Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kosovon albaani­taistelijoiden sotarikoksia aletaan käsitellä Haagissa

EU:n rahoittamassa uudessa tuomioistuimessa on kansainväliset tuomarit, mutta se toimii Kosovon oikeuslaitoksen alaisuudessa. Tuomittavat eivät joudu vankilaan Hollannissa.

Ulkomaat
 
Yannis Behrakis / Reuters
Kosovon vapautusarmeijan taistelijat matkasivat Pohjois-Albaniassa kohti Kosovoa toukokuussa 1998.
Kosovon vapautusarmeijan taistelijat matkasivat Pohjois-Albaniassa kohti Kosovoa toukokuussa 1998. Kuva: Yannis Behrakis / Reuters

Hollannin Haagiin perustetaan tänä vuonna erityistuomioistuin, joka alkaa käsitellä albaanitaistelijoiden tekemiksi väitettyjä sotarikoksia Kosovon sodassa ja sen jälkimainingeissa, kertoi Hollannin ulkoministeriö perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Vuosina 1998–1999 käydyssä Kosovon sodassa albaanisissien järjestö Kosovon vapautusrintama (UÇK) taisteli maakunnan irtautumiseksi serbien johtamasta Jugoslaviasta. Serbijoukot vetäytyivät Kosovosta lopulta sotilasliitto Naton ilmapommitusten painostamana.

Euroopan neuvoston vuonna 2011 kokoama raportti syyttää albaanitaistelijoita muun muassa vangitsemiensa serbien ja poliittisten vastustajiensa kiduttamisesta, tappamisesta ja jopa näiden elinten kauppaamisesta.

Haagiin vuonna 1994 perustettu kansainvälinen Jugoslavia-tuomioistuin on tuominnut monia serbikomentajia, mutta se ei ole niinkään käsitellyt tapauksia, joissa serbit ovat joutuneet uhreiksi. Tämä on osaltaan hankaloittanut Serbian ja Kosovon välien parantamista.

EU:n rahoittamassa uudessa tuomioistuimessa on kansainväliset tuomarit, mutta se toimii Kosovon oikeuslaitoksen alaisuudessa eivätkä tuomittavat joudu vankilaan Hollannissa, kertoo uutistoimisto AFP.

Tuomioistuimen sijoittamisella Hollantiin pyritään muun muassa takaamaan todistajien turvallisuus. Suuri osa kosovolaisista pitää UÇK:n taistelijoita kansallissankareina ja vastustaa heidän syyttämistään sotarikoksista.

Moni entinen UÇK:n komentaja on noussut merkittävään asemaan Kosovon politiikassa.

Albaanienemmistöinen Kosovo julistautui itsenäiseksi vuonna 2008.

Serbia ei ole vieläkään tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä, vaikka niin on tehnyt yli sata YK:n jäsenmaata ja suurin osa EU-maista Suomi mukaan lukien.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat