Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kadonnut hongkongilainen kirjakauppias ilmestyi tunnustamaan rattijuopumuksen televisioon Kiinassa

Thaimaassa kadonnut Ruotsin kansalainen väitti menneensä Kiinaan vapaaehtoisesti. Televisiotunnustus herätti epäilyjä ihmisoikeusjärjestöissä.

Ulkomaat
 
TYRONE SIU Reuters
Mielenosoittaja poltti kirjeen Hongkongissa kolmas tammikuuta. Kylteissä on kuvat kadonneista kirjakauppiaista Gui Minhaista (vas.), Cheung Jipingistä ja Lee Bosta.
Mielenosoittaja poltti kirjeen Hongkongissa kolmas tammikuuta. Kylteissä on kuvat kadonneista kirjakauppiaista Gui Minhaista (vas.), Cheung Jipingistä ja Lee Bosta. Kuva: TYRONE SIU Reuters

Peking

Yksi viidestä kadonneesta hongkongilaisesta kirjakauppiaasta ilmestyi yllättäen sunnuntaina Kiinan televisioon tunnustamaan vanhan rattijuopumustapauksen.

Hongkongilaisten kirjakauppiaiden mystiset katoamiset ovat herättäneet paljon huomiota Hongkongissa. Viime lokakuun ja joulukuun lopun välillä katosi viisi miestä, jotka työskentelevät Kiinan kommunistijohtajien kriittiseen käsittelyyn erikoistuneessa Mighty Current -kirjankustantamossa.

Kiinan viranomaisten on epäilty vaikuttaneen katoamisiin. Motiivina on pidetty sitä, että Kiina halua estää puoluetta ja sen johtajia arvostelevan kirjallisuuden julkaisemisen. Katoamisten aikaan kustantamon on huhuttu valmistelleen kirjaa Kiinan presidentin Xi Jinpingin entisistä naissuhteista.

Nyt televisioon putkahtanut Mighty Currentin pääomistaja Gui Minhai, 51, nähtiin viimeksi Thaimaan-asuntonsa lähistöllä viime lokakuussa.

Gui on Ruotsin kansalainen. Viime syksynä ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arveli, että Thaimaan viranomaiset ovat saattaneet luovuttaa Guin Kiinaan.

Sunnuntaina Gui kertoi Kiinan valtiollisella CCTV-televisiokanavalla kyynelsilmin ilmoittautuneensa vapaaehtoisesti Manner-Kiinan viranomaisille, koska tunsi koti-ikävää sekä syyllisyyttä vuosien takaisesta humalassa ajetusta kolarista. Kolarissa kuoli nuori nainen, kertoo Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua.

”Vaikka minulla nykyään on Ruotsin kansalaisuus, syvällä sisimmässäni koen olevani kiinalainen. Juureni ovat Kiinassa”, Gui sanoi.

Xinhuan mukaan Gui pakoili kahden vuoden ehdollista vankeusrangaistusta, jonka hän sai rattijuopumuksesta vuonna 2004.

”Minun oli palattava. Haluan kantaa vastuuni, ja olen valmis hyväksymään minkä tahansa rangaistuksen”, Gui ilmoitti televisiotunnustuksessaan.

Televisiotunnustus herätti Manner-Kiinan ulkopuolella runsaasti epäilyjä esimerkiksi ihmisoikeusjärjestöissä.

Guin oma tytärkään ei näytä uskovan, että tunnustus olisi vapaaehtoinen. Hän kertoi hongkongilaiselle Apple Daily -lehdelle, ettei hän ole koskaan kuullut kyseisestä auto-onnettomuudesta. Hän ei myöskään usko, että hänen isänsä olisi koskaan vapaaehtoisesti ilmoittautunut Kiinan poliisille.

Kiina on muutaman viime vuoden aikana yhä useammin pannut poliittisia toisinajattelijoita tunnustamaan rikoksia julkisesti televisiossa. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan se tekee näin propagandatarkoituksessa.

”Televisioiduista tunnustuksista on tullut Xi Jinpingin aikana melkeinpä perusväline rikosoikeuteen”, sanoi Amnesty Internationalin Kiina-tutkija William Nee sanomalehti Financial Timesin mukaan.

Kirjakauppiaiden mysteerissä herätti eniten hämmästystä joulukuun lopussa kadonneen Lee Bon, 65, kohtalo, koska hän katosi ilmeisesti Hongkongista, jossa Manner-Kiinan viranomaisilla ei ole toimivaltaa.

Leen kadottua jopa Hongkongin Kiina-mielisenä pidetty hallintojohtaja Leung Chun-ying sanoi olevansa huolissaan.

Leen tapauksen on pelätty merkitsevän sitä, että Kiinassa käynnissä oleva kovaotteinen toisinajattelijoiden hiljentämisoperaatio on leviämässä Hongkongiin. Hongkong on Kiinaan kuuluva erityishallintoalue, jossa ihmisillä on huomattavasti enemmän sananvapautta ja muita kansalaisvapauksia kuin Manner-Kiinassa.

Myös Euroopan unioni on ilmaissut huolensa kirjakauppiaiden katoamisista, sillä kaksi heistä on EU-maiden kansalaisia. Lokakuussa kadonnut Lee Po on Britannian kansalainen.

Kiina on lisäksi tammikuun alussa pidättänyt Ruotsin kansalaisen, joka toimi oikeusapua tarjoavassa kansalaisjärjestössä. Sitä ennen Kiina on pidättänyt lukuisia kiinalaisia juristeja, jotka ovat tarjonneet lakiapua ihmisille, kun nämä peräävät oikeuksiaan. Osaa kiinalaisjuristeista uhkaa jopa elinkautinen vankeus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat