Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulusurmat vetivät eniten muokkaajia suomenkieliseen Wikipediaan

Viime vuonna Wikipedian muokatuimpia aiheita olivat eduskuntavaaleja ja Pariisin terrori-iskuja käsittelevät artikkelit.

Ulkomaat
 
Teemu Kuusimurto
Kynttilät paloivat Jokelan koulun takana olevan lammen rannalla marraskuussa 2007.
Kynttilät paloivat Jokelan koulun takana olevan lammen rannalla marraskuussa 2007. Kuva: Teemu Kuusimurto

Jokelan koulusurmia vuonna 2007 käsittelevä Wikipedia-artikkeli on kerännyt tähän mennessä eniten yksittäisiä muokkaajia suomenkieliseen Wikipediaan, selviää tilastoista.

Jokelan koulusurmat -sivua oli marraskuussa 2007 muokkaamassa ja täydentämässä 126 muokkaajaa. Tämän jälkeen mikään yksittäinen Wikipedia-sivu ei ole houkutellut kuukauden sisällä niin paljon muokkaajia.

Internetin vapaa tietosanakirja Wikipedia täyttää tänään perjantaina 15 vuotta. HS uutisoi aiemmin, että kansainvälisesti eniten muokkauksia on tehty englanninkieliseen artikkeliin, joka käsittelee George W. Bushia.

Muokkausten määrä voi kertoa siitä, millaisia intohimoja tai kiistanalaisuuksia aihepiiriin liittyy.

Suomenkielisestä Wikipediasta ei ollut nopeasti saatavilla samanlaisia, yksittäisten muokkausten määrää paljastavia tilastotietoja.

Suomenkielisen Wikipedian lehdistövastaava Jaakko Pirinen pitää kuitenkin muokkaukseen osallistujien määrää sinänsä kiinnostavana seikkana.

Tilastoista selviää myös, että suomenkielinen Wikipedia on ollut muokkaajien määrässä katsottuna aktiivisimmillaan vuosien 2007–2008 tietämillä.

Pirisen mukaan sama ilmiö on toistunut muunkin kielisissä Wikipedia-projekteissa.

”Ensimmäiset vuodet olivat nopean kasvun aikaa, kun ihmiset löysivät projektin ja kiinnostuivat siitä. Vuosien 2007– 2008 paikkeilla alettiin saavuttaa kyllääntymisen tasoa. Artikkelit alkuaineista, tutuista eläimistä ja suurista kaupungeista oli jo kirjoitettu ja siirryttiin enemmän ylläpitovaiheeseen”, Pirinen sanoo.

Toki uusien artikkelien luominen jatkuu yhä.

”Projekti ei ikinä valmistu. Se on ilmeistä.”

Myös toinen koulusurma, Kauhajoen 2008 verilöyly, veti runsaasti suomalaisia Wikipedia-aktiiveja muokkaustöihin. Artikkelia oli editoimassa 73 muokkaajaa.

Kolmanneksi eniten muokkaajia on houkutellut Lordi-yhtyettä koskeva artikkeli (71), minkä jälkeen suosittuja aiheita ovat olleet muun muassa Michael Jackson (55), Norjan iskut 2011 (52) ja Suomen presidentinvaalit 2012 (49).

Viime vuodelta tilastoja on marraskuulle saakka. Eniten muokkaajia oli mukana huhtikuussa 2015 Eduskuntavaalit 2015 -artikkelin teossa (35). Toiseksi suosituin oli Pariisin terrori-iskut marraskuussa 2015 (28) ja kolmanneksi Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut 2015 (25).

Pirisen mukaan uutuuden viehätys on karissut Wikipediasta, mutta projektissa riittää yhä osanottajia. Vähintään yhden muokkauksen vuodessa tekeviä on noin 1 500. Esimerkiksi marraskuussa 2015 yli viisi muokkausta tehneitä oli 438.

”Aktiivijoukko ei ole ihan pieni kuitenkaan.”

Pirinen myöntää, että suomenkielisestä Wikipediassa on puutteita esimerkiksi humanistisiin- ja taidealoihin liittyvistä artikkeleista. Niin ikään maantieteellisesti Eurooppa ja Pohjois-Amerikkaa käsittelevät aiheet ovat paremmin esillä kuin Aasiaa, Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaa käsittelevät teemat.

Myös sukupuolten väliseen tasa-arvoon aiotaan kiinnittää huomio.

Wikimedia Suomi -yhdistys ja joukko kirjastoja ja museoita järjestävät naistenpäivänä 8.3. Helsingin yliopiston kirjastossa Kaisa-talossa muokkaustapahtuman Sata naista Wikipediaan. Tarkoituksena on lisätä tietosanakirjaan tietoa eri alojen naisvaikuttajista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat