Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sodan partaalta sopuun – historiallinen Iran-sopimus voimaan, pakotteita puretaan

Sovun merkkejä näkyi jo aiemmin lauantaina, kun Iran ja Yhdysvallat kertoivat vaihtaneensa vankeja.

Ulkomaat
 
KEVIN LAMARQUE
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry tapasi iranilaisen kollegansa Muhammed Javad Zarifin lauantaina Wienissä.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry tapasi iranilaisen kollegansa Muhammed Javad Zarifin lauantaina Wienissä. Kuva: KEVIN LAMARQUE

Bryssel. Yhdysvallat ja Euroopan unioni ilmoittivat myöhään lauantaina, että Iran on täyttänyt osansa kesällä sovitusta ydinsopimuksesta ja Lähi-idän öljyjättiä vastaan asetetut talouspakotteet poistetaan.

Asiasta ilmoittivat erikseen EU:n ulkopoliittinen korkea edustaja Federica Mogherini ja pian hänen jälkeensä Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry.

Ilmoitukset päättävät kriisin, joka on kestänyt yli kolmetoista vuotta, joka oli johtaa Yhdysvaltain ja Iranin väliseen sotaan ja jonka päättäminen kesti vuosia.

Talouspakotteiden päättämisestä ilmoitettiin pian sen jälkeen kun Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoi Iranin täyttäneen osuutensa kesällä solmitusta ydinsopimuksesta.

“Iran on täyttänyt kaikki vastuunsa”, IAEA kertoi tiedotteessaan.

Iranin presidentti Hassan Ruhani kertoi Twitter-viestissään, että talouspakotteiden loppu oli suuri hetki Iranille.

”Kiitän Jumalaa tästä siunauksesta ja kumarran Iranin kärsivällistä kansaa. Onnittelut tästä suuresta voitosta!” Ruhani twiittasi.

Noin 82 miljoonan asukkaan maa saa näin käydä kauppaa esimerkiksi Yhdysvaltain, EU-maiden ja muun maailman kanssa.

Yhdysvallat, Ranska, Saksa, Britannia, Venäjä ja Kiina sopivat Iranin kanssa viime heinäkuussa sen ydinohjelman rajoittamisesta. Sopimuksen tarkoituksena on pitää Iran aina vähintään vuoden päässä ydinaseen valmistamisesta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Kerry kertoi tiedotustilaisuudessaan lauantaina hieman ennen puolta yötä Suomen aikaa, että Iranin ydinohjelma on nyt rauhanomainen. Hänen mukaansa ohjelman valvonta on tarkkaan suunniteltu prosessi, jossa lipsuminen huomataan.

”Tänään amerikkalaiset, ja ystävämme ja liittolaisemme Lähi-Idässä ja koko maailmassa ovat paremmassa turvassa, koska ydinaseiden uhka on pienentynyt”, Kerry sanoi.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kuvasi sopimusta ”tärkeäksi merkkipaaluksi.”

Yhdysvaltain ja Iranin suhteet ovat olleet huonot vuosikymmenien ajan. Edellinen Yhdysvaltain presidentti George W. Bush oli lähellä käynnistää sodan Irania vastaan, sillä hänen mukaansa Iran kuului Irakin ja Pohjois-Korean tavoin “pahan akselille”.

Bushin seuraaja Barack Obama sen sijaan pyrki ratkaisemaan kriisin diplomaattisesti. Neuvotteluissa keskeinen rooli oli ulkoministeri Kerryllä, joka antoi lauantaina historiallisen ilmoituksen pakotteiden purkamisesta.

Sovun merkkejä näkyi jo aiemmin lauantaina, kun Iran ja Yhdysvallat kertoivat vaihtaneensa vankeja. Iran vapautti viisi Yhdysvaltain kansalaista ja Yhdysvallat puolestaan armahti seitsemän iranilaista.

Iranilaisen uutistoimisto Farsin mukaan yksi vapautetuista on Washington Post -lehden kirjeenvaihtaja Jason Rezaian. Hänet tuomittiin viime vuonna vankeuteen vakoilusta.

Kaliforniassa syntyneen Rezaianin lisäksi Iranissa on ollut vangittuna kolme muuta Iranin ja Yhdysvaltain kaksoiskansalaista. Heihin kuuluu pastori Saaed Abedini, joka tuomittiin kolmeksi vuodeksi kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta, ja entinen Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas Amir Hekmati, joka tuomittiin yhteistyöstä vihollisvaltojen kanssa.

Uutistoimisto Farsin mukaan myös heidät vapautettiin.

Lisäksi Iran vapautti yhdysvaltalaisen opiskelijan Matthew Trevithickin ja yhden maiden kaksoiskansalaisen.

Yhdysvaltain armahtamat iranilaiset oli tuomittu tai he odottivat oikeudenkäyntiä Iranin vastaisten talouspakotteiden kiertämisestä. Kuusi heistä on maiden kaksoiskansalaisia.

Yhdysvallat ilmoitti myös luopuvansa kansainvälisestä pidätysmääräyksestä 14:ää muuta iranilaista kohtaan.

Ydinsaarto helpottaa, suomalaiset rynnivät Iraniin hieromaan kauppaa
Ydinsaarto helpottaa, suomalaiset rynnivät Iraniin hieromaan kauppaa
Iran on palaamassa korpivaellukseltaan koko maailman hyväksymäksi kauppakumppaniksi. Voiko viekkaasti ydinkiistassa käyttäytyneeseen Iraniin luottaa?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat