Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katalonian uusi johtaja: Kannatus ei riitä itsenäisyys­julistukseen

Carles Puigdemontin mukaan ensisijaisena tavoitteena on Katalonian oman perustuslain luominen, josta alueen asukkaat äänestäisivät 18 kuukauden kuluessa. Itsenäisyysjulistus seuraisi perustuslain hyväksymistä.

Ulkomaat
 
ALBERT GEA / REUTERS
Carles Puigdemont (kesk.) vihittiin Katalonian aluejohtajaksi tiistaina. Edeltäjä Artur Mas (oik.) asetti hänen kaulaansa aluejohtajan virkariipuksen.
Carles Puigdemont (kesk.) vihittiin Katalonian aluejohtajaksi tiistaina. Edeltäjä Artur Mas (oik.) asetti hänen kaulaansa aluejohtajan virkariipuksen. Kuva: ALBERT GEA / REUTERS

Separatistinen aluejohtaja Carles Puigdemont hillitsi torstaina odotuksia Katalonian yksipuolisesta itsenäisyysjulistuksesta.

Itsenäisyysmieliset saivat syyskuun vaaleissa alueparlamentin paikkaenemmistön mutta alle 48 prosenttia äänistä. Puigdemontin mukaan kannatus ei riitä itsenäisyysjulistukseen, vaan sen sijaan ensisijaisena tavoitteena on koota Katalonialle perustuslaki, josta alueen asukkaat äänestäisivät 18 kuukauden kuluessa. Itsenäisyysjulistus seuraisi perustuslain hyväksymistä.

Puigdemont sanoi myös, että aikataulua tärkeämpää on hoitaa pohjatyö huolellisesti.

Puigdemont esitti näkemyksensä Katalonian TV3-kanavan haastattelussa. Hän kuvaili, että Katalonia on tätä nykyä ajassa itsehallinnon jälkeen mutta ennen itsenäisyyttä.

”Onko meillä tarpeeksi tukea ja demokraattinen oikeutus edetä tiellämme? Todellakin on”, hän sanoi.

”Olemmeko riittävän vahvoja julistaaksemme Katalonian itsenäiseksi tällä parlamentilla? Emme vielä.”

Puigdemontia on pidetty edeltäjäänsä Artur Masia radikaalimpana itsenäisyysmielisenä. Kun hänet vihittiin virkaansa tiistaina, hän poikkesi protokollasta ja jätti vannomatta uskollisuutta Espanjan kuninkaalle ja perustuslaille.

Espanjan hallitus pitää Katalonian itsenäistymispyrkimyksiä laittomina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat