Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian armeijan uusi taistelukone: moottoripyörä

Ulkomaat
 
© Khalil Ashawi / Reuters
Al-Qaida-terroristijärjestöön kuuluvan Nusran rintaman jäsenet ajoivat moottoripyörällä Luoteis-Syyrian Arihassa viime vuonna.
Al-Qaida-terroristijärjestöön kuuluvan Nusran rintaman jäsenet ajoivat moottoripyörällä Luoteis-Syyrian Arihassa viime vuonna. Kuva: © Khalil Ashawi / Reuters

Panssarivaunussa on tulivoimaa, tehoa ja suojaa. Sodassa saattavat kuitenkin arkipäiväisemmätkin välineet osoittautua tehokkaiksi.

Kun Syyrian armeija taisteli viime viikolla kapinallisten valtaaman Salman hallinnasta, hallituksen joukot eivät luottaneet yksinomaan venäläisten tarjoamaan ilmatukeen. Heillä kun oli käytössä uusi ”salainen” ase: moottoripyörä.

Syyrian kapinalliset ja terroristijärjestöt ovat jo pitkään käyttäneet hyväkseen moottoripyöriä, joilla pääsee kätevästi ja nopeasti liikkumaan kapeilla kaduilla. Nyt samaa taktiikkaa käytti myös Syyrian armeija, kertoo Salmassa vieraillut uutistoimisto AFP.

”Taistelutapamme on muuttunut sitten sodan alkamisen, ja olemme kehittäneet metodejamme”, kertoo mutaisen moottoripyöränsä selässä Syyrian armeijan sotilas Hany, 25, uutistoimistolle.

”Nykyisin käytämme moottoripyöriä, koska ne ovat nopeita ja liikkuvaisia. Moottoripyörästä (sala-ampujat) ei myöskään pääse niin hyvin jyvälle eikä se räjäytä kevyen painonsa ansiosta maamiinoja”, Hany kertoo moottoripyörän hyvistä puolista.

Kenttäkomentaja kertoo uutistoimistolle, että Salman viimeisissä taistelussa hallituksen joukot käyttivät noin 80 moottoripyörää. Niillä pystyttiin helpommin kuljettamaan haavoittuneita sekä varusteita kuten ammuksia ja konekivääreitä.

”En kiistä sitä, ettemmekö olisi oppineet moottoripyörien käyttöä vihollisiltamme. Moottoripyörien avulla taistelusta voi tulla taktiikka myös tavallisille armeijoille”, kenttäkomentaja arvioi.

Syyrian sodassa on aiemminkin jouduttu improvisoimaan sotatarvikkeiden osalta. Kapinalliset ovat esimerkiksi käyttäneet jättimäisiä ritsoja omatekoisten kranaattien ampumiseen. Aiheesta voi lukea lisää tästä.

Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Miksi kapinalliset taistelevat Syyrian valtaapitäviä vastaan? Mitä Isis haluaa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle sodan keskeiset osapuolet. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat