Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoministeri Soini: EU:n ja Puolan kiistely on ”myrsky vesilasissa”

Soini kertoi EU:n ulkoministerikokouksen yhteydessä maanantaina, että hänen mielestään EU-komission ei olisi pitänyt käynnistää selvitystä Puolan uuden hallituksen toimista.

Ulkomaat
 
INTS KALNINS / Reuters
Timo Soini puhui lehdistötilaisuudessa Riikassa tammikuussa.
Timo Soini puhui lehdistötilaisuudessa Riikassa tammikuussa. Kuva: INTS KALNINS / Reuters

Bryssel. Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mielestä EU:n ja Puolan kiistely oikeusvaltioperiaatteen toteutumisesta on ”myrsky vesilasissa”, joka osoittaa jo laantumisen merkkejä.

Soini kertoi EU:n ulkoministerikokouksen yhteydessä maanantaina, että hänen mielestään EU-komission ei olisi pitänyt käynnistää selvitystä siitä, ovatko Puolan uuden hallituksen toimet mediajohtajien ja perustuslakituomioistuimen muuttamiseksi unionin arvojen vastaisia. Asiat olisi pitänyt käydä läpi keskustelemalla.

Soini väisti tiedotustilaisuudessa kysymyksen siitä, onko Suomen hallituksessa eriäviä näkemyksiä siitä, miten vakavana Puolan tilannetta pidetään.

”Tämä on EU-komission tekemä aloite, ei tässä ole kansallisvaltioilta mitään kysytty, ei Suomelta sen paremmin kuin keneltäkään muultakaan”, Soini sanoi Brysselissä.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ilmaisi viime viikkoisessa blogikirjoituksessaan olevansa eri linjoilla kuin Soini. Hänen mukaansa ”on kaikkien etu”, että unionin vuonna 2014 päättämää oikeusvaltiomekanismia testataan nyt ensi kerran tosielämässä.

”Vahvaan kansanvaltaan kuuluu, ettei edes yksipuoluehallitus voi muuttaa lakeja mielensä mukaan, saati rajoittaa oikeuslaitoksen tai tiedonvälityksen riippumattomuutta. Tästä laillisuusperiaatteesta on kyse, kun Euroopan komissio nyt arvioi Puolan uuden hallituksen toimia”, Stubb kirjoitti.

Ulkoministeri Soinin mielestä Puolan sisällä ilmaistu tyytymättömyys pari kuukautta vallassa olleeseen Laki ja oikeus -puolueeseen (PiS) on osin vaalitappion kärsineiden poliittisten vastustajien ”kipristelyä”.

PiS voitti yli puolet parlamenttipaikoista, joten sen on helppo tehdä päätöksiä ja säätää lakeja muita kuuntelematta.

Soinin mukaan on merkille pantavaa, että Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on puhunut ”ylireagoinnista” Puolan suhteen. Tusk on Puolan entinen pääministeri, viime lokakuun vaalit hävinneen puolueen Kansalaisfoorumin perustaja ja PiS-puolueen pitkäaikainen poliittinen kilpailija.

Tusk piti oman tiedotustilaisuutensa Puolan presidentin Andrzej Dudan kanssa Brysselissä maanantaina. Hän sanoi, että ”on tärkeää, että poliitikot Puolassa tai EU:ssa eivät liioittele asioita tai käytä ylimitoitettuja ilmauksia”.

Presidentti Duda – joka kuuluu parlamenttivaalit voittaneeseen PiS-puolueeseen – totesi, että ”mitään poikkeuksellista ei tapahdu Puolassa”.

Hän ja hallituksen ministerit ovat ryhtyneet pr-kampanjaan maansa maineen parantamiseksi. Tiistaina Puolan pääministeri Beata Szydlo selittää viime aikaisia tapahtumia Euroopan parlamentissa Strasbourgissa.

EU-komissio ilmoitti viime viikon keskiviikkona selvittävänsä, onko Puolan uusi hallitus rikkonut unionin oikeusvaltioperiaatteita.

Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun EU selvittää jäsenvaltionsa toimia vuonna 2014 päätetyn oikeusvaltiomekanismin avulla. Sen perusteella EU-maata voidaan rangaista jopa äänestysoikeuden menettämisellä, mikäli se ei muuta toimintaansa.

Ulkoministeri Soini arvosteli komission ilmoitusta samana päivänä blogikirjoituksessaan sanomalla, että ”vaaleilla valitsematon EU-byrokraatti ei voi kävellä itsenäisen vaaleilla valitun päättäjän yli”.

”EU-komissio alkaa mestaroimaan Puolan asioita. Historia ei ole näköjään opettanut EU-uskovaisille yhtään mitään”, Soini kirjoitti.

Brysselin EU-rakennusten lähellä pidettiin maanantaina kaksi pienehköä mielenosoitusta, joissa toisessa Puolan hallitusta arvosteltiin ja toisessa tuettiin. Hallituksen vastustajat soittivat sekä Puolan kansallislaulua että EU:n Oodi ilolle -hymniä, puolustajat vain kansallislaulua.

PiS-hallituksen puolustajien mielestä muutokset hallinnossa, mediassa ja perustuslakituomioistuimessa eivät ole millään tavalla EU:n arvojen vastaisia. Sitä paitsi edeltävä hallitus teki samoin ja sellaista tapahtuu muissakin Euroopan maissa.

Puolalaiset ja ulkomaiset arvostelijat sen sijaan sanovat, että nyt kyse on perustavanlaatuisista muutoksista, jopa ”vallankaappauksesta”, jossa Puola kulkee autoritaariseen suuntaan Unkarin tavoin.

Euroopan parlamentin puheenjohtaja Martin Schulz raivostutti Puolan hallituksen vaatimaan anteeksipyyntöä, kun hän totesi äskettäin, että nyt Puolaa johdetaan ”Putin-tyylisesti”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat