Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voittoisat ykköskytät – pakolaiskriisi on johtanut sisäministerien esiinmarssiin

Ulkomaat
 
Petja Pelli
Petja Pelli Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja.

Ranskan medialla on tapana keksiä vallankäyttäjille liikanimiä. Silloin ei tarvitse toistella tylsää titteliä. Sisäministerin lempinimi on vetävimmästä päästä: le premier flic, valtakunnan ykköskyttä.

Viime vuosina termille on riittänyt käyttöä.

Kun sisäministerinä oli vielä Nicolas Sarkozy, Ranskassa puhuttivat lähiöiden mellakat. Autot paloivat. Kesäkuussa 2005 Sarkozy sanoi ”siivoavansa lähiöt painepesurilla”. Vuonna 2007 Sarkozystä tuli presidentti.

Viisi vuotta myöhemmin presidenttinä oli jo sosialisti François Hollande. Kun hänen suosionsa syöksyi kuin alppilaskija, hallituksen piiristä nousi esiin yksi tähti: sisäministeri Manuel Valls. Valls muun muassa kannatti muslimien burkakieltoa ja tuki poliisia horjumatta sen toimeenpanossa.

Vallsista tuli ”sosialistien Sarkozy”, jota oikeistolaisetkin sietivät. Nyt Valls on Ranskan pääministeri. Viime vuoden terrori-iskut Pariisissa kasvattivat hänen suosiotaan entisestään.

Muu Eurooppa seuraa Ranskaa. Sisäministeriydestä on tullut uusi musta – jos nyt ei muodikkain niin ainakin varmin salkku.

Saksassa Thomas de Maizière kerää pisteitä pakolaislinjallaan, joka on selvästi tiukempi kuin Euroopan voimanaisella Angela Merkelillä. Britanniassa Theresa May on ollut mukana veikkauksissa, kun David Cameronille povataan seuraajaa konservatiivien johdossa. Suomessa Petteri Orpo on noussut jalustalle, kun Alexander Stubb kompuroi hallintarekisteriä koskevissa lausunnoissaan ja Timo Soini pysyy melko lailla näkymättömissä presidentin olan takana.

Ilmeisin selitys sisäministereiden esiinmarssille on pakolaiskriisi. Se mietityttää yhä useampaa eurooppalaista. Kun ihmiset kaipaavat rajoja ja turvaa, sisäministerillä on eniten tarjottavaa. Lisäksi ajan henkeen vaikuttaa talouskurimus. Hidas talouskasvu, tuloerojen repeäminen ja teollisuuden työpaikkojen väheneminen ovat synnyttäneet Eurooppaan tilanteen, jossa yhä useampi ihminen joutuu keskittymään elämässään perusasioihin. Turvallisuus on tarpeista se pohjimmaisin.

Ruotsissa sisäministeri Anders Ygeman on jo koko kansan lemmikki. Kuten Ranskan Manuel Valls aikanaan, hän on vasemmistolainen, joka kykenee valtakunnan ykköskytän paikalta kurkottamaan pitkälle oikeiston äänestäjien suuntaan.

Suomen demareissa todennäköisesti tehdään jo muistiinpanoja. Jos he ovat mukana seuraavissa hallitusneuvotteluissa, sisäministerin salkku saattaa kummasti alkaa kiinnostaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat