasvojentunnistusohjelma yhdistää ohikulkijan kasvot rekisteriin, johon on listattu kaikki unkarilaiset, ja välittää tiedot viranomaisille.

Vuoden alusta lähtien tämä on ollut Unkarissa mahdollista. Kasvojentunnistuskameroita asennettiin Budapestiin pilottiprojektina jo vuonna 2014, mutta tammikuun alusta lähtien tiedot on voitu yhdistää kasvontunnistusta varten perustettuun kuvatietokantaan.

Vastustajat kutsuvat passikuviin perustuvaa tietokantaa ”hallituksen Facebookiksi.” Huolena on, että rekisteriä voidaan käyttää poliittisen painostuksen välineenä.

Tietokannan perustana ovat kuvat, jotka on annettu Unkarin viranomaisille passia, henkilökorttia tai muuta virallista dokumenttia varten. Myös oleskeluluvan saaneet ulkomaalaiset ovat mukana rekisterissä.

Perusteeksi kuvatietokannan käyttöön riittää esimerkiksi tavallinen rikostutkinta tai terrorismin torjunta. Tietokannan lavea käyttö on yksi uuden rekisterin ongelmista, kansalaisjärjestö Eötvös Károly -insituutin johtaja, lakimies László Majtényi sanoi torstaina lehdistötilaisuudessa Budapestissa.

”Tämä on Isoveli ja Orwellin 1984. Se ei koske vain terroristeja vaan myös tavallisia koiranulkoiluttajia, jotka sattuvat valvontakameran kuvaan”, Majtényi sanoo.

Tietokantaan ei kerätä varsinaisia kuvia vaan jokaiselle kuvalle luodaan tunnistekoodi. Koodi sisältää tietoa kasvonpiirteistä. Yhteyskoodi tallennetaan eri tietokantaan muiden henkilötietojen kanssa.

Majtényin mukaan kuvarekisteriä voitaisiin käyttää esimerkiksi laillisen suurmielenosoituksen yhteydessä, jos samalla paikalla on tapahtunut taskuvarkaus. Koko väkijoukko voitaisiin valvontakamerakuvien perusteella käydä läpi vertaamalla tapahtumapaikalta kerättyjä kuvatietoja valtiolliseen tietokantaan.

”Olen tavannut useita ihmisiä, joita pelottaa osoittaa mieltä mahdollisen tunnistamisen vuoksi”, Majtényi sanoo.

Unkarin kohdalla kuvarekisterin tekee kyseenalaiseksi hänen mukaansa myös poliittinen ympäristö.

”Tämä on epäliberaali maa. Riippumaton valvonta puuttuu”, Majtényi viittaa pääministeri Viktor Orbánin ajatukseen yhteiskunnasta, jossa ei tarvita liberaalia demokratiaa.

Kasvorekisterin perustamista on perusteltu turvallisuudella ja rikollisuuden torjunnalla. Unkarilaistietojen mukaan samankaltainen järjestelmä on käytössä vain Israelissa.

Majtényin mukaan pääkysymys on se, kuinka paljon ihmisten yksityisyyden suojaa voidaan venyttää perustelemalla sitä turvallisuudella.

Unkari sai tiistaina huomautuksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta, että sen terrorismin vastainen laki vuodelta 2011 rikkoo yksityisyyttä. Laki oikeuttaa muun muassa salaisen kotietsinnän, kirjeiden ja pakettien avaamisen sekä sähköisen yhteydenpidon tallentamisen.

Princetonin yliopiston professori Kim Lane Scheppele pitää ”hallituksen Facebookia” vasta alkuna tietojen keräämiselle.

”Tietokanta on vain osa uhkaava kehitystä, jossa hallitus yrittää rakentaa valvontayhteiskuntaa”, Unkarin oikeusvaltiokehitystä seuraava Scheppele kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat