Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama: Iranilta katkaistu kaikki tiet ydinpommin valmistamiseen – USA asetti silti uusia pakotteita Iranille

Ulkomaat
 
Yuri Gripas / Reuters
USA:n presidentti Barack Obama puhui lehdistölle Valkoisessa talossa sunnuntaina.
USA:n presidentti Barack Obama puhui lehdistölle Valkoisessa talossa sunnuntaina. Kuva: Yuri Gripas / Reuters

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kiitteli sunnuntaina vuolaasti Iranin ydinsopimuksen voimaantuloa, uutistoimisto Reuters kertoi.

Iranin erittäin tiukkojen ydinpakotteiden poistamisesta ilmoitettiin myöhään lauantaina. Pakotteiden myötä Iran pääsee taas asteittain tekemään kauppaa maailman valtioiden kanssa, mikä siltä oli pakotteiden myötä hyvin pitkälle kielletty.

Iranin pakotteiden mutkikkuutta kuvaa se, että vain hetkeä Obaman kehuja aiemmin Yhdysvallat oli ilmoittanut asettavansa Iranille uusia pakotteita.

Yhdysvallat asetti 11 iranilaista ihmistä tai yritystä kieltolistalle, koska Iran oli lokakuussa rikkonut YK:n asettamaa kieltoa testata ballistisia ohjuksia. Ballistisia ohjuksia käytetään ydinkärkien kuljettamiseen.

”Iranin ballististen ohjusten ohjelma on merkittävä uhka alueelliselle ja maailmanlaajuiselle turvallisuudelle, ja ohjelmaan tullaan kohdistamaan kansainvälisiä pakotteita”, sanoi Yhdysvaltain terrorismin ja taloustiedustelun alivaltiosihteeri Adam J. Szubin Britannian yleisradion BBC:n mukaan.

Pakotteista oli päätetty jo kaksi viikkoa sitten, mutta niiden julkistamista oli lykätty. Yhdysvaltain mukaan niitä ei lykätty poliittisista syistä, sanomalehti The New York Times kertoi.

Uudet pakotteet olivat kuitenkin sivujuonne historiallisen ydinsopimuksen voimaansaattamisessa.

Obaman mukaan Iranilta on katkaistu kaikki tiet ydinpommin valmistamiseksi. Hän sanoi myös, että Iranin kanssa tehty vankien vaihto oli osoitus amerikkalaisen diplomatian voimasta.

”Nämä asiat muistuttavat, mitä me voimme saavuttaa, kun johdamme voimalla ja viisaudella”, Obama sanoi.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on vastustanut sopimusta kiivaasti, ja hän sanoi lausunnossaan lauantaina, että Iran ei ole luopunut ydinaseen tavoittelusta.

Yhdysvallat ilmoitti sunnuntaina myös maksavansa Iranille takaisin 400 miljoonaa dollarin lainan ja 1,3 miljardia dollaria korkoja, jotka juontuvat vuoden 1979 vallankumousta edeltävältä ajalta.

Obama puolusti järjestelyä kotiyleisölleen sanomalla, että kyseessä oli paljon vähemmän kuin Iran oli siltä kansainvälisen tuomioistuimen kautta vaatinut.

Iranilla on lisäksi ollut ulkomaisilla pankkitileillä jäädytettyinä kymmeniä miljardeja dollareita, jotka se saa jälleen käyttöönsä, kun talouspakotteet puretaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat