Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iranin pitkä ahdinko on ohi: Mihin se suostui ja mitä pakotteiden purkaminen tarkoittaa?

Ulkomaat
 
Kerry: Iran purkaa ison osan ydinohjelmastaan
Kerry: Iran purkaa ison osan ydinohjelmastaan
Yhdysvallat ja Euroopan Unioni tiedottivat lauantaina Iranin ydinsopimuksesta. Kuva: Reuters

Yli kolmetoista vuotta kestänyt kriisi päättyi myöhään lauantaina, kun EU ja Yhdysvallat ilmoittivat, että Irania vastaan asetetut talouspakotteet poistetaan.

Viime kesänä solmittu ydinsopimus pyrkii pitämään Iranin jatkuvasti vähintään vuoden päässä ydinaseen valmistamisesta. Pakotteiden purkaminen on palkkio siitä, että Iran on pitänyt osansa sopimuksesta.

Iran on purkanut 14 000 uraanin rikastamiseen käytettävää sentrifugiaan, noin kaksi kolmasosaa kaikista, ja toimittanut ne säilöön Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n varastoon.

Iranilla on ollut kaksi rikastamislaitosta, Natanzissa ja Fordossa. Se saa pitää korkeintaan 5 060:tä vanhan sukupolven sentrifugia kymmenen vuoden ajan Natanzin-laitoksella, jossa se saa tehdä tutkimus- ja kehitystyötä. Maanalaiseen laitokseen Fordossa jää 1 044 vanhan sukupolven sentrifugia, mutta uraanin rikastaminen on kielletty siellä 15 vuoden ajan.

Iran on myös vähentänyt matalarikasteisen uraaninsa määrää 10 000 kilosta 300 kiloon 15 vuoden ajaksi.

Toimien myötä Iranilla kestäisi kauan rikastaa riittävästi uraania ydinpommin valmistamiseen.

Ydinaseita voi valmistaa myös plutoniumista raskasvesireaktorin avulla. Iran oli aloittanut sellaisen rakentamisen Arakissa, mutta se purki reaktorin sydämen ja täytti reaktorin betonilla. Se ei saa rakentaa uusia raskasvesireaktoreita 15 vuoteen.

Iranin täytyy päästää IAEA:n tarkastajat laitoksilleen korkeintaan 24 päivän kuluessa pyynnöstä 15 vuoden ajan, jotta se ei voisi valmistella ydinasetta salassa.

EU:n asettamien pakotteiden purkaminen tarkoittaa Iranille muun muassa rahaliikenteen ja pankkitoiminnan vapauttamista, pääsyä öljy-, kaasu-, teknologia- ja arvometallimarkkinoille sekä iranilaisten lentokoneiden päästämistä EU:n lentoasemille. Iran ilmoitti heti lauantaina aikovansa ostaa 114 lentokonetta eurooppalaiselta Airbus-yhtiöltä kalustonsa uudistamiseksi.

Yhdysvallat purkaa vain osan Iraniin kohdistamistaan pakotteista. Sen myötä muiden kuin yhdysvaltalaisten yritysten ja pankkien ei enää tarvitse pelätä Yhdysvaltojen rangaistuksia Iranin-liiketoimista. Sen sijaan yhdysvaltalaisten yritysten on edelleen pääosin kiellettyä toimia Iranin-markkinoilla, joskin esimerkiksi lentokoneiden vienti ja mattojen tuonti sallitaan.

Yhteensä Iran saa käyttöönsä yli sata miljardia dollaria varojaan, jotka ovat olleet jäädytettynä ulkomaisilla pankkitileillä.

YK:n asettama kielto pitää Iranin pois kansainvälisiltä asemarkkinoilta jopa viiden vuoden ajan, mutta kiellon purkamisesta voidaan sopia aiemminkin. Ballististen ohjusten hankkimiskielto on voimassa jopa kahdeksan vuotta.

Lähteet: Reuters, BBC

Ydinsaarto helpottaa, suomalaiset rynnivät Iraniin hieromaan kauppaa
Ydinsaarto helpottaa, suomalaiset rynnivät Iraniin hieromaan kauppaa
Iran on palaamassa korpivaellukseltaan koko maailman hyväksymäksi kauppakumppaniksi. Voiko viekkaasti ydinkiistassa käyttäytyneeseen Iraniin luottaa?
Hamid Forootan / Reuters
Arakissa sijaitseva laitos, johon Iran rakensi raskasvesireaktoria, kuvattuna tammikuussa 2011.
Arakissa sijaitseva laitos, johon Iran rakensi raskasvesireaktoria, kuvattuna tammikuussa 2011.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat