Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valta vaihtuu Taiwanissa – maa saa ensimmäisen naispresidentin

Kiinaan epäillen suhtautuvan DPP-puolueen Tsai Ing-wen voitti Taiwanin presidentinvaalit murskaluvuin. Parlamenttienemmistö helpottaa politiikan muuttamista.

Ulkomaat
 
OLIVIA HARRIS / REUTERS
Tsai Ing-wen vaalimenestys merkitsee, että Taiwan saa ensimmäisen naispuolisen presidenttinsä. Uusi presidentti astuu virkaansa toukokuussa.
Tsai Ing-wen vaalimenestys merkitsee, että Taiwan saa ensimmäisen naispuolisen presidenttinsä. Uusi presidentti astuu virkaansa toukokuussa. Kuva: OLIVIA HARRIS / REUTERS
Kuka?

Kissoista pitävä oikeustieteilijä

 Taiwanin tulevaksi presidentiksi valitulla Tsai Ing-wenillä, 59, on maine käytännönläheisenä ja analyyttisenä poliitikkona, joka on taitava neuvottelija.

 Ennen poliitikon uraansa hän on toiminut muun muassa oikeustieteen professorina, erikoisalanaan kansainvälinen kauppaoikeus. Opintonsa hän suoritti Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

 Oikeustieteilijänä Tsai osallistui presidentti Lee Teng-huin asettamaan asiantuntijaryhmään, joka kehitteli Leen vuonna 1999 lanseeraamaa niin sanottua kahden valtion teoriaa. Vuonna 2000 Tsai nimitettiin johtamaan Taiwanin Kiinan-politiikkaa suunnittelevaa elintä Mantereen asioiden komissiota.

 Sitä hän johti vuoteen 2004, jolloin liittyi DPP-puolueeseen.

 Tsai ei ole naimisissa. Hänen isänsä kuuluu hakka-vähemmistökansaan.

 Suomen ensimmäisen naispuolisen presidentin Tarja Halosen kanssa Tsailla on yhteistä paitsi juristin koulutus myös se, että hänellä on kaksi kissaa.

Taiwanin lauantaiset presidentinvaalit voitti odotetusti pääoppositiopuolueen ehdokas Tsai Ing-wen murskaluvuin. Hänestä tulee Taiwanin ja samalla koko kiinaa puhuvan maailman ensimmäinen naispuolinen presidentti.

Tsain voitto merkitsee, että Taiwanin suhde Kiinaan todennäköisesti viilenee. Tsain puolue Demokraattinen edistyspuolue (DPP) on kallellaan Taiwanin itsenäisyyteen, josta pelkkä ajatus on myrkkyä Kiinalle. Kiina katsoo Taiwanin olevan osa Kiinaa.

Itsenäisyysjulistusta ei kuitenkaan todennäköisesti ole luvassa. Tsai, 59, ei edusta puolueessaan kaikkein kovinta linjaa. Voittonsa varmistuttua pitämässään puheessa hän lupasi ponnistella, jotta suhde Kiinaan pysyisi vakaana, kertoi uutistoimisto Reuters.

”Taiwanin kansa on valinnut hallituksen, joka puolustaa Taiwanin itsemääräämisoikeutta”, tuleva presidentti kuitenkin vakuutti.

DPP:n puoluetoimistolla Taipeissa antamissaan lausunnoissa Tsai antoi ymmärtää, että Taiwanin ja Kiinan suhteet riippuvat paljon Kiinan toiminnasta.

”Demokraattista järjestelmäämme, kansallista identiteettiämme ja kansainvälistä tilaamme on kunnioitettava. Kaikenlainen tukahduttaminen tulee heikentämään salmen ylittäviä suhteita”, Tsai sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Salmen ylittävillä suhteilla tarkoitetaan Taiwanin ja Manner-Kiinan suhteita.

Tsain vaalivoitto oli erittäin selkeä. Hän sai noin 56 prosenttia äänistä. Hallitsevan puolueen Kuomintangin ehdokas Eric Chu jäi kauas taakse noin 31 prosentin ääniosuudellaan.

Chu myönsi tappionsa jo ennen kuin lopullinen vaalitulos varmistui.

”Olen pahoillani – olemme hävinneet”, Chu sanoi kannattajoukon edessä uutistoimisto AFP:n mukaan.

Loput äänistä, noin 12 prosenttia, sai PFP-puolueen ehdokas James Soong.

Tsai on Taiwanin historian toinen presidentti, joka ei ole Kuomintang-puolueesta. Ensimmäinen oli DPP:n Chen Shui-bian, joka oli virassa vuosina 2000–2008. Hänen kaudellaan Taiwanin suhde Kiinaan huononi.

Uuden presidentin on määrä astua virkaansa toukokuussa. Vasta tuolloin päättyy nykyisen, Kuomintangia edustavan presidentin Ma Ying-jeoun toinen nelivuotiskausi.

Man kahdeksan vuotta jatkuneella kaudella Taiwanin välit Kiinan kanssa ovat lämmenneet paremmiksi kuin koskaan. Viime vuonna Ma jopa tapasi Kiinan presidentin Xi Jinpingin. Se oli kaikkien aikojen ensimmäinen tapaaminen Kiinan ja Taiwanin presidenttien välillä.

Taiwanilaiset ovat kuitenkin viime vuosina alkaneet suhtautua yhä epäilevämmin kommunistijohtoiseen Kiinaan, ja monet pelkäävät Kiinan valtapyrkimyksiä Taiwanissa. Tämän on arveltu aktivoineen äänestäjiä kannattamaan Kiina-kriittistä DPP:tä.

Esimerkiksi keväällä 2014 Taiwanissa oli suurmielenosoituksia Kiinan kanssa kaavailtua kauppasopimusta vastaan. Sopimuksen vastustajia huoletti se, että Taiwanin talouselämän avaaminen yhä enemmän kiinalaisille yrityksille voi antaa Kiinan kommunistipuolueelle liikaa vaikutusvaltaa Taiwanin asioihin.

Tsain työtä presidenttinä helpottaa se, että hänen puolueensa sai lauantain vaaleissa enemmistön myös parlamenttiin, ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Taiwanista 1990-luvulla tuli demokratia. Tähän asti parlamenttia on hallinnut Kuomintang.

Parlamenttiin oli saamassa paikkoja myös vuoden 2014 mielenosoitusten niin sanotusta auringonkukkaliikkeestä alkunsa saanut puolue Uusi voima. Sille näytti lauantaina olevan luvassa muutamia parlamenttipaikkoja, joista yhden saa nuorten puolestapuhujana profiloitunut metalliyhtye Chthonicin laulaja Freddy Lim. Hän syrjäytti kokeneen Kuomintang-kansanedustajan.

Parlamenttienemmistön turvin Tsai voi helpommin ajaa läpi muutoksia esimerkiksi talouspolitiikkaan, joka on ollut Kiina-suhteen ohella yksi vaalien tärkeistä kysymyksistä.

Taiwanissa monet ovat turhautuneita siihen, että talouskasvu on lähes pysähtynyt, palkat eivät ole nousseet ja työttömyys on lisääntynyt. Monet äänestäjistä kokevat, että kahdeksan vuotta hallinneen Kuomintang-presidentin hallinto on epäonnistunut talouspolitiikassaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat