Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venezuelaan julistettiin ”taloudellinen hätätila” – sosialistipresidentille lisää valtuuksia

Vuoden 2015 ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana Venezuelan talous supistui 4,5 prosentilla ja inflaatio nousi 141,5 prosenttiin vuodessa.

Ulkomaat
 
CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS
Venezuelan sosialistipresidentti Nicolás Maduro puhui perjantaina Caracasissa parlamentille, jossa oppositiolla on enemmistö.
Venezuelan sosialistipresidentti Nicolás Maduro puhui perjantaina Caracasissa parlamentille, jossa oppositiolla on enemmistö. Kuva: CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS

Venezuelan sosialistihallitus julisti maahan perjantaina kaksi kuukautta kestävän ”taloudellisen hätätilan”. Presidentti Nicolás Maduron mukaan tilanne on ”katastrofaalinen”.

Hätätila laajentaa Maduron valtuuksia muun muassa tuotannon lisäämiseen, yksityisten yritysten omistusten haltuunottoon ja valuuttasäännöstelyyn, kertoo uutistoimisto AFP.

Talouslukujen pimittämisestä pitkään syytetty Venezuelan keskuspankki kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että vuoden 2015 ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana Venezuelan talous supistui 4,5 prosentilla ja inflaatio nousi 141,5 prosenttiin vuodessa, mikä on enemmän kuin missään muussa maassa. Taloustilanteen ei uskota paranevan alkaneen vuoden aikana.

Venezuelan kotimainen tuotanto on romahtanut chavismoksi kutsutun sosialistivallan aikana, eivätkä hallituksen hinta- ja valuuttasääntelyt toimi.

Ahdinkoa on pahentanut raakaöljyn hinnan laskeminen, sillä öljytuotteista tulee yli 95 prosenttia Venezuelan vientituloista. Hallitus syyttää tilanteesta myös Yhdysvaltojen johtamia kapitalisteja, jotka sen mukaan masinoivat taloussotaa Venezuelaa vastaan. Kulutustavaroista on huutava pula, mikä on johtanut pitkiin jonoihin kauppojen edustalla.

Edesmenneen presidentin Hugo Chávezin mukaan nimetty chavismo on yhdistelmä sosialismia, populismia, nationalismia ja anti-imperialismia.

Chávez nousi valtaan vuonna 1999. Tuolloin hän edusti muutosta vanhaan korruptoituneeseen poliittiseen eliittiin kyllästyneille ja köyhille, joita varten Chávez perusti lukuisia sosiaaliohjelmia.

Chávezin kuoltua syöpään maaliskuussa 2013 Venezuelaa on johtanut hänen luottomiehensä Maduro. Tältä puuttuu edeltäjänsä karisma, ja paheneva taloustilanne ja väkivalta ovat syöneet hallituksen suosiota.

Joulukuun alun vaaleissa oppositio sai Venezuelan parlamentista kahden kolmasosan määräenemmistön. Määräenemmistön turvin oppositio voisi yrittää lyhentää Maduron virkakautta.

Maduro sai kuitenkin estettyä määräenemmistön syntymisen, kun korkein oikeus poisti kolmelta opposition edustajalta oikeuden toimia kansanedustajina. Oppositio pitää päätöstä poliittisena.

”Sosialistinen malli on ainoa oikea, ei uusliberaali malli, joka haluaa yksityistää kaiken”, Maduro sanoi perjantaina parlamentissa pitämässään puheessa AFP:n mukaan.

”Teidän pitää syrjäyttää minut, jos aiotte hyväksyä yksityistämislain. Ei, ei ja ei!”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat