Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpin mukaan hänen kovin haastajansa ei ole kelvollinen USA:n presidentiksi, koska on syntynyt Kanadassa

Donald Trump ja Ted Cruz yltyivät kovaan kahakkaan republikaanien kuudennessa vaaliväittelyssä varhain perjantaina Suomen aikaa.

Ulkomaat
 
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.

Washington

Onko senaattori Ted Cruz kelvollinen Yhdysvaltain presidentiksi, koska hän on syntynyt Kanadassa, ei Yhdysvalloissa?

Tästä käytiin illan kovin kahakka Cruzin ja monimiljonääri Donald Trumpin välillä republikaanien kuudennessa vaaliväittelyssä varhain perjantaina Suomen aikaa. Trump väittää, että Cruzin syntyperä johtaisi pitkään oikeustaisteluun, mikä estäisi tätä johtamasta maata.

Yhdysvaltain perustuslain mukaan presidentin on oltava syntyperäinen Yhdysvaltain kansalainen. Cruz syntyi Kanadassa amerikkalaiselle äidille ja sai sitä kautta Yhdysvaltain kansalaisuuden. Cruzin isä on kotoisin Kuubasta.

Trump itse sanoi syyskuussa, että mitään ongelmaa ei ole, Cruz näpäytti. ”Yhdysvaltain perustuslaki ei ole muuttunut syyskuun jälkeen. Mutta mielipidemittaukset ovat.”

Cruz on nyt republikaanien kisassa Trumpin kovin haastaja puolueen ehdokkaaksi.

Cruz iski takaisin, että myös entinen presidenttiehdokas John McCain oli syntynyt Panamassa. Joidenkin asiantuntijoiden mielestä syntyperäisiä amerikkalaisia ovat vain ne, joiden vanhemmatkin ovat syntyneet Yhdysvalloissa, Cruz jatkoi. Tämä diskaisi kisasta Trumpin itsensä, jonka äiti on syntynyt Skotlannissa.

”Minä en aio käyttää äitisi syntyperää sinua vastaan”, Cruz vinoili.

Trump ei antanut periksi. Hän sanoi, että demokraatit veisivät varmasti Cruzin oikeuteen. Presidentillä olisi ”iso oikeusjuttu taakkanaan”, minkä takia Cruzin pitäisi saada asiasta tuomarien päätös nyt.

”Minä en ota oikeudellisia neuvoja Donald Trumpilta”, juristiksi valmistunut Cruz vastasi.

Hän vitsaili, että hän saattaisi jopa ottaa Trumpin varapresidentikseen. ”Ja jos sitten osoittautuu, että olet oikeassa, sinä saat ykkösduunin”, Cruz sanoi.

”Kiitos, mutta silloin taidan palata rakentamaan taloja”, Trump vastasi.

Republikaanien vaalikamppailu näyttää yhä enemmän kolmen kaupalta: mielipidemittauksia johtaa kovan linjan kaksikko, monimiljardööri Donald Trump ja senaattori Ted Cruz, jotka kilpailevat oikean laidan äänistä. Torstaina julkaistussa uutiskanava NBC:n ja Wall Street Journalin mielipidemittauksessa Trumpia kannatti 33 prosenttia ja Cruzia 20 prosenttia republikaaneista.

Kolmantena killuva senaattori Marco Rubio yrittää asemoida sellaisten republikaanien suosikiksi, joille Cruz ja Trump ovat liian oikealla. Heitä on paljon puoluejohdossa ja republikaanien varakkaissa tukijoissa. Nämä pelkäävät, että Cruz tai Trump häviäisivät äärimielipiteidensä takia vaalit demokraattien todennäköisimmälle ehdokkaalle Hillary Clintonille. Rubiota kannattaa 13 prosenttia.

Viime kevään ennakkosuosikki, puolue-eliitin perintöprinssi Jeb Bush on pudonnut pahasti hännille.

Kovan linjan ehdokkaiden suosio on saanut muitakin ehdokkaita siirtymään oikealle. Ehdokkaat suorastaan kilpailivat siitä, kuka rakentaisi armeijasta suurimman ja hyökkäisi kovimmin Isisiä vastaan. Myös Marco Rubio, joka ennen suhtautui varovaisen myönteisesti siirtolaisiin, sanoo nyt, että Isisin uhka on muuttanut koko tilanteen.

Vaaliväittelyssä Bush oli ainoa, joka pyysi Trumpia muuttamaan mieltään sen suhteen, että kaikilta muslimeista pitäisi evätä pääsy Yhdysvaltoihin.

”Pyydän sinua harkitsemaan uudelleen, koska tuo politiikka tekee mahdottomaksi sen, että me rakennamme liittouman Isisiä vastaan”, Bush sanoi Trumpille.

Bush huomautti, ettei Yhdysvallat halua olla maailmanpoliisi, vaan tarvitsee arabimaiden apua Isisiä vastaan. Millaisen viestin maailmalle lähettää se, että presidenttiehdokas haluaa sulkea ovet kaikilta maailman muslimeilta, Bush ihmetteli. ”Se ei tee meistä vahvaa, vaan heikon.”

Trump vain kohautti olkapäitään. Hän viittasi San Bernardinon terrori-iskuun, jossa radikalisoitunut pariskunta tappoi 14 ihmistä työpaikan joulujuhlissa.

”Haluan turvallisuutta. Olen kyllästynyt nykymenoon.”

Republikaanien ja demokraattien presidenttiehdokas valitaan esivaaleissa tänä keväänä. Ensimmäisenä äänestetään Iowassa 1. helmikuuta.

CHRIS KEANE / Reuters
Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokkuudesta kilpailevat kärkiehdokkaat Marco Rubio (vas.), Donald Trump ja Ted Cruz ennen vaaliväittelyä.
Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokkuudesta kilpailevat kärkiehdokkaat Marco Rubio (vas.), Donald Trump ja Ted Cruz ennen vaaliväittelyä.
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentiksi haluava miljardööri Donald Trump on möläyttelijä, joka on suututtanut monet. Suorapuheisuudestaan huolimatta noin neljäsosa republikaanisen puolueen kannattajista haluaa hänet presidenttiehdokkaakseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat