Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Sisunautti” Kopran kypärään meni vettä – avaruuskävely päättyi ennen aikojaan

Ulkomaat
 
Sisunautti leijui avaruudessa kuusi tuntia ilman vessataukoa
Sisunautti leijui avaruudessa kuusi tuntia ilman vessataukoa
Suomalaistaustainen "sisunautti" Timothy Kopra teki perjantaina yli kuusituntisen avaruuskävelyn. HSTV näyttää, mitä avaruudessa tapahtui. Kuva: Reuters

Suomalaistaustaisen ”sisunautin” Timothy Kopran avaruuskävely päättyi perjantaina ennen aikojaan. Hän havaitsi kypärässään pienen määrän vettä, ja varotoimenpiteenä hän palasi brittikollegansa kanssa takaisin kansainväliselle ISS-avaruusasemalle.

Nasan mukaan miehet eivät olleet vaarassa.

Kopra lähti perjantaina yhdessä brittiläisen astronautin Tim Peaken kanssa pitkälle avaruuskävelylle.

Miesten tavoitteena oli saada vaihdettua kuusi tuntia 20 minuuttia kestävän operaation aikana ISS:n voimayksikkö, joka siirtää sähköä aurinkopaneeleista. Tehtävä sujui onnistuneesti, Nasa tiedotti.

Kaikkiaan asemalla on kahdeksan vastaavaa yksikköä, joista nyt korjattu oli ollut pois käytöstä marraskuusta lähtien.

Tehtävän aikana astronautit eivät voineet syödä tai käydä vessassa, mutta vettä he saattoivat juoda avaruuspuvun sisällä letkusta. Korjausoperaation jälkeen astronautit hoitivat vielä muita huoltotehtäviä aluksen ulkopuolella.

Astronautit saapuivat avaruusasemalle 15. joulukuuta. Kyse oli nyt heidän toisesta avaruuskävelystään.

Euroopan avaruusjärjestön Esan mukaan minuuttien tarkkuudella suunniteltu korjausoperaatio oli periaatteessa suhteellisen helppo. Se täytyy tehdä silloin, kun ISS ei saa energiaa auringonvalosta. Miehiä avustivat avaruusaseman sisältä käsin ISS:n komentaja, astronautti Scott Kelly sekä kosmonautti Sergei Volkov.

Avaruusasema kiertää maapallon 90 minuutissa, joten työstä tehtiin vuoroin 45 minuuttia pimeydessä ja 45 minuuttia auringonvalossa. Pimeiden minuuttien aikana työtä valaistiin avaruuspukujen valaisimilla.

”Auringonnousut saattavat olla sokaisevia hetkiä”, Peake kirjoitti ennen kävelyä blogissaan.

Astronautit valmistautuivat avaruuskävelyyn hengittämällä ennen korjausmatkaa kahden tunnin ajan puhdasta happea typen poistamiseksi elimistöstä, kertoi Esa. Koska avaruuspuvun paine on pienempi kuin avaruusasemalla, he olisivat saattaneet muutoin kärsiä ”sukeltajantaudista”. Paineen muuttuessa vaarana on, että veren typpi alkaa kuplia, mikä voi vahingoittaa verisuonia. Pahimmassa tapauksessa paineilmatauti on tappava.

Myös varusteisiin pukeutuminen sekä turvavarusteiden ja työkalujen asentaminen kesti tunteja, ennen kuin miehet pystyivät siirtymään aluksen ilmalukkoon ja lähtemään korjaustöihin.

”ISS:n korjaaminen ulkopuolelta vaatii merkittäviä ponnisteluja niin aluksen miehistöltä kuin maassa olevilta tukijoukoilta, jotka yrittävät tehdä avaruuskävelystä niin turvallisen ja tehokkaan kuin vain mahdollista”, Peake kuvasi operaatiota Esan mukaan.

”Jos avaruuskävely onnistuu, on ISS jälleen sataprosenttisen toimintakykyinen”, Peake sanoi ennen kävelyä.

Kopran isoisä oli suomalainen, alkujaan Karjalasta Valkjärveltä. Isoisä muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1910. Timothy Kopran isä puhui vielä sujuvaa suomea, mutta hän itse ei. Hän on ollut aiemminkin avaruudessa, mutta tällä kertaa hänellä on mukanaan Jean Sibelius -juhlaraha, jonka hän sai tasavallan presidentiltä Sauli Niinistöltä.

NASA
Tim Kopra teki avaruuskävelyn viimeksi joulukuussa.
Tim Kopra teki avaruuskävelyn viimeksi joulukuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat