Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolme ”vaarijengin” jäsentä tuomittiin Britannian suurimmasta murtovarkaudesta

Ulkomaat
 
Reuters
Reikä, jonka torstaina syyllisiksi todetut murtovarkaat porasivat betoniseen holviin Lontoon Hatton Gardenissa viime pääsiäisenä.
Reikä, jonka torstaina syyllisiksi todetut murtovarkaat porasivat betoniseen holviin Lontoon Hatton Gardenissa viime pääsiäisenä. Kuva: Reuters

Kolme miestä todettiin torstaina syyllisiksi Englannin kaikkien aikojen suurimpaan murtovarkauteen, uutistoimisto Reuters kertoo.

Kuusimiehisestä koplasta osa on todettu syyllisiksi jo aiemmin.

”Vaarijengiksi” nimitetty rikolliskopla tunkeutui viime vuoden pääsiäispyhien aikaan talletusholviin Lontoon jalokivikaupan keskuksessa Hatton Gardenissa ja vei mukanaan 75 tallelokeron sisällöt. Jengi sai saaliikseen kultaa, jalokiviä ja käteistä rahaa 14 miljoonan punnan eli noin 18 miljoonan euron edestä.

Nuorin miehistä oli 42-vuotias, mutta päätekijät olivat Brian Reader, 76, John Collins, 75, Terry Perkins, 67, ja Daniel Jones, 60. Jengin seniori Brian Reader matkusti rikospaikalle linja-autolla eläkeläislipullaan.

Kaikki olivat pitkän linjan rikollisia. Esimerkiksi Reader oli istunut vankilassa kaikkiaan yhdeksän vuotta muun muassa Heathrow’n lentokentälle 1983 tehdystä 26 miljoonan punnan kultaharkkoryöstöstä. Hän on myös ollut epäiltynä osallisuudesta murhaan tunnetun rikollispomon alaisena.

Kolme vuotta suunniteltu murtovarkaus alkoi vain neljä minuuttia sen jälkeen kun viimeinen työntekijä oli poistunut talletusholvista huhtikuun 2. päivän iltapäivällä 2015. Osa murtomiehistä oli pukeutunut keltaisiin työasuihin, jotta heihin ei kiinnitettäisi huomiota.

Heidät päästi varauloskäynnin kautta sisään punaista peruukkia käyttänyt mies, jota kutsuttiin nimellä ”Basil”. ”Basil” on tiettävästi koplan ainoa yhä vapaalla jalalla oleva jäsen, ja hänestä on annettu 20 000 punnan etsintäkuulutus.

Miehet laskeutuivat hissikuilun kautta kellarikerrokseen ja porasivat raskaalla kalustolla reiän 51 senttimetriä paksun seinän läpi holviin.

Kopla ei päässyt ensi yrittämällä sisään holviin, koska edessä oli painava kaappi. Seuraavana päivänä he yrittivät uudestaan ja onnistuivat.

Suunnitelma varsinaisesta murrosta oli tehty huolellisesti, mutta siihen oli jäänyt aukkoja. Rikolliset eivät ymmärtäneet, kuinka paljon heistä jäi tietoa turvakameroihin.

”He olivat analogisen ajan rikollisia ja huonosti varustautuneita digitaalietsiviin. Siksi he jäivät kiinni”, Scotland Yardin tuolloinen rikostutkinnan johtaja Peter Spindler kertoi sanomalehti The Guardianissa.

Poliisi sai nopeasti vihiä koplan käyttämästä autosta ja kuunteli ja seurasi epäiltyjä parin viikon ajan, kun he puhuivat ryöstön yksityiskohdista kahviloissa ja eräässä pubissa. Heidät pidätettiin runsaan kahden viikon kuluttua 19. huhtikuuta.

Jengiltä löydetyn todistusaineiston joukossa oli laitteistoa, jolla voidaan erottaa jalokivet kullasta ja opaskirja Forensics for Dummies (Rikostutkintaa ääliöille)

Saalista vain noin kolmannes on löydetty. Osa saaliista oli kätketty eräälle Lontoon hautausmaalle hautakivien alle.

Jengille luetaan tuomiot maaliskuussa. Yksi epäilty todettiin torstaina syyttömäksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat