Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuomioja: Iranin ydinsopimuksen eteneminen ”erittäin toivottavaa”

Entinen ulkoministeri arvioi, että suomalaisyrityksille on Iranissa suuria mahdollisuuksia, jos ”osataan tarjota oikealla hinnalla oikeaa tavaraa.”

Ulkomaat
 
Vesa-Matti Väärä
Erkki Tuomioja
Erkki Tuomioja Kuva: Vesa-Matti Väärä
Tästä on kyse

Yli 30 vuoden talouspakotteet päättyivät lauantaina

 Iranin välit Yhdysvaltoihin ja EU-maihin ovat olleet heikot vuoden 1979 vallankaappauksen jälkeen. Maahan on kohdistunut eriasteisia talouspakotteita yli 30 vuotta.

 Välit kiristyivät 2000-luvulla, kun Iranin ydinaseohjelmasta levisi tietoja maailmalle.

 Yhdysvallat ja EU sopivat talouspakotteiden lopettamisesta sitä vastaan, että Iran luopuu ydinohjelmastaan. Sopimus astui voimaan lauantaina.

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) pitää Iranin ydinsopimuksen etenemistä ”erittäin tervetulleena asiana”.

”Tämä voi monessa suhteessa avata ihan uusia mahdollisuuksia. Nythän Iran on jo Syyrian prosessissa mukana, vaikka vielä on auki, johtaako se mihinkään”, Tuomioja sanoo.

”Näyttää siltä, että Saudi Arabia, Israel ja Yhdysvaltain kongressin enemmistö tekevät parhaansa sabotoidakseen tämän, mutta en usko, että ne onnistuvat siinä.”

Iran on koko ajan sanonut, että sillä ei ole ydinaseohjelmaa. Muodollisesti tässä suhteessa ei siis tapahdu muutosta.

”Nyt varmistetaan se, että näin ei todellakaan ole”, Tuomioja sanoo.

Hän arvioi, että pakotteiden purkamisen vaikutukset voivat olla suurimmat Iranin sisällä. Hän kävi itse Iranissa viimeksi noin vuosi sitten ulkoministerinä.

”Silloin syntyi vahva käsitys, että lähentymistä ja sopimista vastustavat konservatiivit eivät tehneet sitä välttämättä siksi, että olisivat halunneet ydinaseen”, hän sanoo.

”He pelkäsivät, että pakotteiden purkamisen ja lähentymisen seurauksena Iranin sisäiset muutospaineet vapautumisen ja avautumisen puolesta kasvavat, ja sitä he eivät halua.”

Avoin kysymys on, mitä sopimuksen eteneminen tarkoittaa Lähi-idän alueellisen tilanteen ja esimerkiksi Syyrian rauhanneuvottelujen suhteen. Iranin ja Saudi-Arabian väliset jännitteet ovat viime aikoina kiristyneet lisää.

”Siellä ei ole sellaista tilannetta, että kaikki puhaltaisivat yhteen hiileen. Mutta sekin olisi vahva merkki, jos länsimaat, Venäjä ja Iran olisivat enemmän tai vähemmän samalla asialla sekä tosissaan Syyrian sodan lopettamiseksi”, Tuomioja sanoo.

Arvaamattomana tekijänä hän pitää Saudi-Arabiaa.

”Koko ajan on ollut kysymys siitä, että mistä Isis on alun perin syntynyt ja ketkä sitä ovat alun perin tukeneet. Se on vähän tällainen noidan oppipoika, joka on ehkä alkanut elää omaa elämäänsä ja kääntynyt alkuperäisiä tukijoitaan vastaan.”

Mitä tulee taloudellisiin mahdollisuuksiin, suomalaisilla yrityksillä voi olla tietty etu: puolueettomuus. Välien lähentymisestä huolimatta Iranin ja Yhdysvaltain suhde on yhä hankala.

”Suomi on niitä maita, joilla ei ole Iranissa mitään erityisiä rasitteita. Jos muuten osataan hoitaa asiat, tarjota oikealla hinnalla oikeaa tavaraa, uskon että Iranissa on suuria mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille”, Tuomioja sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat