Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiwan saa ensimmäisen naispresidentin

Kiinaan epäillen suhtautuvan DPP-puolueen Tsai Ing-wen voitti Taiwanin presidentinvaalit murskaluvuin. Parlamenttienemmistö helpottaa politiikan muuttamista.

Ulkomaat
 
DAMIR SAGOLJ / Reuters
Voittopuheessaan Tsai Ing-wen lupasi ponnistella, jotta suhde Kiinaan pysyisi vakaana.
Voittopuheessaan Tsai Ing-wen lupasi ponnistella, jotta suhde Kiinaan pysyisi vakaana. Kuva: DAMIR SAGOLJ / Reuters
Kuka?

Kissoista pitävä oikeustieteilijä

 Tsai Ing-wen, 59, tunnetaan käytännönläheisenä ja analyyttisenä poliitikkona ja taitavana neuvottelijana.

 Yhdysvalloissa ja Britanniassa oikeustieteitä opiskellut Tsai on toiminut oikeustieteen professorina.

 Tsai ei ole naimisissa. Hänen isänsä kuuluu hakka-vähemmistökansaan. Tarja Halosen kanssa Tsailla on yhteistä paitsi juristikoulutus myös se, että hänelläkin on kaksi kissaa.

Peking

Taiwanin lauantaiset presidentinvaalit voitti odotetusti pääoppositiopuolueen ehdokas Tsai Ing-wen murskaluvuin. Hänestä tulee Taiwanin ja samalla koko kiinaa puhuvan maailman ensimmäinen naispresidentti.

Tsain voitto merkitsee, että Taiwanin suhde Kiinaan todennäköisesti viilenee. Tsain puolue Demokraattinen edistyspuolue (DPP) on kallellaan Taiwanin itsenäisyyteen, josta pelkkä ajatus on myrkkyä Kiinalle. Maa katsoo Taiwanin olevan osa Kiinaa.

Itsenäisyysjulistusta tuskin on kuitenkaan luvassa. Tsai, 59, ei edusta puolueensa kovinta linjaa. Voittopuheessaan hän lupasi ponnistella, jotta suhde Kiinaan pysyisi vakaana. ”Taiwanin kansa on valinnut hallituksen, joka puolustaa Taiwanin itsemääräämisoikeutta”, tuleva presidentti kuitenkin vakuutti uutistoimisto Reutersin mukaan.

DPP:n puoluetoimistolla Taipeissa antamissaan lausunnoissa Tsai antoi ymmärtää, että Taiwanin ja Kiinan suhteet riippuvat paljon Kiinan toiminnasta.

”Demokraattista järjestelmäämme, kansallista identiteettiämme ja kansainvälistä tilaamme on kunnioitettava. Kaikenlainen tukahduttaminen tulee heikentämään salmen ylittäviä suhteita”, Tsai sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Salmen ylittävillä suhteilla tarkoitetaan Taiwanin ja Manner-Kiinan suhteita.

Tsain vaalivoitto oli selvä: hän sai noin 56 prosenttia äänistä. Hallitsevan puolueen Kuomintangin ehdokas Eric Chu jäi kauas noin 31 prosentin ääniosuudellaan. Loput äänistä, noin 12 prosenttia, sai PFP-puolueen ehdokas James Soong.

Tsai on Taiwanin historian toinen presidentti, joka ei ole Kuomintang-puolueesta. Ensimmäinen oli DPP:n Chen Shui-bian, joka oli virassa vuosina 2000–2008. Hänen kaudellaan Taiwanin suhde Kiinaan huononi.

Tsain on määrä astua virkaansa toukokuussa. Vasta tuolloin päättyy nykyisen, Kuomintangia edustavan presidentin Ma Ying-jeoun toinen nelivuotiskausi.

Man kahdeksan vuotta jatkuneella kaudella Taiwanin välit Kiinan kanssa ovat lämmenneet paremmiksi kuin koskaan. Viime vuonna Ma jopa tapasi Kiinan presidentin Xi Jinpingin. Se oli kaikkien aikojen ensimmäinen tapaaminen Kiinan ja Taiwanin presidenttien välillä.

Taiwanilaiset ovat kuitenkin alkaneet suhtautua yhä epäilevämmin kommunistijohtoiseen Kiinaan. Monet pelkäävät Kiinan valtapyrkimyksiä Taiwanissa. Tämän on arveltu tuoneen kannatusta Kiina-kriittiselle DPP:lle.

Tsain presidenttikautta helpottaa se, että hänen puolueensa sai nyt enemmistön myös parlamenttiin, ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Taiwanista 1990-luvulla tuli demokratia. Tähän asti parlamenttia on hallinnut Kuomintang.

Parlamenttiin oli saamassa paikkoja myös vuoden 2014 mielenosoitusten niin sanotusta auringonkukkaliikkeestä alkunsa saanut puolue Uusi voima.

Monet taiwanilaiset ovat turhautuneita, koska talouskasvu mataa, palkat eivät ole nousseet ja työttömyys on lisääntynyt. Monet kokevat Kuomintang-hallinnon epäonnistuneen talouspolitiikassaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat