Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaiskriisi repii Hollantia

Islamofobisen Geert Wildersin suosio on hallitukselle kiusallista ja monelle liberaalille hollantilaiselle pelottavaa.

Ulkomaat
 
Eurooppa 60 sekunnissa: Hollanti kipuilee suvaitsevaisuuden ja islamofobian välissä
Eurooppa 60 sekunnissa: Hollanti kipuilee suvaitsevaisuuden ja islamofobian välissä
Viime keväänä Hollannin suosituin poliitikko oli maahanmuuttaja ja muslimi, Rotterdamin pormestari Ahmed Aboutaleb. Mutta vuoden lopulla suosituimmaksi poliitikoksi nousi islamia, turvapaikanhakijoita ja EU:ta rajusti arvosteleva populisti Geert Wilders, kertoo Helsingin Sanomien EU-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen.

Kädenpuristus on luja, katse lämpimän tiukka, ajatuksenjuoksu kuin professorilla ja puheet itsevarmuuden marinoimat. On vaikea olla miettimättä Yhdysvaltain presidenttiä Barack Obamaa, kun kohtaa Rotterdamin pormestarin Ahmed Aboutalebin.

Marokossa syntynyt Aboutaleb, 54, muutti perheensä mukana Hollantiin 1976. Nyt hän on Euroopan merkittävimmän satamakaupungin pormestari, joka ruumiillistaa unelman, että kuka vain voi tulla arvostetuksi jäseneksi eurooppalaiseen perheeseen.

Aboutaleb on yksi Hollannin suosituimmista poliitikoista. Hän vaatii maahanmuuttajilta Hollannin lakien kunnioittamista, ääri-islamistisen Isis-järjestön hävittämistä sekä järkevää integraatiopolitiikkaa maansa ja Euroopan johtajilta.

Hän ei sano olevansa Obama, mutta ”pienen Ban Ki-moonin ” viitta on hänelle omien sanojensa mukaan sopiva. Rotterdamissa asuu 174 eri kansallisuutta, joten kaupunki on kuin pieni YK.

Pekka Mykkänen / HS
Rotterdamin pormestari Ahmed Aboutaleb vastasi EU-toimittajien kysymyksiin kaupungintalolla 8. tammikuuta.
Rotterdamin pormestari Ahmed Aboutaleb vastasi EU-toimittajien kysymyksiin kaupungintalolla 8. tammikuuta.

Kyllähän tällainen mies kannattaa tuoda näytille. Näin ajattelee Hollanti, josta tuli vuodenvaihteessa Euroopan unionin puheenjohtajamaa kuudeksi kuukaudeksi ja joka esitteli maansa poliitikkoja, EU-strategiaa ja edistysaskelia kansainvälisille toimittajille viime viikolla.

Aboutalebin innostavat ja analyyttiset puheet eivät kuitenkaan hämänneet ketään luulemaan, että Hollanti olisi keksinyt salaisen reseptin Eurooppaa piinaavaan kaksoisongelmaan: mantereelle on yhtäkkiä tullut liikaa ihmisiä, eikä heidän kotouttamisensa tunnu sujuvan vaivattomasti missään.

”Olemme onnistuneet erittäin huonosti ihmisten integroinnissa. Jos emme ota huomioon Balkanilta tulleita, enemmistö maahanmuuttajista elää sosiaalitukien varassa”, totesi Hollannin sosiaali- ja talousneuvoston varajohtaja Marko Bos.

Turvapaikanhakijat joutuvat odottamaan liian pitkään lupapäätöksiään. He jäävät liian usein ilman töitä ja turhautuvat.

Hollanti on kiristänyt kotouttamiseen ohjattavia varoja. Kolmen vuoden ajan maahanmuuttajien on pitänyt maksaa itse pakolliset kotoutumis- ja kielikurssit.

Ja nyt turvapaikanhakijoita saapuu myös Hollantiin ennätyksellisen paljon, viime vuonna 59 100. Se on kaksinkertaisesti verrattuna vuoteen 2014 ja enemmän kuin koskaan sen jälkeen, kun asiaa alettiin tilastoida.

Francois Lenoir / Reuters
Geert Wilders esitteli EU:n lipusta leikattua tähteä mielenosoituksessa Brysselissä toukokuussa 2014.
Geert Wilders esitteli EU:n lipusta leikattua tähteä mielenosoituksessa Brysselissä toukokuussa 2014.

Tilanne hyödyttää ainakin yhtä hollantilaista. Islamofobinen ja euroskeptinen Geert Wilders on jälleen valokeilassa, sillä hänen vapauspuolueestaan PVV:stä on tullut 17 miljoonan asukkaan Hollannin suosituin puolue.

Oppositiossa olevan vapauspuolueen kannatus on nyt jopa korkeampi kuin hallituspuolueiden yhteensä. Onko Wildersin suosio kytköksissä siihen, miten ihmiset ajattelevat pakolaistilanteesta?

”En voisi ottaa itseäni vakavasti, jos sanoisin että ei”, toteaa siirtolaisasioista vastaava ministeri Klaas Dijkhoff Amsterdamissa.

Wildersin suosio on hallitukselle selvästi kiusallista ja monelle liberaalille hollantilaiselle pelottavaa. Esimerkiksi 32-vuotiaalle Remy van Aardenille, jonka isä on marokkolainen ja joka toimii tiedottajana toisen sekä kolmannen polven maahanmuuttajien asiaa ajavassa Denk-puolueessa.

”Wilders käskee Hollannin marokkolaisia ja turkkilaisia häipymään maasta. Pienet lapset kuulevat tämän ja kysyvät: ’Äiti, isi, pitääkö meidän lähteä?’ Hän kaupittelee pelkoa, ja se on huolestuttavaa”, van Aarden kertoo Haagissa.

Pelon lisäksi ilmassa on väkivallan uhkaa. Joulukuussa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta vastaan järjestetty mielenosoitus äityi mellakaksi Geldermalsenin kaupungissa. Pari kuukautta aiemmin naamioituneet miehet hyökkäsivät turvapaikanhakijoiden keskusta vastaan Woerdenissa heitellen ilotulitteita ja kananmunia.

Perinteisesti avomielisenä tunnetussa Hollannissa väestöryhmien suhteet ovat olleet kireät jo pitkään. Vuonna 2002 maa järkyttyi, kun eläinaktivisti murhasi islamia vastaan puhuneen populistipoliitikon Pim Fortuynin – motiivinaan kuuden prosentin muslimivähemmistön suojelu.

Pari vuotta myöhemmin marokkolaishollantilainen mies ampui muslimeja pilkanneen elokuvaohjaaja Theo Van Goghin.

Hollannin hallitus on luvannut tehdä ahkerasti töitä, jotta EU:n agenda edistyisi kesään mennessä. Euroaluetta vahvistetaan, työpaikkoja on luotava, innovaatioissa on tulevaisuus.

Mutta on vaikea nähdä, etteikö tästäkin EU-puolivuotisesta tulisi yhtä kriisien sammuttelua. Helmikuun huippukokouksessa yritetään löytää keinot ehkäistä Britannian ero EU:sta.

Pääministeri Mark Rutten näkökulmasta kiusallista on, että hänen johtamassaan unionin perustajamaassa on tekeillä hollantilaisia jakava kansanäänestys. Huhtikuussa äänestetään siitä, pitäisikö maan sanoa kyllä vai ei EU:n ja Ukrainan assosiaatiosopimukselle.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on varoittanut, että ei-äänten voitto voi johtaa ”mantereenlaajuiseen kriisiin”.

Kansanäänestys on euroskeptikkojen hanke, jossa äänestetään hyvin pitkälle siitä, mitä mieltä kansa on EU:sta ja sen monista kriiseistä. Eipä siis ihme, että myös Geert Wilders kehottaa äänestämään ”ei” sopimuksen ratifioinnille.

Wilders on taitava populisti, joka pukee asiat yksinkertaisiksi iskulauseiksi. Turvapaikkaa hakevia nuoria miehiä hän on nimitellyt ”testosteronipommeiksi”, jotka käyvät ”seksuaalista jihadia”. Puhe on saanut kaikupohjaa Kölnin ahdistelun jälkeen.

Rotterdamin pormestari Aboutaleb huomauttaa kuitenkin, että Wildersin kannatus on ollut korkealla aiemminkin. Se kuitenkin lähti pikaiseen laskuun sen jälkeen, kun Wildersin vapauspuolue päätti ryhtyä Rutten aiemman hallituksen apupuolueeksi 2010 menestysvaalien jälkeen.

”Demokratia on kuin pesukone. Ääripuolueet eivät koskaan johda tätä maata. Täällä on pakko tehdä kompromisseja”, Aboutaleb sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat