Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhat miehet vähissä Venäjällä – Sataa naista kohden vain 87 miestä

Harmaantuva maailma 4/8: Sarja kertoo, miten maailma muuttuu, kun väestö vanhenee lähes kaikkialla. Venäjän maaseutua asuttavat vanhat naiset, kun miehet kuolevat keskimäärin paljon nuorempina. Muutos on kuitenkin jo nähtävissä.

Ulkomaat
 
Andrei Rudakov
Meženinon kylässä yksin kotona asuva Tatjana Iljina, 82, hoitaa lumityöt itse.
Meženinon kylässä yksin kotona asuva Tatjana Iljina, 82, hoitaa lumityöt itse. Kuva: Andrei Rudakov
Fakta

Mummojen maa

 Venäjällä on sataa naista kohden 87 miestä. Yli 65-vuotiaista Venäjän kansalaisista vain 30 prosenttia on miehiä.

 Miesten elinajanodote on 65 vuotta, naisten 71. Ero on maailman kärkeä.

 Pahimpana vuonna 1994 venäläismiehen elinajanodote oli vain 54 vuotta. Väestön ikääntyessä keskustelu eläkeiän nostosta käykiivaana. Nyt eläkeikä on naisilla 55, miehillä 60.

Meženino/Meževo. Meženinossa on hiljaista. Lunta on satanut, mutta aura-auto on kulkenut täällä äskettäin, ja kauppa-autona toimiva pakettiauto pääsee vaivatta perille. Kolme naista ja yksi mies odottelee autoa kylänraitilla, yhdellä on kauppakassina S-marketin muovikassi. Eihän se Suomikaan niin kaukana ole.

Meženino on siinä mielessä tyypillinen venäläiskylä, että se on naisten valtakuntaa. Ympäri vuoden kylässä asuu kolme rouvaa, joista yhden aviomies on vielä hengissä. Yhden aikuinen poika asuu äitinsä luona. Viisi asukasta.

Andrei Rudakov
Kauppa-auto on tullut Meženinoon. Ostossummat lasketaan helmitaululla.
Kauppa-auto on tullut Meženinoon. Ostossummat lasketaan helmitaululla.

Toisin oli vuonna 1956, kun 23-vuotiaasta Tatjanasta tuli rouva Iljina. Nuori nainen oli tavannut miehensä Boriksen tämän suorittaessa asevelvollisuutta pikkukaupungissa Kalugan alueella. Pari muutti ja asettui Boriksen isoäidin taloon Meženinon kylään. Nuori morsian synnytti esikoispojan vielä samana vuonna.

Meženinossa asuivat myös Boriksen vanhemmat ja kolme siskoa. Sosialistisia merkkipäiviä riitti, mutta kylän tärkein juhla oli juhannus: hanuri soi ja nuoriso tanssi. Kylässä oli 56 taloutta ja täysi touhu päällä. Sekatavarakaupasta sai pian myös vaahtokarkkeja.

Rautatie oli tärkeä työnantaja, sillä Leningradin–Moskovan rata kulkee kylän vierestä. Boris oli varikolla sorvaajana, Tatjana rasvarina rautateillä. Hän ryömi vaunujen alla neljän kilon vaseliiniruiskun kanssa voitelemassa laakereita. Tärkein työnantaja oli kuitenkin kolhoosi.

”Kaikki työt tehtiin käsipelillä”, Tatjana Iljina, 82, muistelee kotimökissään Meženinossa. ”Kylvettiin ja niitettiin ja käännettiin käsin, raadettiin kuin hevoset. Hyvät olivat ajat, kylä täynnä väkeä. Nyt koko kylä on pystyyn kuollut.”

Niinkin voi sanoa. Lähes kaikki talot ovat kuitenkin tallella, ja pari uuttakin on rakennettu. Moskovaan on vain kolmen tunnin matka, joten talot ovat kaupunkilaisten kesämökkejä. Pellot on yksityistetty. Viime keväänä istutetut perunat ja porkkanat ovat yhä lumen alla – kukaan ei tunnu tietävän, miksi.

Andrei Rudakov
Tatjana Iljinan tytär Galina Baranova käy auttamassa äitiään.
Tatjana Iljinan tytär Galina Baranova käy auttamassa äitiään.

”Koko Venäjä puskee rikkaruohoa!” puuskahtaa Tatjana Iljinan tytär Galina Baranova, 57. Hän käy kerran viikossa Tveristä auttamassa vanhaa äitiään. Kesät Baranova asuu äidin mökillä, hoitaa kasvimaan, kerää omenat puista ja sienet metsästä, hapattaa kaalit talven varalle.

Kauppa-auto käy kylässä kahdesti viikossa – sekatavarakauppa paloi jo 20 vuotta sitten. Juomavettä myydään kylänraitilla tankista, hellat ja kamiinat lämpenevät pullokaasulla. Kuorma-autollinen polttopuita maksaa euroissa noin satasen.

Iljinan mökki on jo remontin tarpeessa, puu-uunikin pakkaa savuttamaan.

”Mutta miesten käsiä ei riitä”, Baranova kommentoi. Isä-Boris kuoli jo vuonna 1982, vaimon ja tyttären mukaan aivan yllättäen.

”Ihan älytön juttu, lyyhistyi vain kylän raitille”, Baranova sanoo.

Meženinon mökissä istuvat äiti ja tytär edustavat niitä naissukupolvia, joiden harteille Venäjällä on paljolti jäänyt, kun miehet ovat kuolleet pois.

Yli 65-vuotiaista venäläisistä 5,8 miljoonaa on miehiä, 13,1 miljoonaa naisia. Epäsuhta on merkittävä vielä 55–64-vuotiaissakin: 8,4 miljoonaa miestä, 11,3 miljoonaa naista. Miesten elinajanodote on yksitoista vuotta naisia lyhyempi. Erityisen silmiinpistävä ero on maaseudulla.

”Jumala ei huoli vanhoja, nuoret vain kuolevat”, Tatjana Iljina sanoo.

Miesten kato alkoi toden teolla 1990-luvun alussa Neuvostoliiton romahtaessa. Arkijärjellä annettu ja tutkimuksinkin vahvistettu selitys oli ja on viina: absoluuttiseksi alkoholiksi muutettuna venäläiset juovat keskimäärin melkein 16 litraa vuodessa.

Kulutus painottuu väkeviin, ja suurkuluttajat vastaavat melkoisesta osasta ryyppäämistä.

Ensimmäiset tätä johtopäätöstä arvostelevat tutkimukset ilmestyivät jo 1990-luvulla. Niiden mukaan 1990-luvun muutoksessa kyse oli järjestelmän romahtamisen tuottamasta stressistä, jonka seurausta juominenkin oli. Kuolinsyiden kirjo oli laaja, ja sitä paitsi kehityskulku alkoi jo 1960-luvulla.

Oli miten oli, kuolemantapaukset alkoivat vähentyä kymmenen vuotta sitten. Syntyvyys kääntyi nousuun jo ennen sitä. Pari vuotta sitten väestö alkoi viimein lisääntyä muunkin kuin maahanmuuton takia.

Meženinon naapurikylässä Meževossa elämää on jäljellä vähän enemmän kuin naapurissa: täällä asutaan ympäri vuoden yhdessätoista talossa.

Valja-muori eli Valentina Bytškova, 82, on syntynyt kylässä ja asuu yhä vihreässä mökissään pääkadun päässä. Lumisessa pihassa on autonjäljet, sillä pojanpojat asuvat puoliksi mummolassa. Hiekkalaatikolla on lastenlastenlasten muovileluja.

Andrei Rudakov
Valentina Bytškova, 82, sanoo pärjäävänsä mökissään mainiosti, vaikkei lastenlasten apua olisikaan.
Valentina Bytškova, 82, sanoo pärjäävänsä mökissään mainiosti, vaikkei lastenlasten apua olisikaan.

Kolhoosissa, sovhoosissa ja postissa työskennelleen Bytškovan mies kuoli jo 19 vuotta sitten, ja neljä vuotta sitten kuoli vanhempi poikakin. Keuhkosyöpään.

”Poltti tietysti, ja joi”, Bytškova kommentoi keittiössään, tv-lehti pöydällä. ”Mutta lastenlapset eivät ryyppää, ovat automiehiä.”

Nykyinen Venäjän mieskato on maailmanlaajuisessa vertailussa aikamoinen: sataa naista kohden on 87 miestä. Sama luku on Suomessa 97 miestä. Mutta vielä pahempi tilanne oli sodanjälkeisinä vuosina, kun nuoret miehet oli tarjoiltu tykinruuaksi.

Ja voisiko olla niin, että naiset ovat ylipäätään vähän sitkaampia?

”Pieni olin silloin”, Bytškova muistelee saksalaisjoukkojen vyöryä Tverin alueen halki toisessa maailmansodassa. ”Meidät kerättiin kodeista ja vietiin johonkin kylään, josta en muista oikein mitään. Sairaala siellä oli.”

”Minulla oli kaksi veljeä. Molemmat kuolivat kylmään ja nälkään, kun palasimme vapauttamisen jälkeen tänne. Äiti eli 90 vuotta.”

Harmaantuva maailma 4/8: Sarja kertoo, miten maailma muuttuu, kun väestö vanhenee lähes kaikkialla. Ensimmäinen osa on luettavissa täällä, toinen osa täällä ja kolmas osa täällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat