Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soini: Puolan kiista on ”myrsky vesilasissa”

Soini kertoi EU:n ulkoministerikokouksen yhteydessä maanantaina, että hänen mielestään EU-komission ei olisi pitänyt käynnistää selvitystä Puolan uuden hallituksen toimista.

Ulkomaat
 
INTS KALNINS / Reuters
Timo Soini puhui lehdistötilaisuudessa Riikassa tammikuussa.
Timo Soini puhui lehdistötilaisuudessa Riikassa tammikuussa. Kuva: INTS KALNINS / Reuters

Bryssel

Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mielestä EU:n ja Puolan kiistely oikeusvaltioperiaatteen toteutumisesta on ”myrsky vesilasissa”, joka osoittaa jo laantumisen merkkejä.

Soinin muikaan EU-komission ei olisi pitänyt käynnistää selvitystä siitä, ovatko Puolan uuden hallituksen toimet perustuslakituomioistuimen muuttamiseksi unionin arvojen vastaisia, vaan asiat olisi pitänyt käydä läpi keskustelemalla.

Soini väisti EU:n ulkoministerikokouksen tiedotustilaisuudessa Brysselissä kysymyksen siitä, onko Suomen hallituksessa eriäviä näkemyksiä Puolan tilanteen vakavuudesta.

”Tämä on EU-komission tekemä aloite, ei tässä ole kansallisvaltioilta mitään kysytty, ei Suomelta sen paremmin kuin keneltäkään muultakaan”, Soini sanoi Brysselissä.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ilmaisi viime viikolla olevansa eri linjoilla kuin Soini. Hänen mukaansa ”on kaikkien etu”, että unionin vuonna 2014 päättämää oikeusvaltiomekanismia testataan nyt ensi kerran tosielämässä.

”Vahvaan kansanvaltaan kuuluu, ettei edes yksipuoluehallitus voi muuttaa lakeja mielensä mukaan, saati rajoittaa oikeuslaitoksen tai tiedonvälityksen riippumattomuutta. Tästä laillisuusperiaatteesta on kyse, kun Euroopan komissio nyt arvioi Puolan uuden hallituksen toimia”, Stubb kirjoitti blogissaan.

Soinin mielestä Puolassa ilmaistu tyytymättömyys pari kuukautta vallassa olleeseen Laki ja oikeus -puolueeseen (PiS) on osin vaalitappion kärsineiden vastustajien ”kipristelyä”.

PiS voitti yli puolet parlamenttipaikoista, joten sen on helppo tehdä päätöksiä ja säätää lakeja muita kuuntelematta.

Soinin mukaan on merkillepantavaa, että Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on puhunut ”ylireagoinnista”. Tusk on Puolan entinen pääministeri, lokakuun vaalit hävinneen puolueen Kansalaisfoorumin perustaja ja PiS-puolueen pitkäaikainen kilpailija.

Tusk piti oman tiedotustilaisuutensa Puolan presidentin Andrzej Dudan kanssa Brysselissä maanantaina. Hän sanoi, että ”on tärkeää, että poliitikot Puolassa tai EU:ssa eivät liioittele asioita tai käytä ylimitoitettuja ilmauksia”.

Presidentti Duda – joka kuuluu parlamenttivaalit voittaneeseen PiS-puolueeseen – totesi, että ”mitään poikkeuksellista ei tapahdu Puolassa”.

Brysselin EU-rakennusten lähellä pidettiin maanantaina kaksi pienehköä mielenosoitusta, joissa toisessa Puolan hallitusta arvosteltiin ja toisessa tuettiin. Hallituksen vastustajat soittivat sekä Puolan kansallislaulua että EU:n Oodi ilolle -hymniä, puolustajat vain kansallislaulua.

Hallituksen puolustajien mielestä muutokset hallinnossa, mediassa ja perustuslakituomioistuimessa eivät ole EU:n arvojen vastaisia. Arvostelijoiden mukaan kyse on perustavanlaatuisista muutoksista.

FRANCOIS LENOIR / Reuters
Puolan presidentti Andrzej Duda (vas.) ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk keskustelivat Brysselissä maanantaina.
Puolan presidentti Andrzej Duda (vas.) ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk keskustelivat Brysselissä maanantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat