Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki pidätti 27 rauhaa vaativaa tutkijaa

Yli tuhat intellektuellia arvosteli sotatoimia kurdialueella.

Ulkomaat
 
HANDOUT
Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan Kuva: HANDOUT
Fakta

Turkki sisällissodan partaalla

 Turkin turvallisuusjoukkojen ja kurdien väliset yhteenotot ovat kärjistyneet verisiksi sen jälkeen, kun rauhanhanke kurdisissien PKK-järjestön ja hallituksen välillä kariutui viime kesänä.

 Viime sunnuntaina armeija kertoi, että kuukauden sisällä 448 PKK:n sissiä on kuollut ”terrorismin vastaisissa operaatioissa”. Heinäkuun jälkeen on kuollut 300 sotilasta, poliisia ja siviiliä.

 Kymmeniätuhansia ihmisiä on elänyt joulukuusta asti ulkonaliikkumiskiellon alla Kaakkois-Turkin kurdialueilla.

Turkin Nato-liittolainen Yhdysvallat ja maan oppositio paheksuivat perjantaina Turkin hallitusta sen jälkeen, kun turvallisuusviranomaiset olivat pidättäneet rauhan puolesta vedonnutta yliopistoväkeä. Uutistoimisto Reutersin mukaan pidätettyjä oli 27.

Intellektuellit olivat arvostelleet sotilastoimia ja ulkonaliikkumiskieltoja Kaakkois-Turkin kurdialueilla, joilla satoja ihmisiä on kuollut levottomuuksien pahennuttua.

Kaikkiaan yli 1 100 akateemikkoa oli allekirjoittanut maanantaina julkaistun vetoomuksen, joka vaati hallitusta lopettamaan ”tahallisen verilöylyn”. Allekirjoittajien joukossa on yhdysvaltalainen filosofi Noam Chomsky.

Turkin yhä itsevaltaisemmista otteista syytetty presidentti Recep Tayyip Erdoğan on moittinut akateemikkoja kovin sanoin. Hänen mukaansa he ovat syyllistyneet ”terroristien propagandaan”.

Pidätettyjä uhkaa mahdollisesti vuosien vankeustuomio. Allekirjoittaneita syytetään muun muassa Turkissa rikollisesta turkkilaisuuden sekä maan johtajien halventamisesta. Turkkilaisviestinten mukaan yli 130:tä vastaan on nostettu rikossyytteitä.

”Teissä ei ole mitään intellektuellia. Olette tietämättömiä, ettekä tiedä mitä Itä- ja Kaakkois-Turkissa tapahtuu. Me tiedämme nämä paikat yhtä hyvin kuin kotiosoitteennekin”, Erdoğan uhkasi ennen pidätyksiä.

Akateemikkojen ajojahti on herättänyt jälleen ihmisoikeusjärjestöissä huolia Turkin demokratian kehityksestä ja maan sananvapaustilanteesta.

Yhdysvaltain Turkin-suurlähettiläs John Bass ilmaisi Twitter-viestissään huolensa poliittisesta painostuksesta.

Turkin pääoppositiopuolue CHP kuvasi uutistoimisto Reutersin mukaan pidätyksiä ”täysin laittomiksi”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat