Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli sata ihmistä asetettiin karanteeniin Sierra Leonen tuoreen ebolatapauksen vuoksi

Opiskelijanainen kuoli ebolaan Sierra Leonessa torstaina. Varhain sunnuntaina kerrottiin, että maa on asettanut yli sata ihmistä karanteeniin estääkseen viruksen leviämisen.

Ulkomaat
 
James Giahyue / Reuters
Ebola julistettiin torstaina kukistetuksi myös Liberiassa. Kuvassa Desmond Williams (vas.), Tobert Nyenswah ja Alex Gasasira esittelevät epidemian päättymisestä todistavaa asiakirjaa.
Ebola julistettiin torstaina kukistetuksi myös Liberiassa. Kuvassa Desmond Williams (vas.), Tobert Nyenswah ja Alex Gasasira esittelevät epidemian päättymisestä todistavaa asiakirjaa. Kuva: James Giahyue / Reuters

Sierra Leonessa yli sata ihmistä on asetettu karanteeniin torstaina sattuneen ebolakuoleman vuoksi. Hallitus sanoo määränneensä karanteenin, jotta ihmiset eivät joutuisi paniikkiin uuden virustapauksen vuoksi.

Tutkimustulokset ovat vahvistaneet, että nuori nainen kuoli ebolaan torstaina, viranomaiset kertovat. Maailman terveysjärjestö WHO julisti ebolaepidemian kukistetuksi vain tunteja ennen naisen kuolemaa, uutistoimisto AFP kertoo.

Artikkeliin liittyvät

Naisopiskelijan kerrotaan sairastuneen Bamoi Luman kylässä lähellä Guinean rajaa ja kuolleen pian sairastumisensa jälkeen. Pikatesti osoitti jo tuolloin naisen sairastuneen ebolaan, terveysministeriön vanhempi virkailija kertoo uutistoimistolle.

Uutistoimisto Reutersin mukaan 22-vuotias nainen oli yrittänyt päästä sairaalahoitoon, mutta hänet lähetettiin hoidon jälkeen kotiin toipumaan.

Naisen kerrotaan olleen sairastuttuaan tekemisissä ainakin 27 ihmisen kanssa, jotka ovat näin voineet myös saada tartunnan. Hän oli ollut lähiaikoina myös matkoilla, mutta matkakohteista ei ole toistaiseksi kerrottu tarkemmin.

Aiemmin torstaina Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti, että kaksi vuotta kestänyt ebolaepidemia on selätetty. Liberia oli viimeinen maa, joka sai WHO:lta niin sanotusti puhtaat paperit.

Trooppisen viruksen kuolettavin rekisteröity epidemia rampautti niin talouden kuin terveydenhoitojärjestelmän kolmessa taudista pahiten kärsineessä Länsi-Afrikan maassa sen jälkeen, kun se alkoi levitä Etelä-Guineassa vuoden 2013 joulukuussa.

Pahiten ebola runteli Guineaa, Liberiaa ja Sierra Leonea. Ruumiita pinottiin kaduille, ja ylikuormitetut sairaalat rekisteröivät satoja uusia tapauksia viikoittain.

Maailman terveysjärjestön kriisinhallinnan päällikkö Rick Brennan muistutti toimittajia torstaina Genevessä, että työ ei ole kuitenkaan päättynyt. Sitkeä virus saattaa jatkaa eloaan parantuneissa ja pienempiä tartunta-aaltoja onkin havaittu jo kymmenen kertaa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon varoitti, että alueella voidaan yhä odottaa yksittäisiä sairaustapauksia tulevina vuosina.

”Voimme kuitenkin olettaa, että tartunta-aaltojen todennäköisyys ja esiintymistiheys vähenee ajan myötä”, hän sanoi.

Ebolan pahiten runtelemassa Liberiassa viimeiset virukseen sairastuneet pääsivät sairaalasta joulukuussa. Liberiassa rekisteröitiin epidemian aikana kaikkiaan 29 000 sairastunutta ja 11 315 kuollutta. Todellisten lukujen uskotaan olevan korkeampia, sillä monet tapaukset ovat saattaneet jäädä rekisteröimättä.

Ebolaviruksen itämisaika on 21 päivää, ja epidemia voidaan julistaa päättyneeksi, kun viimeisestä tapauksesta on kulunut kaksi kertaa se, eli 42 päivää.

Ebola aiheuttaa korkean kuumeen, lihassärkyjä, heikotusta, oksentelua ja ripulia. Se voi myös lamauttaa sisäelimiä ja aiheuttaa sisäistä verenvuotoa. Potilaat kuolevat usein muutamassa päivässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat