Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki pidätti rauhan puolesta vedonneita akateemikkoja

Ulkomaat
 
© Sertac Kayar / Reuters
Turkkilaispoliisit vartioivat torstaina kurdien pommi-iskussa tuhoutunutta poliisiasemaa Diyarbakirissa.
Turkkilaispoliisit vartioivat torstaina kurdien pommi-iskussa tuhoutunutta poliisiasemaa Diyarbakirissa. Kuva: © Sertac Kayar / Reuters

Turkin turvallisuusviranomaiset pidättivät perjantaina lähellä Istanbulia ainakin 12 akateemikkoa, jotka ovat yhdessä muiden kollegojensa kanssa allekirjoittaneet vetoomuksen rauhan puolesta, kertovat turkkilaiset tiedotusvälineet. Uutistoimisto AFP:n mukaan pidätettyjä on kaikkiaan 21.

Itsevaltaisuudesta syytetyn presidentti Recep Tayyip Erdoğanin mukaan akateemikot ovat syyllistyneet ”terroristien propagandaan” ja heitä odottaa mahdollisesti vuosien vankeustuomio. Allekirjoittaneita syytetään muun muassa Turkissa rikollisesta turkkilaisuuden sekä maan johtajien halventamisesta.

Erdoğanin mukaan vetoomuksessa kyse on ”niin sanottujen intellektuellien henkisestä kolonialismista” sekä ”petturuudesta”.

”Kuulkaas te niin sanotut intellektuellit. Ette ole valistuneita henkilöitä, vaan elätte pimeydessä. Teissä ei ole mitään intellektuellia. Olette tietämättömiä, ettekä tiedä mitä Itä- ja Kaakkois-Turkissa tapahtuu. Me tiedämme nämä paikat yhtä hyvin kuin kotiosoitteennekin”, Erdoğan totesi.

Akateemikot pidätettiin varhain perjantaiaamuna heidän kodeistaan.

1 128 turkkilaista akateemikkoa 90 yliopistosta allekirjoitti vetoomuksen, jossa vaadittiin rauhanomaisen ratkaisun löytämistä maan väkivaltaistuneeseen tilanteeseen. Vetoomus oli otsikoitu ”Emme ole osallisia tähän rikokseen”. Lisäksi vetoomuksen allekirjoitti usea ulkomaalainen, kuten amerikkalainen Noam Chomsky.

Vetoomuksessa vaadittiin muun muassa verenvuodatuksen lopettamista, ulkonaliikkumiskieltojen päättämistä, ihmisoikeusrikoksiin syyllistyneiden rankaisemista sekä kansainvälisten tarkkailijoiden kutsumista paikalle.

”Me Turkissa työskentelevät akateemikot ja tutkijat julistamme, ettemme voi olla osallisia tähän joukkomurhaan pysymällä vaiti. Vaadimme valtiollisen väkivallan välitöntä lopettamista”, vetoomuksessa kirjoitettiin.

Turkin turvallisuusjoukkojen ja kurdien väliset väkivaltaisuudet ovat kärjistyneet verisiksi viime kesän jälkeen, kun osapuolet aloittivat iskut toisiaan vastaan. Väkivaltaisuuksia on kuollut satoja ihmisiä. Erityisen paha tilanne on Kaakkois-Turkissa.

Akateemikkojen ajojahti on herättänyt jälleen muun muassa ihmisoikeusjärjestöissä huolia Turkin kehityksestä ja maan sananvapaustilanteesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat