Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiwan vaihtaa johtajiaan – vaaleissa valitaan luultavasti tänään naispresidentti

HS listasi viisi asiaa, jotka Taiwanin vaaleista kannattaa tietää. Taiwanin side Manner-Kiinaan on löystymässä.

Ulkomaat
 
Damir Sagolj / Reuters
Presidenttiehdokas Tsai Ing-wen puhui kannattajilleen vaalitilaisuudessa Taipeissa perjantaina.
Presidenttiehdokas Tsai Ing-wen puhui kannattajilleen vaalitilaisuudessa Taipeissa perjantaina. Kuva: Damir Sagolj / Reuters
Fakta

Ison kriisin ainekset

 Kiina pitää 23 miljoonan asukkaan Taiwania kapinoivana maakuntanaan, mutta käytännössä Taiwan toimii kuin itsenäinen valtio.

 Taiwan erkani Kiinasta, kun Kuomintang-puolue hävisi sisällissodan kommunisteille vuonna 1949. Kuomintangin armeija pakeni tuolloin Taiwaniin.

 Kiinan ja Taiwanin suhteessa on aineksia koko maailmaa koskevaan kriisiin. Jos Taiwan julistautuisi muodollisesti itsenäiseksi, Kiina olisi mahdollisesti valmis hyökkäämään sinne, ja Yhdysvallat on sitoutunut puolustamaan Taiwania.

1. Ensimmäinen naispresidentti

Taiwanissa pidetään tänään lauantaina presidentin- ja parlamenttivaalit. Ainakin presidentti vaihtuu, koska presidentti Ma Ying-jeoulla tulee kaksi kautta täyteen.

Ennusteiden mukaan presidentiksi nousee oppositiossa olevan Demokraattisen edistyspuolueen DPP:n ehdokas Tsai Ing-wen, 59.

Kyselyt ovat povanneet hänelle jopa runsaasti yli kahdenkymmenen prosenttiyksikön etumatkaa kilpailevan Kuomintang-puolueen Eric Chuhun, 54. Kolmanneksi on jäämässä James Soong, 73, PFP-puolueesta.

Kyselyjen luotettavuus vaihtelee, mutta Tsain etumatka on niin suuri, että hänen voittonsa näyttää todennäköiseltä.

Se tarkoittaa, että Taiwan on saamassa ensimmäisen naispuolisen presidenttinsä. Harppaus on henkisesti suuri, sillä kiinaa puhuvissa maissa ei ole nähty naista näin korkeassa asemassa sitten Kiinan leskikeisarinna Cixin, joka kuoli vuonna 1908.

2. Suhteet Kiinaan todennäköisesti viilenevät

Jos Tsai nousee presidentiksi, kuten povataan, Taiwanin ja Kiinan suhteet todennäköisesti viilenevät viimeistään toukokuussa, kun uusi presidentti aloittaa.

Virkaa siihen asti hoitava Ma edustaa Kuomintang-puoluetta, joka ajaa viime kädessä yhdistymistä Kiinan kanssa. Man kahdeksan vuotta jatkuneella kaudella Taiwanin ja Kiinan suhteet ovat lämmenneet paremmiksi kuin koskaan. Viime marraskuussa Kiinan ja Taiwanin presidentit jopa tapasivat, mitä ei ole koskaan ennen tapahtunut.

Voittajaksi povatun Tsain DPP-puolue sen sijaan on kallellaan Taiwanin muodolliseen itsenäistymiseen, jota Kiina on periaatteessa valmis vastustamaan jopa sotimalla. Tsai on kuitenkin sanonut, ettei hän aio muuttaa vallitsevaa tilannetta Taiwanin ja Kiinan välillä, jos tulee valituksi.

Kiina suhtautuu nihkeästi Tsain odotettuun voittoon. Kiina pitää tiukasti kiinni niin sanotusta yhden Kiinan periaatteesta, jonka mukaan Taiwan kuuluu Kiinaan. Jos periaatteesta luovutaan, Manner-Kiinan ja Taiwanin suhteet ovat vaarassa”romahtaa”, sanoi Kiinan hallituksen Taiwanin asioista vastaava Ma Xiaoguang joulukuun lopussa.

3. Taiwanilaiset tekevät pesäeroa mantereeseen

DPP-puolueen suosio gallupeissa perustuu paljolti siihen, että taiwanilaiset ovat alkaneet suhtautua entistä epäilevämmin Kiinaan. Monet pelkäävät Kiinan vaikutusvallan kasvua.

Tämä nähtiin esimerkiksi keväällä 2014, jolloin Taiwanissa oli suurmielenosoituksia Kiinan kanssa kaavailtua kauppasopimusta vastaan. Niin sanotun auringonkukkaliikkeen mielenosoittajat pelkäsivät, että Taiwanin liike-elämän avaaminen entistä enemmän antaisi Kiinaa johtavalle kommunistipuolueelle päätösvaltaa Taiwanin asioihin.

Viime vuonna julkaistun Taiwanin Chengchi-yliopiston kyselyn mukaan enää 3,5 prosenttia taiwanilaisista pitää itseään kiinalaisina. Kiinalaisiksi itsensä mieltävien osuus on vuosi vuodelta laskenut, ja nykyisin enemmistö pitää itseään ennen kaikkea taiwanilaisina.

4. Uusi sukupolvi nousee äänestysikään

Taiwanista tuli demokratia vasta 1990-luvulla, kun Kuomintangin yksipuoluejärjestelmä päättyi. Nyt äänestysiässä on entistä enemmän ihmisiä, jotka eivät muista vanhasta järjestelmästä mitään.

Poliittisesti passiivisena pidetystä sukupolvesta moni on aktivoitunut vastustamaan Kiinan vaikutusvaltaa. Esimerkiksi vuoden 2014 auringonkukkaliike oli opiskelijoiden alulle panema.

Pichi Chuang / Reuters
Presidenttiehdokas ja death metal -muusikko Freddy Lim esiintyi konsertissa Taipeissa joulukuussa.
Presidenttiehdokas ja death metal -muusikko Freddy Lim esiintyi konsertissa Taipeissa joulukuussa.

Sukupolvien maailmankuvien eroja kuvastaa Kuomintangin kansanedustajan Lin Yu-fangin, 64, hiljattain heittämä kommentti kilpailevasta ehdokkaasta. Taipei Times -lehden mukaan hän tokaisi, että Uusi voima -puolueen parlamenttiehdokkaalla Freddy Limillä on ”pidemmät hiukset kuin naisella ja hän on henkisesti epänormaali”.

Lim, 39, on saanut paljon näkyvyyttä kampanjoidessaan nuorten puolestapuhujana. Näkyvyys johtuu paljolti siitä, että Lim on Aasian tunnetuimpiin kuuluvan death metal -yhtyeen Chthonicin laulaja. Hänen edustamansa puolue sai alkunsa auringonkukkaliikkeestä.

5. Kansaa kiinnostaa talous ja toimeentulo

Hallitseva vaaliteema Taiwanissa on perinteisesti ollut suhde Kiinaan. Nykyisin kansaa kiinnostaa ehkä vielä enemmän oma toimeentulo, kun talouskasvu on lähes pysähtynyt ja etenkin nuorten työttömyys lisääntynyt.

Lähentyminen Kiinaan on merkinnyt myös syvenevää talousyhteistyötä mantereen kanssa. Presidentiksi povattu Tsai haluaa sen sijaan lisätä kauppaa ja investointeja Kaakkois-Aasian maiden ja Intian kanssa.

Pichi Chuang / Reuters
Taiwanilaiset opiskelijat osoittivat mieltään Kiinaa vastaan elokuussa.
Taiwanilaiset opiskelijat osoittivat mieltään Kiinaa vastaan elokuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat