Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itävalta laittaa rajalla seulan tiukemmaksi – vain Saksaan haluavat pääsevät jatkamaan matkaansa

Kun Ruotsi, Tanska, Saksa ja Itävalta kiristävät rajatarkastuksiaan, dominoefekti siirtää paineen raja rajalta etelämmäksi.

Ulkomaat
 
Leonhard Foeger / Reuters
Itävalta aikoo kiristää turvapaikanhakijoiden rajatarkastuksia.
Itävalta aikoo kiristää turvapaikanhakijoiden rajatarkastuksia. Kuva: Leonhard Foeger / Reuters
Fakta

Paine siirtyy etelään

 Suurin osa alkuvuonna Saksan etelärajalle saapuneista pakolaisista on ollut afganistanilaisia.

 Ruotsin päätös jatkaa määräaikaisia rajatarkastuksia yltää ainakin helmikuun 8. päivään.

 Saksa käännyttää rajaltaan turvapaikanhakijat, jotka ilmoittavat olevansa läpikulkumatkalla.

 Myös Itävalta on siirtymässä tähän käytäntöön.

Se tarkoittaa, että pohjoisen pyrkivien pakolaisten paine siirtyy Slovenian, Kroatian, Makedonian ja Kreikan rajoille.

Berliini. Itävallan liittokansleri Werner Faymann julisti viikonloppuna, että maan hallitus aloittaa uuden tiukemman politiikan turvapaikanhakijoiden rajatarkastusten suhteen.

Hallituksen uusi politiikka tarkoittaa, että rajoilla tarkastukset ovat samanlaisia kuin Saksan tekemät tehostetut tarkastukset. Itävalta päästää eteenpäin ne turvapaikanhakijat, jotka ilmoittavat hakevansa turvapaikkaa Saksasta. He, jotka ilmoittavat päämääräkseen jonkin toisen maan, käännytetään rajalta takaisin.

”Schengen-alue on väliaikaisesti pois voimasta”, sanoi Faymann Österreich-lehden mukaan. Todellisuudessa Schengen-alueen sääntöjä ei ole sovellettu Itävallassa sitten syyskuun.

Saksa on käännyttänyt läpi maan haluavat jo jonkin aikaa. Itävallan sisäministeriön mukaan Saksa on viime viikkoina käännyttänyt Itävaltaan noin 200 pakolaista päivässä. Itävallasta Saksan rajan haluavia tulijoita on ollut päivittäin yhä yli tuhat ja heistä suurin osa on ollut afganistanilaisia.

Rajavalvonnan kiristyminen valtio kerrallaan siirtää paineen askel askeleelta etelämmäksi Euroopassa pakolaisten reitillä.

Ruotsi pidensi tammikuun 7. päivä tehostettuja rajatarkastuksiaan jatkumaan ainakin kuukauden pidempään. Ruotsi aloitti pistokokeenomaisesti tarkastukset marraskuussa.

Itävallan liittokanslerin mukaan Schengen-alueen toimivuutta on ylipäätään pohdittava, jos sen jäsenmaat eivät pysty vartioimaan ulkorajojaan.

Itävallan pääkaupungin Wienin pormestari Michael Häupl, liittokanslerin tapaan sosiaalidemokraatti, totesi, että pääkaupungin kestokyky on turvapaikanhakijoiden suhteen lopussa.

Noin kaksi kolmasosaa Itävaltaan tulleista turvapaikanhakijoista on tullut nimenomaan Wieniin.

”Itävalta ei pysty ottamaan uudelleen sellaista rasitusta vastaan kuin viime vuonna”, Häupl sanoi.

Saksalaisen Süddeutsche Zeitung -lehden mukaan eri Schengen-alueen reunavaltioiden edustajista koostuva työryhmä selvittää parhaillaan, miten ne voivat yhteistyössä valvoa Schengenin ulkorajaa.

Tämä tarkoittaa, että Itävalta, Slovenia ja Saksa rekisteröisivät yhdessä Kroatian pohjoisrajalle saapuvan pakolaisen sillä hetkellä kun hän ylittää rajan.

Nykyisin jokainen maa merkitsee saman ihmisen erikseen omiin rekistereihinsä.

Vaikka talvi on viime viikkoina tullut toden teolla myös Keski-Eurooppaan, pakolaisia on edelleen Balkanin-reitillä suuntaamassa kohti pohjoista.

Saksan yleisradioyhtiön ARD:n tietojen mukaan esimerkiksi Serbiassa olisi parhaillaan matkan varrella muutama sata pakolaista.

Saksassa oli tammikuun ensimmäisen viikon lopuksi telttamajoituksessa vielä noin 5 500 turvapaikanhakijaa.

Lokakuussa telttoihin oli Saksassa majoitettu noin 42 000 turvapaikanhakijaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat