Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meksikon ensimmäinen aaltovoimala voi nousta suomalaisin voimin

Ulkomaat
 

Sukeltaja Rauno Koivusaaren idea saattaa pian tuottaa sähköä kodeille ja telakoille Länsi-Meksikossa.

Koivusaari alkoi Itämerellä sukeltaessaan ajatella, että aaltojen liikkeestä meren pohjassa voitaisiin saada energiaa. Syntyi suomalaisyritys AW Energy, jolla on toimiva aaltovoimala Portugalissa ja suunnitelmia toimittaa sellaisia muun muassa Irlantiin, Ranskaan, Chileen ja Meksikoon.

AW Energy allekirjoitti joulukuussa aiesopimuksen meksikolaisen uusiutuvan energian yrityksen Enalin kanssa. Jos kaikki menee toiveiden mukaisesti, Tyynenmeren aallot tuottavat sähköä Ensenadan kaupungille Kalifornian eteläpuolella vuonna 2018 tai 2019. Kyse olisi Pohjois-Amerikan ensimmäisestä aaltovoimalasta.

”Tekniikka perustuu isoon pohjaan saranoituun levyyn, joka heiluu mainingeissa”, kertoo yhtiön toimitusjohtaja John Liljelund puhelimitse.

”Liike muutetaan pumpuilla virtaukseksi ja paineeksi, jotka pyörittävät moottorigeneraattoreita, jotka taas tuottavat sähköä.”

Voimalan tuotantokyky olisi 10 megawattia.

Aaltoenergia on toistaiseksi pieni mutta kasvava uusiutuvan energian ala. Sen etu on ennustettavuus: auringosta saadaan eniten energiaa puolilta päivin, tuuli on kovinta iltapäivisin ja aallokko iltaisin.

”Kun saadaan koko vuorokausi katettua, on mahdollista, että vanhat energiamuodot voidaan jonakin päivänä korvata kokonaan uusiutuvilla”, sanoo AW Energyn hankekehitykseen erikoistunut Heikki Kauppinen.

Meksikossa aaltoenergiasta on kiinnostuttu Kauppisen mukaan siksi, että sen avulla Länsi-Meksikon Baja California -niemimaalle saataisiin omaa sähkötuotantoa. Meksikolla on öljyä, mutta maa on valtava ja kuljetusmatkat pitkät.

”Meksikossakin on alettu ymmärtää, ettei yhdessä energiamuodossa roikkuminen ole järkevää”, Kauppinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat