Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kuin Isis-video” – popparitytön nöyryyttäminen kauhistutti Taiwanin vaalipäivänä

Teini-ikäinen taiwanilaislaulaja pyysi videolla anteeksi taiwanilaisuuden korostamista.

Ulkomaat
 
16-vuotiaan taiwanilaisen Chou Tzu-yun Tumblr-sivu.
16-vuotiaan taiwanilaisen Chou Tzu-yun Tumblr-sivu.

Samaan aikaan, kun Taiwanissa äänestettiin presidentin- ja parlamenttivaaleissa lauantaina, kehkeytyi myrsky taiwanilaisuuttaan korostaneen teini-ikäisen poptähden nöyryyttämisestä internetissä. Kohu syntyi, kun tyttö pyysi anteeksi videolla, jossa hänen tulkittiin esiintyneen pakotettuna.

Tapaus oli vaalipäivänä näkyvästi esillä Taiwanin viestimissä sekä nettikeskusteluissa, ja sen arveltiin voineen entisestään lisätä Kiina-kriittisten taiwanilaisten äänestysaktiivisuutta. Taiwanin suhde Kiinaan oli alun perinkin vaaleissa tärkeä teema.

Eteläkorealaisessa pop-yhtyeessä nimeltä Twice laulava 16-vuotias taiwanilainen Chou Tzu-yu herätti hiljattain huomiota Manner-Kiinassa, kun hän heilutti Taiwanin lippua yhtyeensä videolähetyksessä, joka näytettiin internetissä.

Reuters
Chou Tzu-yu
Chou Tzu-yu

Manner-Kiinaa hallitseva kommunistinen puolue suhtautuu Taiwanin lippuun kuin pyhäinhäväistykseen. Kiina pitää kiinni niin sanotusta yhden Kiinan periaatteesta, jonka mukaan Taiwan ei ole itsenäinen valtio, vaan osa Kiinaa.

Perjantai-iltana nettiin ilmestyi video, jossa Chou kumartaa syvään, pyytää anteeksi ja ilmoittaa olevansa kiinalainen. Normaalisti pirteänä ja avoimena esiintyvä teinipoppari näyttää videolla väsyneeltä ja hämmentyneeltä.

”On vain yksi Kiina. Salmen molemmat puolet ovat yhtä yksikköä. Olen ylpeä kiinalaisuudestani”, Chou lukee paperista videolla vaisulla äänellä mandariinikiinaksi.

Videon julkaisun motiiveja ei varmuudella tiedetä, mutta yleinen tulkinta oli lauantaina, että Chou, joka yhtyeessä esiintyy nimellä Tzuyu, on vähintäänkin painostettu lukemaan anteeksipyyntö.

Eteläkorealaisella popmusiikilla eli niin sanotulla K-popilla on paljon yleisöä myös Kiinassa. Choun Taiwanin lipun heiluttelu saattoi uhata yhtyeen ja sen promoottorin liiketoimia.

Jo torstaina Twicen korealainen promoottori JYP Entertainment ilmoitti, että Twicen esiintymiset Manner-Kiinassa on peruttu, kertoi eteläkorealainen Chosun Ilbo -lehti. Lehti yhdisti perumisen aiemmin esitettyyn nettilähetykseen, jossa Chou esiintyi Taiwanin lipun kanssa.

Taiwanilaisen uutistoimiston CNA:n mukaan Chou oli lippuepisodin jälkeen myös menettänyt kiinalaisia Huawei-älypuhelimia koskevan mainossopimuksen.

Alaikäisen poptähden nöyryyttäväksi tulkittu kohtelu herätti lauantaina lähinnä kauhistuneita kommentteja.

”Vastenmielinen video, kuulostaa Isisin vangilta”, kommentoi esimerkiksi Harvardin yliopiston professori Steve Kelman viestipalvelu Twitterissä viitaten tunnettuun terroristijärjestöön.

Eteläkorealaisen JYP Entertainment -yhtiön Youtube-palvelussa julkaiseman videon oli lauantaihin mennessä katsonut lähes kolme miljoonaa ihmistä.

Kommentteja video oli kerännyt yli satatuhatta. Monissa niistä arvosteltiin Kiinaa ja Manner-Kiinan asukkaita. Osa kommentoijista halusi tuoda esiin, ettei ulkomaalaisten pitäisi ajatella Taiwanin ja Hongkongin olevan sama asia kuin Kiina.

Video kirvoitti kommentit myös Taiwanin presidentinvaalien kahdelta pääehdokkaalta, kertoi uutistoimisto AFP.

”Kiinan tasavallan kansalaista, joka osoittaa tunnustavansa valtion, ei pitäisi tukahduttaa eikä pakottaa sanomaan päinvastaista kuin hän alun perin tarkoitti, sanoi vaalien ennakkosuosikki, Demokraattisen edistyspuolueen DPP:n ehdokas Tsai Ing-wen.

Kiinan tasavalta on Taiwanin virallinen nimi. Chou sai tukea myös Kiina-mielisemmän Kuomintang-puolueen ehdokkaalta Eric Chulta.

”Sydämemme ovat kaikkien ystävien luona, jotka pitelevät lippua ja tukevat lippua”, Chu sanoi AFP:n mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat