Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Montenegro aikoo rakentaa entisen keskitysleirin paikalle luksushotellin – vankien sukulaiset pitävät hanketta törkeänä

Suunnitelman vastustajien mukaan päättäjät osoittavat räikeää piittaamattomuutta historiasta, kertoo uutistoimisto AFP.

Ulkomaat
 
Wikimedia Commons
Mamulan saari sijaitsee Adrianmerellä Kotorinlahdella.
Mamulan saari sijaitsee Adrianmerellä Kotorinlahdella. Kuva: Wikimedia Commons

Montenegro on keksinyt uutta käyttöä linnoitussaarelleen, jolle pystytettiin toisen maailmansodan aikana keskitysleiri. Adrianmerellä sijaitsevasta Mamulan saaresta aiotaan tehdä luksuslomakohde, kertoo uutistoimisto AFP.

Montenegro päätti tällä viikolla vuokrata Mamulan 49 vuodeksi sveitsiläis-egyptiläiselle Orascom-yhtiölle. Sen suunnitelmissa on käyttää 15 miljoonaa euroa hienostohotelliin, jonka yhteyteen on määrä tulla muun muassa kylpylä, tanssilattia ja venesatama.

Suunnittelusta vastaava serbialainen arkkitehtitoimisto Salt & Water esittelee kuvia suunnitelmastaan verkkosivuillaan.

Italian fasistihallinnon rakennuttamalla Mamulan keskitysleirillä oli toisen maailmansodan aikana yli kaksituhatta vankia. Heistä noin viidenkymmenen on arvioitu kuolleen nälkään ja kahdeksankymmenen joutuneen teloitetuksi.

Monet Mamulan keskitysleirillä olleiden sukulaiset ovat olleet pöyristyneitä rakennushankkeesta ja nousseet vastustamaan sitä.

”Viihteelle omistetun luksushotellin rakentaminen tähän paikkaan, jossa niin monet ihmiset menettivät henkensä ja kärsivät, osoittaa räikeää piittaamattomuutta historiasta”, sanoi Olivera Doklestić AFP:lle. Hänen isoisänsä, isänsä ja setänsä olivat sodan aikaan vankeina saarella.

Doklestićin mielestä saaren linnoitus pitäisi kunnostaa ja avata vierailijoille. ”Yhdestäkään maailman keskitysleiristä ei ole tehty hotellia.”

Matkailun kehittämisestä vastaavan viraston johtaja Olivera Brajović puolusti perjantaina Montenegron päätöstä.

”Meillä oli kaksi vaihtoehtoa: antaa saaren rapistua tai löytää sijoittajia, jotka ovat halukkaita kunnostamaan sen ja tekemään siitä sopivan vierailijoille”, Brajović kertoi AFP:lle perjantaina.

Hänen mukaansa monet muutkin maat ovat kunnostaneet samankaltaisia rakennuksia vastaavalla tavalla ja lisäksi suunnitelmiin kuuluu entisten vankien muistohuone.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat