Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouspakotteiden purkaminen vahvistaa Irania – mutta luo myös uusia jännitteitä

Ulkomaat
 
Tästä on kyse

Saarto päättyy

 Iran ja kuusi sopijatahoa pääsivät heinäkuussa sopuun Iranin ydinohjelman rajoittamisesta.

 Vastapalveluksena pakotteita puretaan: Iran pääsee taas maailmanmarkkinoille. USA maksaa vanhoja velkoja jopa ajalta ennen islamilaista vallankumousta 1979.

 Sopimusta ovat vastustaneet Israel ja USA:n republikaanit, jotka uskovat Iranin tähtäävän ydinaseeseen.

Bryssel

”Kiitän Jumalaa tästä siunauksesta ja kumarran Iranin kärsivällistä kansaa. Onnittelut tästä suuresta voitosta!”

Tällaisen Twitter-viestin lähetti Iranin presidentti Hassan Ruhani lauantai-iltana, pian sen jälkeen kun iso lehti oli kääntynyt 82 miljoonan asukkaan mahtivaltion historiassa.

Vain hetkeä aiemmin Euroopan unioni ja Yhdysvallat olivat ilmoittaneet, että Iranin ydinohjelman synnyttämistä talouspakotteista voidaan luopua. Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA oli antanut Iranille puhtaat paperit.

Iran oli IAEA:n mukaan toteuttanut kaikki velvoitteensa viime heinäkuussa tehdystä ydinsopimuksesta. Yhdysvallat ja EU eivät enää pelkää, että Iran olisi hiuskarvan päässä ydinaseesta – kuten on ollut yli vuosikymmenen ajan.

Talouspakotteiden purkaminen on voitto monelle osapuolelle, esimerkiksi Iranin maltilliseksi luonnehditulle presidentille Ruhanille. Myös neuvotteluvääntöihin osallistunut EU ja sen korkea ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini voivat nyt sanoa, että niin monessa epäonnistuva unioni ei olekaan täysin hampaaton.

Yhdysvaltain demokraattipresidentille Barack Obamalle ja ennen kaikkea ulkoministeri John Kerrylle Iran-kiistojen lientyminen on suloinen osoitus siitä, että Yhdysvallat voi muokata Lähi-itää muutenkin kuin risteilyohjuksilla.

Siitä on alle vuosikymmen, kun Yhdysvaltain pelättiin valmistelevan jälleen uutta sotaa epävakaalla alueella. Asialla oli Obaman edeltäjä, republikaani George W. Bush ja hänen haukkamainen lähipiirinsä.

Ydinasekiistasta syntynyt sopu ja talouspakotteiden purkaminen ei missään tapauksessa ole kaikille siunauksellinen asia, mistä saatiin makua heti sunnuntaina.

Saudi-Arabian pörssikurssit sukelsivat yli kuusi prosenttia. Iranin alueellinen kilpailija pelkää, että Iranin kasvava öljykauppa laskee öljyn maailmanmarkkinahintaa entisestään.

Sunnalaisen Saudi-Arabian ja shiialaisen Iranin välit ovat olleet pitkään huonot, mutta viime aikoina ne ovat kiristyneet vaarallisiksi. Vuoden alussa Saudi-Arabia suututti Iranin, kun maa teloitti tunnetun shiialaisen uskonoppineen Nimr al-Nimrin.

Iranilaiset mielenosoittajat hyökkäsivät Saudi-Arabian suurlähetystöä vastaan Teheranissa. Saudi-Arabia katkaisi suhteensa Iraniin, ja nyt on herännyt pelkoja jopa maiden välisestä sodasta.

Iranin pääsy paaria-asemastaan kansainvälisen yhteisön toimijaksi kiristää jännitteitä taloudellisesti, alueellisesti ja myös sisäisesti. Iranin presidentin Ruhanin aseman vahvistuminen ei välttämättä ole mutkatonta maan uskonnolliselle johtajalle ajatolla Ali Khameneille, tulkitsi uutistoimisto Reuters.

Vaikka Iranin ja Yhdysvaltain suhteet ovat nyt lämmenneet, Yhdysvallat on yhä ”suuri saatana”, jonka kanssa toimiminen on herkkää peliä. Samainen saatana kun on perinteisesti veljeillyt saudien kuningashuoneen ja Iranille vihamielisen Israelin kanssa.

Yhdysvallat purkaakin vain osan Iraniin kohdistamistaan pakotteista. Sunnuntaina se ilmoitti jo uusista pakotteista, jotka liittyvät Iranin ohjusohjelmaan.

Iranin diplomaattinen voimistuminen ja vaurastuminen voivat sotkea tilanteen monissa Lähi-idän kriiseissä, erityisesti Syyriassa, Irakissa ja Jemenissä.

Tilannetta sotkee sekin, että Venäjä on nostanut profiiliaan merkittävästi Syyrian sodassa. Sodan kansainvälisillä osapuolilla on erimielisyyksiä siitä, keitä sodassa kannattaisi tukea ja voiko Syyrian diktaattorin Bashar al-Assadin kanssa tehdä yhteistyötä ääri-islamistisen Isis-järjestön vastaisessa sodassa.

”Siellä ei ole sellaista tilannetta, että kaikki puhaltaisivat yhteen hiileen”, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) totesi HS:lle sunnuntaina.

Iranin ydinaseohjelmaan liittyvän kiistan sammuminen on monelle taholle helpotus. Se on historiallinen asia.

Mutta missään tapauksessa kiistaan päättyminen ei ole ”historian loppu” Lähi-idälle, ei edes lopun alku.

Reuters
LEONHARD FOEGER
Iranin ulkoministeri Javad Zarif, kansanvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Yukiya Amano ja Euroopan unionin korkea ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini lauantaina Wienissä.
Iranin ulkoministeri Javad Zarif, kansanvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Yukiya Amano ja Euroopan unionin korkea ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini lauantaina Wienissä.
KEVIN LAMARQUE
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry allekirjoitti Iranin ydinsopimukseen liittyviä asiakirjoja Wienissä lauantaina.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry allekirjoitti Iranin ydinsopimukseen liittyviä asiakirjoja Wienissä lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat