Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aivokuoleman aiheuttanutta testilääkettä annettu 90 ihmiselle

Ulkomaat
 
Nikolai Jakobsen
Ranskan terveysministeri Marisol Touraine
Ranskan terveysministeri Marisol Touraine Kuva: Nikolai Jakobsen

Yksi ihminen on aivokuollut ja viisi sairaalahoidossa Ranskassa tehtyjen lääketestien seurauksena.

Asiasta tiedotti Ranskan terveysministeriö.

Testit tehtiin Rennesin kaupungissa. Ranskalaisen I-Télé-kanavan mukaan testattavana oli kannabikseen perustuva kipulääke. Ranskalaisen laatulehti Le Monden tavoittama oikeuslähde puhuu ”kannabiksesta johdetusta molekyylistä”.

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman luotettavan lähteen mukaan lääke sisälsi kannabiskasveissa olevia kannabinoideja.

BBC:n mukaan Ranskan terveysministeriö kiistää nämä mediatiedot. Lääkkeen laatua ei täsmennetä ministeriön tiedotteessa.

”Kyseessä on vakava onnettomuus”, Ranskan terveysministeri Marisol Touraine sanoi perjantaina.

Tourainen mukaan testit on keskeytetty ja kaikille osallistujille on ilmoitettu, ettei testiä jatketa torstaisen onnettomuuden takia. Yhteensä testattavaa lääkettä annettiin 90 ihmiselle, terveysministeri sanoi.

Viranomaiset ovat aloittaneet tapauksen tutkinnan. Touraine sanoi haluavansa selvittää, mitä tapahtui. Myös tutkimuslaitos aiotaan tutkia.

Lääketestin kerrotaan olleen ykkösvaiheessa, jossa terveet vapaaehtoiset kokeilevat lääkkeen prototyyppiä. Testeillä on tarkoitus varmistaa muun muassa lääkkeen turvallisuus ja teho. Vapaaehtoisilla tehtäviä testejä tarvitaan, sillä ilman niitä lääkkeitä ei saa tuoda markkinoille.

Testit teki yksityinen Biotrial-yritys, jonka laboratorioilla on Ranskan terveysministeriön hyväksyntä.

Kokeisiin osallistuneet vapaaehtoiset olivat ottaneet lääkettä suun kautta. Le Monden tietojen mukaan testattavaa lääkettä nautti kuusi ihmistä ja kahdelle annettiin lumelääkettä. Sairaalahoidossakin olevien tila on vakava, Le Monde kertoo.

Rennesin kaupungin sairaalan neurologiaosaston johtaja Pierre Gilles-Edan sanoi, että aivokuolleen miehen lisäksi kolmella potilaista on vammoja, jotka voivat jäädä pysyviksi.

Samalla yhtiöllä on meneillään parinkymmenen muunkin lääkkeen testaukset, kertoo alueen lehti Ouest-France. Yhtiön liikevaihto on 35 miljoonaa euroa, ja suurin osa liiketoiminnasta suuntautuu vientiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat