Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ristiriidat repivät USA:n oikeistoa – Donald Trumpin suosio vain kasvaa

Populistiehdokkaat iskivät syvän railon kenttäväen ja puolue-eliitin väliin.

Ulkomaat
 
Fakta

Esivaalit alkavat helmikuussa

 Yhdysvalloissa valitaan tänä vuonna uusi presidentti.

 Kumpikin pääpuolue, republikaanit ja demokraatit, valitsevat oman ehdokkaansa esivaaleissa tänä keväänä.

 Ensimmäisenä äänestetään Iowassa 1. helmikuuta. Varsinainen vaalipäivä on

8. marraskuuta.

Washington.

Kaksi viikkoa ennen esivaaleja Yhdysvaltain oikeistopuolueessa tehdään vallankumousta. Republikaanien kenttäväki uhkaa valita puolueen presidenttiehdokkaaksi miljardööri Donald Trumpin, jota puoluejohto, tärkeimmät poliitikot ja varakkaat tukijat vastustavat.

Kukaan heistä ei osannut kuvitella, että vaalien alla Trump on vain kasvattanut johtoasemaansa. Toisena mielipidemittauksissa on texasilainen senaattori Ted Cruz, joka tunnetaan kongressissa vastarannankiiskenä. Kollega John McCain antoi Cruzille lempinimen wacko bird, sekopulu.

RANDALL HILL
Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokkuutta havittelevat Donald Trump (vas.) ja Ted Cruz puhuivat ehdokastilaisuudessa Etelä-Carolinassa torstaina.
Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokkuutta havittelevat Donald Trump (vas.) ja Ted Cruz puhuivat ehdokastilaisuudessa Etelä-Carolinassa torstaina.

Puolueen sisäistä hajaannusta kuvaa se, että yksikään republikaanikuvernööri tai -senaattori ei tue Cruzia tai Trumpia presidentiksi. Puoluejohto pelkää, että nämä karkottaisivat äänestäjiä, häviäisivät Valkoisen talon, johtaisivat tappioihin kongressivaaleissa – ja jakaisivat puolueen pysyvästi kahtia.

Puolueen sisäpiiri on kerännyt rahaa Trumpia vastaan. Entinen presidenttiehdokas Mitt Romney on tuskaillut, että puolueen maine tuhotaan. Miljardööririrahoittaja David Koch on varoittanut, että Trumpin muslimivastaisten mielipiteiden takia vapaa yhteiskunta on vaarassa.

Äänestäjille isokenkäisten ahdistus on vain merkki siitä, että Trump on tavallisen kansan puolella.

Yhdysvaltain republikaaneja on pidetty varakkaiden valkoisten puolueena, joka kannattaa veroleikkauksia, vapaakauppaa ja aktiivista ulkopolitiikkaa. Juuri niin puoluejohto ja suurkaupunkien republikaanit ajattelevatkin.

Maaseudulla asuvat toisenlaiset republikaanit. Vähävarainen valkoinen väki tukee republikaaneja näiden isänmaallisuuden, uskonnollisuuden ja perinteisten perhearvojen takia. Ja tämä joukko käy nyt kuumana.

Kun Yhdysvallat on siirtynyt vapaamieliseen suuntaan, arvoissa kuilu kaupunkilaisen puoluejohdon ja vanhoillisen kenttäväen välillä on vain kasvanut. Tutkimusyhtiö Ipsosin mukaan 62 prosenttia republikaaneista ei tunne oloaan kotoisaksi omassa maassaan.

Pienituloiset kokevat myös, että rannikoiden varakkaille keskilänsi on joutomaata, jota katsellaan alaspäin lentokoneen ikkunasta. Keskilännen työläisrepublikaanit vastustavat vapaakauppaa, joka vei heiltä tehdastyöt rajan taakse.

Artikkeliin liittyvät

Presidentti Barack Obama on takamaiden valkoisille kaiken pahan alku. Vaikka sitä ei sanota ääneen, värillä on väliä. Maahanmuuttoa valkoiset vastustavat, koska he pelkäävät jäävänsä latinosiirtolaistenkin jalkoihin.

Trumpin ja Cruzin kannatus rakentuu näiden pienituloisten valkoisten varaan. Ehdokkaat lupaavat palauttaa työpaikat, sulkea rajat siirtolaisilta ja panna kotimaan muiden maiden edelle. Mitä vihaisempia he puhuvat, sitä enemmän heidän yleisönsä hurraa.

Puoluejohto on hämillään äänestäjien katkeruuden edessä. Ei pitäisi olla. Trumpilaiset ovat vain uusin aalto oikeistopopulistien pitkässä myllerryksessä.

1990-luvulla oikeistojohtaja Newt Gingrich julisti republikaanien vallankumousta, joka perustui suuriin vero- ja sosiaalitukileikkauksiin ja rangaistusten koventamiseen. 2000-luvulla republikaanien sisällä vahvistui teekutsuliike, joka näkee valtion kansalaisten vihollisena.

Nyt kenttäväki on ajautunut niin pitkälle, että oma puoluejohto tuntuu heistä maltillisilta luopioilta. Rengistä on tullut republikaaneissa isäntä.

Viime torstain vaaliväittelyssä Cruz julisti kuin vasemmistodemokraatti Bernie Sanders: ”Miljonäärit ja biljonäärit ovat menestyneet Obaman aikana.” Voi vain kuvitella, mitä oman puolueen miljoonäärit ajattelivat Cruzista.

Kun republikaanit hävisivät kahdet edelliset presidentinvaalit, puolue itse päätyi siihen, että sen on pakko löytää keino houkutella vähemmistöjä, naisia ja moderneja nuoria. Vähemmistöjen osuus äänestäjistä oli vuoden 2012 vaaleissa 26 prosenttia, ja se kasvaa koko ajan.

Trumpilla ja Cruzilla on päinvastainen strategia: valkoiset ydinkannattajat pitäisi saada uurnille. Valkoisia äänestäjiä oli viime vaaleissa 72 prosenttia, ja valkoisia vailla jatkokoulutusta noin 40 prosenttia. Valkoiste määrä laskee koko ajan.

Esivaaleissa republikaanien sisälle saattaakin syntyä kaksi tai kolme leiriä. Valkoinen kenttäväki äänestää Trumpia tai Cruzia. Puoluejohto ja maltilliset pyrkivät luultavasti ryhmittymään oman ehdokkaansa taakse. Se voi olla Marco Rubio - tai se voi olla Cruz, joka saattaa Trumpin rinnalla vaikuttaa pienemmältä pahalta.

Yhteiseen ehdokkaaseen pitäisi päätyä heinäkuun puoluekokoukseen mennessä. Jos puolue-eliitti onnistuu kampittamaan Trumpin, tämä saattaa panna pystyyn itsenäisen kampanjan.

Republikaanien hajaannus saa demokraatit hieroskelemaan käsiään. Jos oikeisto valitsee ehdokkaakseen Trumpin tai Cruzin, demokraatit laskevat hyötyvänsä. Maltillisille republikaaneille demokraatti Hillary Clinton saattaa olla pienempi paha.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että myös demokraatteja voi siirtyä Trumpin tai Cruzin taakse. Oikeiston sankari Ronald Reagan vetosi 1980-luvuilla teollisuuspaikkakuntien demokraatteihin, joille työpaikat olivat moraaliarvoja tärkeämpiä. Heitä kutsuttiin Reaganin demokraateiksi.

Tänä keväänä kaikki katseet ovat republikaanien kisassa. Kamppailussa ei ratkea vain presidenttiehdokas, vaan myös oikeiston tulevaisuus.

Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentiksi haluava miljardööri Donald Trump on möläyttelijä, joka on suututtanut monet. Suorapuheisuudestaan huolimatta noin neljäsosa republikaanisen puolueen kannattajista haluaa hänet presidenttiehdokkaakseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat