Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kampanjointi EU-eron puolesta kiihtyy Britanniassa – Suosittu euroskeptikko: ”Uskon, että monet maat voivat haluta jotain samantyylistä”

Euroedustaja Daniel Hannan kiertää Englantia puhumassa EU-eron puolesta. Kansanäänestyksessä voi käydä miten vain.

Ulkomaat
 
Pitäisikö Britannian erota EU:sta - äänestäjät ja euroedustaja Daniel Hannan kertovat
Pitäisikö Britannian erota EU:sta - äänestäjät ja euroedustaja Daniel Hannan kertovat
Britit äänestävät pian EU-jäsenyyden tulevaisuudesta. Kampanjasta puolesta ja vastaan tulee kova. Daniel Hannan on Britannian tunnetuimpia EU:n vastustajia. Hänestä EU ei ole demokraattinen. Toimittaja: Annamari Sipilä, kuvaus: Mark Earthy, leikkaus: Kristiina Marttinen
Kuka?

Daniel Hannan

 Britannian konservatiivipuolueeseen kuuluva Daniel Hannan, 44, on ollut euroedustaja vuodesta 1999.

 Hannan ajaa maan euroa EU:sta. Hän on maan kuuluisimpia EU:n vastustajia.

 Oxfordin yliopistoa käynyt Hannan tunnetaan terävästä kynästään ja taitavasti rakennetuista puheistaan.

 Hannanin mielestä Britannian luonnollisen viiteryhmän muodostavat muut demokraattiset englantia puhuvat maat eli Anglosfääri (Anglosphere).

Brighton

Euroedustaja Daniel Hannanilla on kova nälkä, eikä ihme. Hannan on koko ajan liikkeellä.

Britannian tunnetuimpiin euroskeptikoihin kuuluva Hannan kiertää viikonloppuisin minuuttiaikataululla puhumassa EU-eron puolesta. Yksi viime perjantain kohteista oli Brighton, rannikkokaupunki Etelä-Englannissa.

”Viisi minuuttia. Haen vain jotain syötävää”, Hannan huikkaa ja palaa pian pasteijan kanssa.

Pasteija häviää nopeasti.

Britanniassa eletään ratkaisevia aikoja. Kansalaiset saavat pian päättää, pysyykö Britannia EU:n jäsenmaana vai lähteekö maa omille teilleen.

Kyseessä on iso päätös, jonka vaikutukset ulottuvat koko Eurooppaan. Jos Britannia lähtee, saattaa ulko-ovella olla kohta muitakin.

Hannanin mielestä asiassa ei ole kuitenkaan mitään mietittävää. Hän on ajanut jo vuosikausia eroa unionista.

”EU:n suurin ongelma on demokratian puute”, Hannan kertoo HS:n haastattelussa Brightonissa.

Hänestä EU on täysin etääntynyt kansasta. Unionia pyörittävät omaa etuaan ajavat suuryritykset, lobbarit ja kansalaisjärjestöt.

EU:ssa valtaa käyttävät päättäjät eivät ole vastuussa äänestäjille toisin kuin kansallisilla vaaleilla valitut poliitikot. Se synnyttää demokratiavajeen.

”Meillä on nyt ainutlaatuinen tilaisuus saada demokratiamme ja kansainvälinen äänemme takaisin.”

Mark Earthy
Euroedustaja Daniel Hannan haluaa Britannian ulos EU:sta. Hänestä unioni on etäinen, itseriittoinen ja usein korruptoitunut.
Euroedustaja Daniel Hannan haluaa Britannian ulos EU:sta. Hänestä unioni on etäinen, itseriittoinen ja usein korruptoitunut.

Hannan on taitava puhuja ja argumentoija. Nytkin hän vetoaa demokratia-sanan alkuperäiseen kreikkalaiseen merkitykseen.

”Demokratiaan kuuluu dēmos eli kansa – ryhmä ihmisiä, jotka kuuluvat yhteen. Kun puhutaan ’meistä’, pitää sen myös tarkoittaa jotain. Jos viet demokratiasta dēmoksen eli kansan, jää jäljelle vain kratos eli valta.”

Hannan sanoo pitävänsä Euroopasta. Hän puhuu myös eurooppalaisia kieliä, ranskaa ja espanjaa, toisin kuin monet muut brittipoliitikot.

”Ei kukaan Eurooppaa ole jättämässä.”

Hannanin ja muiden EU-eroa ajavien tavoite on saada Britannialle uudenlainen asema unionin kyljessä. Haussa on eräänlainen liitännäissuhde, joka päästäisi yhteismarkkinoille, mutta vapauttaisi EU-sääntelystä.

”Se voi perustua vapaaseen kauppaan ja hallitusten väliseen yhteistyöhön, ilman että Britanniaa koskevat Brysselin sanelemat säännöt. Uskon, että monet maat voivat haluta jotain samantyylistä.”

Hänen visionsa onkin löyhä eurooppalainen liitto, johon kuuluisi 40–50 jäsenmaata Islannista Turkkiin.

”Osa maista voisi tietysti pitää euron ja yhteisen ulkopolitiikan, mutta muutkin voisivat hyötyä yhteisistä markkinoista. Eikö tämä olisi kaikkien kannalta parempi?”

Mark Earthy
Hannan jakoi EU-vastaisia lehtisiä Brightonissa.
Hannan jakoi EU-vastaisia lehtisiä Brightonissa.

Brightonissa Hannania vastassa on pieni joukko EU-eroa ajavia konservatiiveja. Yhdessä he jakavat EU:n vastaisia lehtisiä.

Kampanjamateriaali ei käy oikein kaupaksi. Osasyy voi olla jäätävä kylmyys. Syytä on myös siinä, että Brighton on punavihreä EU-myönteinen kaupunki. Britannian ainoa vihreä kansanedustaja Caroline Lucas tulee Brightonista.

Miten kansanäänestyksessä käy?

”Ei aavistustakaan. Äänestäjät päättävät. Mielipidemittauksissa kannat ovat tasan, joten lopputulos voi olla mitä vain.”

Ainakin EU-keskustelu kiinnostaa kansaa. Kampanjoinnin jälkeen Hannan siirtyy paikallisen kauppakamarin järjestämään väittelytilaisuuteen. Vastaväittelijä on Lucas, ja sali on täynnä.

”Koko maailma nauttii talouskasvusta – paitsi Eurooppa ja Etelänapamanner”, Hannan hauskuuttaa kuulijoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat