Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija pitää Iran-liennytystä toivonpilkahduksena – suomalaisille yrityksille talouspakotteiden päättyminen tarjoaa mahdollisuuksia

EU:n ja Yhdysvaltojen Iranin-suhteiden lämpeneminen ei yksin tee Lähi-idästä vakaampaa

Ulkomaat
 
Kerry: Iran purkaa ison osan ydinohjelmastaan
Kerry: Iran purkaa ison osan ydinohjelmastaan
Yhdysvallat ja Euroopan Unioni tiedottivat lauantaina Iranin ydinsopimuksesta. Kuva: Reuters
Tästä on kyse

Yli 30 vuoden talouspakotteet päättyivät lauantaina

 Iranin välit Yhdysvaltoihin ja EU-maihin ovat olleet heikot vuoden 1979 vallankaappauksen jälkeen. Maahan on kohdistunut eriasteisia talouspakotteita yli 30 vuotta.

 Välit kiristyivät 2000-luvulla, kun Iranin ydinaseohjelmasta levisi tietoja maailmalle.

 Yhdysvallat ja EU sopivat talouspakotteiden lopettamisesta sitä vastaan, että Iran luopuu ydinohjelmastaan. Sopimus astui voimaan lauantaina.

Pitkään odotettu Iranin talouspakotteiden purkaminen on suuri diplomaattinen voitto, sanoo tutkija Mika Aaltola, joka johtaa globaalin turvallisuuden tutkimusohjelmaa Ulkopoliittisessa instituutissa.

”Tämä on iso askel ydinaseiden leviämisen vastaisessa työssä. Hyvin kärjekkääksi päässeitä jännitteitä onnistuttiin purkamaan diplomatian avulla”, Aaltola sanoo.

”Tämä on toivonpilkahdus muuten hyvin synkässä Lähi-idässä.”

EU:n ja Yhdysvaltojen Iranin-suhteiden lämpeneminen ei yksin tee Lähi-idästä vakaampaa.

”Lähi-idän tilanne on kovin tulehtunut monessakin polttopisteessä. Tässä saatiin purettua yksi jännite, mutta kokonaisuudessaan alue ei ole kehittynyt millään lailla toiveikkaaseen suuntaan”, Aaltola sanoo.

Ydinsopimuksen äänekkäin vastustaja Israel uskoo, että sopimus ei riittävästi rajoita Iranin mahdollisuuksia valmistaa ydinasetta vaan lähinnä lykkää asiaa.

Shiialaisen Iranin alueellinen pääkilpailija, sunnalainen Saudi-Arabia seuraa huolestuneena Iranin välien lämpenemistä länsimaiden kanssa ja siten sen maailmanlaajuisen vaikutusvallan lisääntymistä – etenkin kun Saudi-Arabia ja Iran ovat ajautuneet viime aikoina täydelliseen välirikkoon.

Pakotteiden purkaminen on merkkipaalu, jonka myötä Israelin ja Saudi-Arabian on vain hyväksyttävä, että Iran on nousemassa eristyksistä aiempaa merkittävämmäksi peluriksi.

”Esimerkiksi Saudi-Arabia ei kuitenkaan jää seisomaan tumput suorana. Se jatkaa Iranin vaikutusvallan aktiivista patoamista Jemenissä, Bahrainissa ja Irakissa”, Aaltola sanoo.

”Yhdysvaltojen pitää olla tarkkana, ettei se menetä perinteisiä liittolaisiaan. Sen suhteet Israeliin ovat huonontuneet ja suhteet Saudi-Arabiaan monimutkaistuneet. Edessä on entistä enemmän tasapainottelua.”

Aaltola muistuttaa, että pakotteiden purkamisen jälkeenkin kansainvälinen yhteisö joutuu valvomaan tarkasti, jatkaako Iran sopimuksen noudattamista.

”Vaikka nyt on saavutettu menestystä, edessä voi olla suuriakin kitkoja ja vaikeuksia.”

Pakotteiden purkamisesta olisi ollut öljyjätti Iranille huomattavasti enemmän hyötyä pari vuotta sitten ennen raakaöljyn maailmanmarkkinahintojen laskemista. Sen sijaan Euroopan näkökulmasta tapahtunut tarkoittaa kuin tyhjästä putkahtavaa yli 80 miljoonan ihmisen markkina-aluetta.

Iran kiinnostaa myös suomalaisyrityksiä, joista yli 70:n edustajat vierailivat Teheranissa joulukuussa osana ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan (kok) johtamaa valtuuskuntaa.

Suomalaisyritysten ulkomaankauppaa edistävän Finpron ohjelmapäällikkö Jyrki Mantere iloitsee pakotteiden purkamisesta mutta muistuttaa, että kauppasuhteiden solmimisessa on muitakin esteitä.

”Logistiikkapuoli on iso ongelma. Iraniin ei ole liikennöinyt yksikään suurista länsimaisista kuljetusfirmoista tai varustamoista. Joudumme odottamaan, että kuljetuspuolen järjestelyissä alkaa tapahtua”, Mantere kertoo.

”Esimerkiksi sahatavara vie niin paljon tilaa, etteivät yksittäiset rekkakyydit riitä, vaan pitäisi löytää kunnollisia konttikuljetusmahdollisuuksia.”

Mantere huomauttaa myös, että Iran tuskin nousee pakotteiden aiheuttamasta kurjuudestaan aivan hetkessä.

”Ei siellä odoteta meitä paksun lompakon kanssa. Homma lähtee käyntiin pikku hiljaa.”

Eurooppalaisilla on etulyöntiasema amerikkalaisiin nähden, sillä Yhdysvallat purki vain osan omista pakotteistaan, eivätkä yhdysvaltalaisyritykset voi pääosin vieläkään käydä kauppaa Iranissa.

Mantere sanoo kuulleensa useammasta lähteestä, että yhdysvaltalaiset kiertävät kieltoa Iranin lähimaissa sijaitsevien välikäsien avulla. Mutta suomalaisilla voi olla puolellaan imagoetu.

”On ihan selvää, että iranilaisten asenteet amerikkalaisia kohtaan eivät ole lämpimiä. Meidät otettiin joulukuussa vastaan erittäin lämpimästi. Suomalaisilla on hyvin pullat uunissa.”

TIMA
Iranin ylin uskonnollinen johtaja, ajatolla Ali Khamenei oli kuvattuna rekan kyljessä sotilasparaatissa syyskuussa.
Iranin ylin uskonnollinen johtaja, ajatolla Ali Khamenei oli kuvattuna rekan kyljessä sotilasparaatissa syyskuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat